Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Na sjeveru Kosova, od 1999. godine ne plaćaju račune za struju, prošle godine iz bužeta plaćeno 63.2 miliona eura

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti je rekao da Vlada struju na sjeveru plaća višestruko više nego prethodne vlade i da se tome ne nazire kraj

Predsjednik Upravnog odbora Operatora sistema i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) Jeton Mehmeti izjavio je danas da je 2022. godine iz sredstava budžeta Kosova potrošeno 63.2 miliona eura za snabdjevanje električnom energijom građana četiri opštine na sjeveru Kosova koji od juna 1999. godine ne plaćaju račune za struju.

Izvještavajući u Parlementarnoj komisiji za budžet, rad i transfere kosovskog parlamenta, Mehmeti je rekao da se struja koju troše Srbi na sjeveru zemlje plaća iz državnog budžeta, iz sredstava koja im daje izvršna vlast. Mehmeti je rekao da nedostatak pokrivenosti potrošnje za sjeverni deo i dalje predstavlja problem za Kosovo.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti je rekao da Vlada struju na sjeveru plaća višestruko više nego prethodne vlade i da se tome ne nazire kraj.On je rekao da je na osnovu današnjeg izvještaja KOSTT-a Odboru za budžet, u posljednje dvije godine za struju na sjeveru plaćeno 113 miliona eura, dok je ove godine do septembra plaćeno oko 25 miliona eura.

„Anomalija je i u tome što je 2021. godine isplata izvršena odlukom Skupštine. U međuvremenu, 2022. godine Skupština je zaobiđena i isplata je izvršena drugim odlukama. Današnja vlada plaća višestruko više nego prethodne i ne nazire se kraj kako će se ova stvar zatvoriti“, kazao je Hoti.

Kosovo i Srbija su se 21. juna 2022. godine saglasili da u okviru Briselskog dijaloga usvoje „Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma“ koji je izaslanik EU Miroslav Lajčak ocjenio kao veliki korak naprijed.

U saopštenju Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) navodi se da dogovorena „Mapa puta“ postavlja jasan raspored i konkretne korake za primjenu energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji su, kako se tvrdi, „samo djelimično sprovedeni, a relevantni elementi su još nerješeni“.

„Današnjim sporazumom “Elektrosever”, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdjeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru“, naveli su tada iz EEAS-a. U saopštenju takođe navode da ovo „otvara put ka okončanju dosadašnje netransparentne i neregulisane prakse“.

Potvrđuje se da je Evropska unija tražila od Sekretarijata energetske zajednice da nadgleda „tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana“ Elektrosevera i KEDS-a – Kosovske kompanije za distribuciju energije.

Iz Vlade Kosova su ocjenili da je Kosovo ostvarilo sve svoje obaveze iz „Mape puta“, dok srpska strana nije ispunila svoje obaveze i da zato „Mapa puta“ ne može da se primenjuje u cjelosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve