Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

OHR: Bilbordi sa porukom Samostalnost RS podižu tenzije u distriktu

Postavljanje bilborda organizovalo je Udruženje Veterani Republike Srpske, blisko vladajućim strukturama u RS

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH i supervizor za distrikt Brčko Džonatan Menuti osudio je postavljanje bilborda Veterana Republike Srpske sa porukom “Samostalnost” u Brčkom, ocijenivši da se na taj način podižu tenzije u distriktu.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) je saopšteno da je supervizor za Brčko osudio “bilo kakav pokušaj grupa ili organizacija da stvaraju tenzije i odvraćaju pažnju vlasti u Brčkom sa reformi, koje su neophodne kako bi se ta zajednica kretala ka zajedničkom prosperitetu”.

“Nažalost, ne vidimo nijednu drugu svrhu bilborda, koji su potpisali ‘Veterani Republike Srpske’, a koji je nedavno osvanuo u Brčko Distriktu”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je supervizor Menuti o tome razgovarao sa šefom policije Brčko distrikta, koji ga je informisao da policija radi na “utvrđivanju činjenica i okolnosti koje bi upućivale na eventualno kršenje zakona”.

Iz OHR-a su istakli da je Brčko “uspješan primjer međuetničkog suživota, saradnje i kohezije” i pozvali vlasti distrikta da ostanu usresređene na očuvanje mirnog i bezbjednog okruženja u Brčkom, kao i da nastave da rade na pozitivnim reformama za dobrobit svih građana distrikta.

Juče su se u Brčko distriktu, ali i u Banjaluci pojavili bilbordi sa zastavom i amblemom Republike Srpske i porukom “Samostalnost!”.

Postavljanje bilborda organizovalo je Udruženje Veterani Republike Srpske, blisko vladajućim strukturama u RS.

Predsjednik Skupštine tog udruženja Duško Vukotić je na svom Fejsbuk profilu, uz objavljene fotografije poruke sa bilborda, napisao “Jedino rješenje”.

Bilbordi su postavljeni u situaciji kada su u Republici Srpskoj podignute tenzije zbog ponovnog prebrojavanja glasova za entitetskog predsjednika, jer opozicione stranke tvrde da je njihova kandidatkinja pokradena u izbornoj noći.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve