Vojni helikopter srušio se oko 11 sati u more kod malog ostrva Zlarin u blizini Šibenika. Na terenu su brojne službe, a kako piše Šibenik.in, iz mora je izvučeno tijelo pilota, a za drugim članom posade se traga.

Foto: Šibenik.in

U Operativnom dežurstvu policije su u 11.06 sati dobili dojavu da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter.

Odmah po dojavi na mjesto događaja su upućena dva broda Postaje pomorske policije, uz policijske službenike ostalih policijskih stanica, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Na konferenciji za novinare, ministar odbrane Republike Hrvatske, Damir Krstičević je izrazio saučešće porodici poginulog pilota.

“Razlog pada je za sada neutvrđen”, rekao je Krstičević.

Načelnik Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov kazao je da je nakon dojave, naređena obustava leta svih “Kiowa” helikoptera, dok se ne ustvrdi razlog pada.

Kako je objavljeno helikopter je udario u vodu bez ikakvih najava da ima problema.

“Došlo je do pada helikoptera “Kiowe OH-58 D” tokom trenažnog leta koji je započeo danas. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade”, kazali su iz MORH-a.

Olupina je na 30 metara dubine i u toku je akcija ronioca.

Riječ je o helikopterima koji su u sastavu MORH-a, stigli kao donacija SAD-a Hrvatskoj 2015, a u pitanju je 16 helikoptera. U SAD su bili proglašeni vojnim viškom.

“Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a”, pisao je MORH na svojim stranicama 2015. godine nakon što su stručnjaci Hrvatske vojske u SAD-u odabrali i pregledali helikoptere.

Komentari

avatar