Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Jakšić: Vučić sebe doveo u ovu poziciju iz koje sada ne zna kako da izađe

Dodaje da ukoliko Srbija prihvati predlog sporazuma, zemljama iz Evropske unije koje još uvijek nisu priznale Kosovo neće biti teško da prihvate jedno takvo rješenje

“Vučić je taoc politike posljednje decenije. On je sebe doveo u ovu poziciju iz koje sada ne zna kako da izađe. Ne zna kako javnosti da objasni zaokret koji je u najavi. Ne zna šta će da radi sa SPC. Ne zna šta će da radi sa opozcijom i djelovima sopstvene stranke koji iskazuje nezadovoljstvo. Nema odgovora na pitanje: ‘Šta mi dobijamo potpisivanjem sporazuma sa Kosovom, ako ono ne ubrzava članstvo Srbije u Evropskoj uniji'”, izjavio je u emisiji “Iza vijesti” novinar i politički analitičar Boško Jakšić.

On je dodao da je Vučić “satjeran u ćošak” i ocjenjuje da “mora da donosi drugačije odluke nego 2013. godine”. “Kosovo je možda najskuplja srpska riječ i nije predmet prodaje, ali je predmet za dogovor”, istakao je Jakšić.

„Ako Vučić nije obavijestio članove Vlade o tome šta sadrži sporazum i pred kakvim izazovom se nalazi, šta je je konkretno ova diplomatska petorka rekla, koji su to izazovi stajali pred Srbijom, mislim da ništa bitno neće ni reći“, kazao je Jakšić.

On je dodao daje „dovoljno signala poslije dvije decenije koje nam kazuju da ulazimo u završnicu (pregovora o Kosovu)“.

„Ili će se riješiti ovaj najveći, najsloženiji i najduži problem zapadnog Balkana, i Srbija sa manje teritorije postati stabilna zemlja, ili nas čekaju godine mučenja, neizvjesnosti i izolacije. Ovo je ozbiljan trenutak, ali je postao ozbiljan ne zahvaljujući Beogradu, nego angažmanu zapadne zajednice. Pet zapadnih diplomata su unijeli potpuno nove elemente u situaciju, jer su rješeni da se ovaj problem riješi, a tome je ukrajinski rat značajno doprinio“, smatra gost N1.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom, kaže da je „lopta sada kod Vučića“, i ocjenjuje da je prihvatanje njemačko-francuskog predloga suštinski priznanje Kosova, ali procjenjuje da Srbija neće imati obavezu međusobnog priznavanja.

„Očigledno se radi o dva ustupka, jedan ustupak je Kosovu, jer Kosovo mora nešto da dobije tim sporazumom, svako mora nešto da dobije, da bi se u krajnjoj liniji prihvatio sporazum“, kaže Jakšić.

Dodaje da ukoliko Srbija prihvati predlog sporazuma, zemljama iz Evropske unije koje još uvijek nisu priznale Kosovo neće biti teško da prihvate jedno takvo rješenje.

Podsjeća da je i Vučić najavio da u slučaju neprihvatanja predloga sporazuma, konsekvence toga po našu zemlju mogu da budu ozbiljne.

„Vučiću dirnuti u ekonomiju je nešto što ga pogađa“, naveo je sagovornik N1.

Komentarišući stav opozicije o dijalogu sa Prištinom, rekao je da je – otužno.

„Potpuni je deficit ikakvog razumijevanja ozbiljnosti ove situacije koja je državotvorna. Mi sada pričamo o budućnosti Srbije, a ne o tome da li će Vučić ostati na vlasti, i da li će neko drugi doći na tu vlast… Veliki dio opozicije nema politiku, mnogo smo puta u to uspjeli da se uvjerimo… Politički akteri kao što je Vuk Jeremić, koji je učestvovao u kreiranju poltiike za rješavanje kosovskog problema, sada se protivi rješenju, zato što ono dolazi od Vučića. Pa to je neozbiljno“, naglasio je Jakšić.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve