Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

NASA lansirala mali satelit za mjerenje toplote sa Zemljinih polova koja ide u svemir

Satelit kojeg je danas ponijela raketa s Novog Zelanda u misiju PREFIRE, trebalo bi da omogući poboljšanje predviđanja naučnika o promjenama klime

Američka svemirska agencija (NASA) je danas lansirala mali satelit za detaljno mjerenje toplote koja s polova planete Zemlje ide u svemir.

Satelit kojeg je danas ponela raketa s Novog Zelanda u misiju PREFIRE, trebalo bi da omogući poboljšanje predviđanja naučnika o promjenama klime, piše N1.

„Nove informacije pomoći će nam da predvidimo šta se dešava na polovima i s klimom“ – izjavila je Karen St. Žermen (Germain), direktorka NASA-e za naučna istraživanja na Zemlji.

Satelit, veličine kutije za cipele, ponijela je raketa „Elektron“ (Electron) kompanije „Rocket Lab“.

Taj i još jedan satelit koji će kasnije biti lansiran, mjeriće infracrveno zračenje iznad Arktika i Antarktika i tako će prvi put moći da se izračuna količina toplote koja odatle odlazi u svemir.

To toplotno zračenje a polova je „ključno za uravnoteženje viška toplote iz tropskih regiona i regulisanje temperature Zemlje“ – rekao je Tristan L’Ekuje zadužen na Univerzitetu u Viskonsinu za tu msiiju.

Po njegovim riječima, tok toplote iz tropskih područja do polova uzrokuje sve vremenske prilike na Zemlji.

Zahvaljujući misiji PREFIRE, NASA želi da izračuna kako oblaci, vlaga i topljenje zamrznute površine utiču na toplotu.

Naučni modeli za predviđanje globalnog zagrijavanja su samo teorijski zasnovani na tom parametru pošto mjerenju dosad nije bilo.

„Nadamo se da ćemo poboljšati našu sposobnost da simuliramo porast nivoa mora u budućnosti, kao i kako će klimatske promjene na polovima uticati na vremenske sisteme planete“ – dodao je L’Ekuje.

NASA u orbiti ima više od 20 satelita za posmatranje Zemlje i mjerenje raznih pojava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve