Utorak, 9 Avgusta, 2022
Rubrika:

Olenik: Početi saslušanja osumnjičenih u slučaju pedofilije unutar SPC

Advokat Aleksandar Olenik saopštio je da očekuje od nadležnih da počnu sa saslušanjima osoba za koje postoji osnovana sumnja da su umiješani u pedofiliju unutar Srpske pravoslavne crkve

Advokat Aleksandar Olenik saopštio je da očekuje od nadležnih da počnu sa saslušanjima osoba za koje postoji osnovana sumnja da su umiješani u pedofiliju unutar takozvane Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je rekao da je njegov branjenik, bivši đakon Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojan Jovanović, a koji je svjedok u procesu izviđaja protiv Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) SPC i njenog šefa Joanikija Mićovića povodom zataškavanja slučajeva pedofilije unutar te crkve, saslušavan više od tri sata po zahtjevu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Riječ je, kako je kazao, o krivičnom djelu obljuba sa detetom iz člana 206. Krivičnog zakonika Crne Gore.

Aleksandar Olenik

“Konkretno, nakon što tužlilac dobije snimak ovog svjedočenja i nove dokaze, postojaće dobre osnove za nastavak istrage i to u više pravaca, odnosno prema više osoba na teritoriji Crne Gore. Kao punomoćnici svedoka ali i oštećenog gospodina Jovanovića, predložili smo da se sasluša sveštenik Nikolaj Stamatović jer postoji osnovana sumnja da je on, kao bivši učenik Joanikijev na Cetinju, u posjedu više snimaka orgijanja sa djecom te da je već privođen i saslušavan pred organima BiH, pa bi bilo dobro zatražiti i spise tog predmeta”, saopštio je Olenik.

On je istakao da se od organa gonjenja očekuje da obezbijede dostupnost popa Nikolaja Stamatovića, odnosno da spriječe njegovo prebacivanje u druge manastire, kao što je to do sada bila praksa, o čemu je portal Aktuelno već pisao.

“Sveštenika Stamatovića pominjemo jer je već objavljivano da postoji osnovana sumnja u njegovom slučaju, te tužilaštvo u Podgorici nije obavezno da sačeka prijem zapisnika i dokaza, već može odmah da krene u akciju. Naravno, na tužilaštvu je da odluči o daljim konkretnim koracima ali je nama veoma bitno da se počne sa saslušanjima osoba za koje smo priložili konkretne dokaze i za koje postoji osnovana sumnja da su umiješani u pedofiliju unutar SPC”, rekao je Olenik.

On je kazao da dosadašnje postupanje tužioca u Podgorici daje određenu količinu optimizma, zbog čega, kako je rekao, neće dalje iznositi činjenice i nove dokaze da ne bi na bilo koji način odmogli u sprovođenju istrage.

Prikrivanje pedofilije

Jovanović je u ponedjeljak na salušanju iznio čvrste dokaz o umiješanosti takozvane SPC u lanac pedofilije, koji treba da budu dostavljene podgoričkom Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Bojan Jovanović

Jovanović je inače u novembru prošle godine dobio poziv iz crnogorskog tužilaštva kako bi dao iskaz o navodima iz prijave koju je protiv SPC u Crnoj Gori podnijela nevladina organizacija Montenegro International.

Podgoričko tužilaštvo je pokrenulo izviđaj protiv MCP i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije te da će nakon prikupljenih dokaza i njihove procjene donijeti odluku u tom predmetu. Iz Tužilaštva su tada kazali da je povodom ovog slučaja saslušan i Joanikije.

Podsjetimo, portal Aktuelno već gotovo dvije godine piše o pedofiliji u SPC i ulozi Jovana Mićovića u njenom prikrivanju.

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC.

Bojan Jovanović, u maju prošle godine na promociji svoje knjige “Ispovest Kako smo ubili Boga” je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. 

I sam Jovanović bio je na meti pedofila u crkvi. Pokušao je da ga seksualno zlostavlja nekadašnji zloglasni episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije (BiH) Vasilije Kačavenda koji je ukazom SPC 2012. penzionisan.

Nakon toga je NVO Montenegro International podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za prikrivanje pedofilije protiv Mićovića i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Jovanović je na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

Najnovije

Slučaj Knežević i dalje u fazi izviđaja, još se utvrđuje postojanje krivičnog djela

Građanski aktivisti Svetlana Pajović Musić i Aleksandar Saša Zeković podsjećaju da su Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore 30. aprila dostavili tri audio snimka koji, kako navode, ukazuju na...

Tičić: Odlazeća Abazovićeva vlada asistira Frontu u Budvi, i poslije Carevića anarhija

Prilikom preuzimanja funkcije prvog čovjeka metropole crnogorskog turizma, bivši predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da se dokazao kao domaćin i preduzetnik, te...

Koronavirus: Preminula jedna osoba, još 767 novooboljelih

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID- 19, posebno osobe u...

Krivokapić: Moji omiljeni ministri koji šuruju s neustavnim premijerom nemaju moju podršku

Moji omiljeni ministri koji šuruju s neustavnim premijerom nemaju moju podršku - naveo je na Tviteru bivši premijer Zdravko Krivokapić, uz objavu fotografije iz...

Abazović i Spajić uslikani zajedno: Slučajni ili radni sastanak ?

Bloger i politički analitičar, i stalni gost emisije Javna rasprava na Anteni M Duško Kovačević objavio je pod oznakom “ekskluzivno” danas snimljenu fotografiju premijera...

Najčitanije

Povezano

Na slavu agresorske Putinove vojske, Porfirije Perić poslao episkopa Ćulibrka u Moskvu

Priredio: Vladimir Jovanović Svega dan prije nego je tajno u Podgorici sa Dritanom Abazovićem potpisao „temeljni ugovor”, patrijarh Srbije (SPC) Porfirije Perić blagoslovio je episkopa...

Kako je Pahomiju oproštena ružna prošlost

Vladika vranjski Pahomije, od svih episkopa SPC, ima najviše putera na glavi, međutim, njemu je odavno oproštena “ružna prošlost”, ako mu je crkveni i...

Demokrate: Pozdravljamo što je ova Vlada formalno stavila tačku na ono što je započela 42. Vlada

Demokratska Crna Gora je svih prethodnih godina principijelno saopštavala da im je prihvatljiv svaki sadržaj Temeljnog ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te su,...

ZAKAZANA SJEDNICA Živković: Vanredna sjednica Skupštine o nepovjerenju Vladi 19. avgusta; Vuksanović-Stanković: Ova Vlada pada, Abazović završio političku karijeru

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je danas potpisan nakaradan ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC)...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
06.07.2022-15:34 15:34

Koliko ima pedofila u SPC malo bi bilo 20 slepera sa MEGA prikolicama da ih potovari, na celo kolone pokrovitelj pedofilije u SPC u CG je pop Ovan Micovic “duhovni otac”DF, Dritana Abazovica, Petra Knezevica, Milosa Rakonjca i ostale zgonadije dijela u Upravi policije.

Misel
06.07.2022-15:58 15:58

Znam,zasigurno po ” broju predmeta”, da ce navodninpocetak istrazivanja i saslusavanja,trajati godinama….Nista bolja dituacija nije bolja ni u protestantskoj i katolickoj crkvi.Mrtva trka brace.

Vernik
06.07.2022-19:27 19:27

Izvinvini se Gagi ali se prvo pomoli Bogu za oprost. Inače po bibliskom tumačenju velika je mogućnost da u zagrobnom životu budeš u Paklu.

Backovic E
07.07.2022-10:32 10:32
Reply to  Vernik

Jednoga dana svi ćemo odgovarati za svoja djela, pojedinačno, svako za sebe bit će pitan!! No do tada svako pa i SPC ili bilo koja crkva i vjerska zajednica treba da položi račun i odgovara pred licem pravde džave u kojoj djeluje. Dakle, Bogu ćemo svi položiti račune, a dotle moramo ig položiti državi ako to traži od nas………., a Bog,…….Bog će svoje učiniti i bez nas i neovisno od naših molbi za oprost……..

Backovic E
07.07.2022-10:27 10:27

Ovoga se filma nećemo nagledati,……..barem ne uskoro!!!! Ta pedofilska bagra izvan je zakona,………kao nekada JNA. Ima svoju imovinu, ima svoja odmaračišta, ima svoje sudove,………., svoju ekonomsku djelatnost,…..imanja,………, trgovinu,…..i ima svoju državu koja joj je zaštitnica. I da se zna,……ovo o čemu se ovdje govori samo je vrh ledenog brijega. Samo jednu devetinu vidimo,……..