Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Kurti: Srbija pokušala da izazove novi rat, Milan Radoičić je mali Prigožin

On je u intervjuu Skaj njuzu kazao da je od Beograda zatražio da Radoičić bude izručen Prištini, a da od međunarodne zajednice zahtijeva bezbjednost za Kosovo i osudu Srbije uz sankcije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Srbija pokušala da izazove novi rat, ali da u tome nije uspjela, te da su Srbi, koji su se u Banjskoj sukobili sa Kosovskom policijom, iz Sjeverne Brigade i Civilne zaštite, a da je njihov predvodnik “mali Prigožin” Milan Radoičić.

On je u intervjuu Skaj njuzu kazao da je od Beograda zatražio da Radoičić bude izručen Prištini, a da od međunarodne zajednice zahtijeva bezbjednost za Kosovo i osudu Srbije uz sankcije.

„Uprkos tome što su doveli oko 80 teško naoružanih paramilitarnih terorista i kriminalaca koji su došli u pravoslavni manastir Banjska i koji su ubili jednog našeg policajca, htjeli su da započnu novi rat, jer su htjeli da destabilizuju Kosovo“, naveo je Kurti dodajući da u tome nisu uspjeli.

Prema njegovim riječima, srpska strana će to pokušati ponovo, zbog čega bi bilo dobro da se Kosovo pripremi „za slične pokušaje u budućnosti“.

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rekao je da je „ozloglašeni autokrata“, navodeći da to dokazuje da je nemoguće izvesti napad u Banjskoj bez njegovog znanja, prenio je Kossev.

„Pripremao ga je i bio je dio onoga što nam se dogodilo, time što je doveo ljude koji sjede pored njega na važnim sastancima u Beogradu“, naglasio je Kurti.

Podsjetio je i na navode Kosovske policije da je veći dio naoružanja, koje je zaplijenjeno u Banjskoj, srpske proizvodnje.

„Naše tužilaštvo ima dokaze da su izdavali dokumenta zajedno sa ovim naoružanjem“, naveo je Kurti, dodavši da smatra da su Radoičića srpske vlasti uhapsile usljed međunarodnog pritiska na Beograd.

„Ono što nam je sada potrebno je da mu se sudi na Kosovu, gdje je počinio zločine, on je građanin Kosova takođe“, poručio je Kurti.

Kako je ukazao, srpska strana je željela „novu Republiku Srpsku“, koju je nazvao „stvorenjem genocidnog rata“.

Kurti tvrdi da se naoružana grupa Srba okupila oko manastira Banjska jer su željeli da „daju religioznu notu konfliktu“.

Na pitanje o tvrdnjama Beograda da su Srbi zastrašeni, Kurti je poručio da ih sam Beograd zastrašuje, pritiska ih i prijeti im.

„Moraju da se plaše Beograda, nikada mene. Sastajem se sa njima svakodnevno, ali nije mi lako da zaustavim Beograd da ih zlostavlja“, naglasio je Kurti i od međunarodne zajednice zatražio „bezbjednost za Kosovo na granici“ i sankcije za Srbiju.

„Treba nam više vojnika mirovne misije koji će patrolirati zajedno sa našom policijom u planinskim predjelima između granica Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.

Tražio je i da se srpska vojska i žandarmerija, koji se nalaze u blizini teritorije Kosova, udalje odatle.

Kada je riječ o dijalogu, Kurti kaže da se ne možete vratiti redovnim aktivnostima, jer poslije 24. septembra ništa nije isto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve