Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Kina lansirala novi astronomski satelit koji je razvila zajedno sa Francuskom

Na satelitu su instalirana četiri naučna instrumenta, od kojih je dva razvila Kina, a dva Francuska. Četiri instrumenta mogu ostvariti veliko vidno polje i visoko precizno posmatranje

Kina je danas lansirala astronomski satelit, nakon skoro 20 godina napornog rada kineskih i francuskih naučnika, kako bi uhvatila rafale gama zraka koji trepere poput vatrometa u najudaljenijim krajevima univerzuma.

Satelit, svemirski višepojasni monitor promjenljivih objekata (SVOM), lansiran je iz rakete Long Marč-2C iz centra za lansiranje satelita Sičang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, saopštila je Kineska nacionalna svemirska administracija, prenijela je Sinhua.

“Radujemo se važnim otkrićima, poput najranijih eksplozija gama zraka do kojih je došlo kada je univerzum još bio u povoju, što će nam pomoći da proučavamo kosmičku evoluciju”, rekao je Vei Đianian, glavni kineski istraživač SVOM-a, koji radi u Nacionalnim astronomskim opservatorijama Kineske akademije nauka.

Glavni naučni ciljevi SVOM-a uključuju traženje i brzo lociranje različitih rafala gama zraka, sveobuhvatno mjerenje i proučavanje svojstava elektromagnetnog zračenja ovih rafala, proučavanje tamne energije i evolucije univerzuma kroz ove rafale i posmatranje elektromagnetnih signala povezanih sa gravitacionim talasi, istakao je Vei.

Bertran Kordije, glavni francuski istraživač SVOM-a koji radi u Francuskoj komisiji za alternativnu energiju i atomsku energiju, rekao je da se korišćenjem rafala gama zraka kao alata za posmatranje ranog univerzuma, mogu posmatrati možda prve zvijezde.

“Ovo je veoma interesantno jer je to jedini način da se u sadašnjem vremenu dođe do informacija o univerzumu”, naglasio je on.

Na satelitu su instalirana četiri naučna instrumenta, od kojih je dva razvila Kina, a dva Francuska. Četiri instrumenta mogu ostvariti veliko vidno polje i visoko precizno posmatranje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve