Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Kurti: Kosovo mora da se obračuna s ekstremistima koji vjeruju u “srpski svet“

Kosovski premijer je rekao da su Kosovu ''potrebna vladavina prava i datum za izbore'' i dodao da bi Kosovo u međuvremenu moglo da smanji prisustvo specijalnih policijskih jedinica ako ''nasilni ekstremisti'' prekinu svoje nemire

Kosovo i Srbija imaju sporazum o normalizaciji odnosa koji moraju da sprovedu, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji „Evropska Hrvatska: Retrospektiva i perspektiva” u petak u Dubrovniku.

Kurti je naglasio da Kosovo „mora da se obračuna sa nasilnim ekstremistima, ultranacionalistima, desničarima koji vjeruju u „srpski svet“ i vide ga sa ruskim svijetom…to su ljudi koji se dive Miloševiću ili Putinu“, prenosi N1.

Kosovski premijer je rekao da su Kosovu „potrebna vladavina prava i datum za izbore“ i dodao da bi Kosovo u međuvremenu moglo da smanji prisustvo specijalnih policijskih jedinica ako „nasilni ekstremisti“ prekinu svoje nemire.

“Mislim da je to put naprijed, zajedno sa intenzivnim dijalogom za sprovođenje sporazuma, a mi imamo sporazum koji moramo da primijenimo”, rekao je Kurti.

Kurti učestvuje na konferenciji „Evropska Hrvatska: retrospektiva i perspektiva“ koju je u Dubrovniku organizovao hrvatski poslanik Tonino Picula.

Kosovski premijer je u Dubrovniku rekao da je „Evropska unija najvažniji projekat mira i prosperiteta od Drugog svjetskog rata“ i da se uključio u dijalog sa Srbijom jer ga „organizuje Evropska unija, koja olakšava taj razgovor“. “

“Ako Kosovo želi da se približi EU i NATO-u, moraće da da više autonomije opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom”, izjavio je u utorak američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
09.06.2023-17:29 17:29

Svaka cast Gospodine! Respekt!