Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

VUČIĆEV MILOŠ OBILIĆ Firme, hotel, vila i milioni eura: Bogatstvo Milana Radoičića u Srbiji

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad tom imovinom dijeli sa biznismenom sa sjevera Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom

Pet firmi, poslovni prostori, hotel na Kopaoniku, vila u elitnom dijelu Beograda – sve to je u Srbiji zvanično u vlasništvu Milana Radoičića, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad tom imovinom dijeli sa biznismenom sa sjevera Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom.

Firme koje se vode na njih su samo u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona eura, podaci su iz finansijskih izvještaja koje je analizirao RSE. Tolika im je bila zarada nakon oporezivanja.

Vrijedni ugovori sklapani su sa državom – gradovima u Srbiji i različitim javnim preduzećima.

Tako je posao izgradnje mosta kod Kraljeva, za oko milion eura, dogovoren sa njihovom firmom tri dana nakon oružanog napada na sjeveru Kosova.

Vlada Srbije i nadležno ministarstvo do objave teksta nisu odgovorili na pitanja RSE na osnovu čega firme Radoičića i braće Veselinović osvajaju tendere.

Bez odgovora je i pitanje da li se saradnja sa državom prekida nakon što je Radoičić označen kao organizator napada u Banjskoj.

Na pitanja o poslovanju i imovini nisu odgovorile ni firme u vlasništvu Veselinovića i Radoičića.

I prije napada na kosovsku policiju 24. septembra, što je u Prištini označeno kao teroristički akt, vlasti Kosova su Milana Radoičića povezivale sa kriminalnim aktivnostima.

U vezu sa kriminalom je na Kosovu dovođen i Zvonko Veselinović.

Ali, Srbija koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje ni optužbe kosovskih vlasti.

Napad u Banjskoj ne tretira kao terorizam, a Radoičiću se u postupku pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na teret ne stavlja ubistvo policajca Afrima Bunjakua.

Među krivičnim djelima za koja se sumnjiči su izazivanje opšte opasnosti i ilegalna nabavka i posjedovanje oružja.

Zvanični Beograd odlučio je i da ne primjenjuje sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije protiv Radoičića i Veselinovića, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

Imovina firmi skoro 40 miliona eura

Milan Radoičić, zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem, upisan je zvanično, pod svojim imenom, kao vlasnik u jednoj firmi – “Inkopu” iz Ćuprije u centralnoj Srbiji.

A “Inkop” u svom vlasništvu ima četiri ćerke firme različitih djelatnosti – od građevinarstva, preko hotelijerstva, do saobraćaja.

Nekretnine i oprema tih pet firmi vrijede najmanje 38 miliona eura, pokazuju finansijski izveštaji za 2022, dostupni na sajtu Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Među firmama Radoičića i braće Veselinović najunosniji je “Inkop”, čije su mašine gradile puteve na više lokacija u Srbiji.

“Inkop” je 2022. godine zaradio oko 17,4 miliona eura.

U toj firmi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović imaju po 40 odsto, dok Žarko Veselinović ima 20 odsto.

Nekretnine i oprema “Inkopa” su, prema finansijskim izvještajima koje je analizirao RSE, prošle godine vrijedele oko 10 miliona eura.

Ta firma je, zajedno sa svojim vlasnicima, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Ali, pošto one nisu obavezujuće za Srbiju, “Inkop” posluje nesmetano.

Među poslovima koje je ranije istraživao RSE, izdvaja se izgradnja brze saobraćajnice od Požarevca do Golupca na istoku Srbije.

Tu je država u februaru 2022. godine dala saglasnost da “Inkop” bude jedan od podizvođača kineskoj firmi Šandong, o čemu je RSE ranije pisao.

Radovi su i dalje u toku.

“Inkop” iz Ćuprije, u kojem Milan Radoičić ima 40 odsto udjela u vlasništvu, 2022. godine je zaradio oko 17,4 miliona eura.

Visoke zidine, kamere i obezbjeđenje, od očiju javnosti kriju vilu od gotovo 500 kvadrata u elitnom kraju Beograda.

Vila sa bazenom i plac od 15 ari u blizini fudbalskog stadiona Crvene zvezde, vode se na firmu “Inkop”.

Prosječna cijena kvadrata za kuće u toj beogradskoj opštini je oko četiri hiljade eura, podaci su agencija za nekretnine za 2023. godinu.

To znači da bi vila u vlasništvu Radoičića i braće Veselinović na tržištu vrijedela najmanje dva miliona eura.

U katastru je kao vlasnik vile sa bazenom od skoro 500 kvadrata upisana firma “Inkop”.

Tri dana nakon napada na kosovsku policiju u Banjskoj, posao sa državom dobija firma “Novi Pazar-put”, čiji su krajnji vlasnici Milan Radoičić i braća Veselinović.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” je toj firmi 27. septembra povjerilo izgradnju mosta u Adranima kod Kraljeva, vrijednu oko milion eura.

Zašto je “Novi Pazar-put” dobio posao i da li je odluka preispitivana nakon oružanog napada u Banjskoj čiji je organizator Radoičić, RSE je pitao preduzeće “Putevi Srbije”.

Odgovaraju da Zakon o javnim nabavkama “ne predviđa preispitivanje odluke o dodjeli ugovora” u tom slučaju.

Navode i da “nije bitno ko je vlasnik firme koja učestvuje u javnoj nabavci”.

“Novi Pazar-put” je u vlasništvu “Inkopa”, odnosno Radoičića i Veselinovića, od januara 2020. godine.

I ta firma je pod američkim sankcijama, a istovremeno sa državom Srbijom dobija poslove.

Ugovore za izgradnju i održavanje puteva dobijala je u nekoliko gradova i opština u jugozapadnoj Srbiji.

Zarada firme je u prošloj, 2022. godini bila oko 6,5 miliona eura.

Imovina joj vrijedi 10,6 miliona eura.

Prema dokumentima koje je ranije analizirao RSE, “Novi Pazar-put” se pojavio i kao podizvođač radova na brzoj saobraćajnici od Iverka do Lajkovca u centralnoj Srbiji, koju gradi kineski Šandong.

Luksuzni hotel na Kopaoniku radi bez upotrebne dozvole

U centru Kopaonika, najvećeg skijališta u Srbiji, u podnožju jedne od ski staza pažnju privlači logo crnog vuka na jednom od hotela.

U pitanju je hotel “Grey”, opisan na sajtu kao “luksuzno opremljen, sa pet zvjezdica”, sa desetinama soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom.

Vlasnik objekta i parcele od 25 ari je firma “Dolly Bell” sa sjedištem u Beogradu – ćerka firma “Inkopa”.

To znači da su Milan Radoičić i braća Veselinović stvarni vlasnici hotela.

Firma koja upravlja hotelom na Kopaoniku, prema finansijskim izvještajima za 2022. godinu, ima imovinu vrijednu oko 16 miliona eura – u nekretninama i opremi.

Izvještaj pokazuje i da je firma prošle godine prijavila gubitak od oko 700 hiljada eura.

Na fotografijama hotela “Grey” se može vidjeti da zgrada ima nekoliko spratova i da je dograđivana.

Ali, kolika je kvadratura hotela, katastru nije poznato.

Odnosno, u javno dostupnim katastarskim podacima, stoji da površina objekta “nije evidentirana”, kao i da nema odobrenje za upotrebu.

Po zakonu, hotel ne bi mogao da radi bez upotrebne dozvole.

Međutim, da hotel radi od januara 2016. godine, pokazuju medijski izvještaji sa zvaničnog otvaranja, kao i fotografije sa Instagram profila hotela.

Ni firma “Dolly Bell”, ni Ministarstvo građevinarstva do objave teksta nisu odgovorili za RSE kako hotel radi bez upotrebne dozvole.

Hotel ima i terasu koja je, prema fotografijama i satelitskim snimcima koje je analizirao RSE, postavljena na državnom zemljištu.

Iz finansijskih izvještaja firme koja vodi hotel, RSE nije uspeo da utvrdi da li državi plaćaju najam zemljišta za hotelsku terasu i koliko.

“Dolly Bell” ni na to pitanje nije odgovorio, kao ni kako reaguju na optužbe kosovskih vlasti u vezi sa boravkom u hotelu oružane grupe koju je organizovao Radoičić.

Vlasti Kosova tvrde da je Radoičić sa oružanom grupom koristio hotel “Grey” prije napada u Banjskoj, a kao dokaz toj tvrdnji objavili su snimke iz drona, koji su navodno oduzeti u policijskoj akciji.

Tada je Kosovo objavilo i tvrdnje da je Radoičić koristio objekte Vojske Srbije za obuku napadača, što su vlasti u Beogradu demantovale.

Međutim, nisu komentarisali navode o oružanoj grupi na Radoičićevom posjedu.

“Šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije”, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović 2. oktobra.

Isto ime i isti logo crnog vuka, sa hotelom na Kopaoniku dijeli i restoran “Grey” u centru Sjeverne Mitrovice na Kosovu.

Taj restoran se vodi u privrednom registru Srbije, kao vlasništvo Eme Radoičić, supruge Milana Radoičića.

Restoran “Grey” u Sjevernoj Mitrovici je kosovska policija pretraživala u danima nakon oružanog napada u Banjskoj.

U toj akciji policije Kosova je pretresana i Radoičićeva vila na jezeru Gazivode, koju su vlasti potom konfiskovale.

Kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), je uz snimke vile na Fejsbuku naveo da su “pod maskom branitelja”, Radoičić i njegovi saradnici postali multimilioneri.

Konfiskovanje tog imanja komentarisao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ocijenio da je Radoičić “uvjek bio uz svoj narod” i da je “znao da će mu oteti imovinu na Kosovu”.

“Oni misle da su ga kritikovali sa tim bogatstvom. On je time pokazao – vidite, meni to bogatstvo ne znači ništa, ako moja porodica i moj narod nemaju slobodu”, rekao je Vučić na televiziji Happy 2. oktobra.

Namjeru vlasti Kosova da se Radoičićeva vila na Gazivodama pretvori u stanicu rečne policije, predsjednik Srbije je opisao kao “bezobrazluk”.

Radoičić i braća Veselinović su proteklih godina u Srbiji preuzeli još dvije državne firme pod stečajem.

Jedna je “Betonjerka Aleksinac”, nekada prezaduženo preduzeće sa juga Srbije, koju je njihova firma “Inkop” kupila u oktobru 2019. godine.

A sa novim vlasnicima, tokom narednih godina, “Betonjerka” sklapa velike ugovore sa državom, a prihodi firme počinju da rastu.

Ta firma je takođe od decembra 2021. pod američkim sankcijama.

Prošlu, 2022. godinu “Betonjerka” je završila sa zaradom od preko 750 hiljada eura.

Imovina joj je vrijedna 1,3 miliona eura.

“Betonjerka” je bila u grupi firmi koje su zajednički ugovarale poslove sa državnom “Elektrodistribucijom Srbije”, pokazuje analiza RSE.

Poslednji njihov posao sa Elektrodistribucijom dogovoren je početkom septembra 2023 – izgradnja stubova za dalekovode u vrijednosti od 2,5 miliona eura.

“Inkop” je u decembru 2022. kupio i državno preduzeće “Velmortrans-plus” iz Ćuprije.

To je bio gradski autoprevoznik koji je završio pod stečajem, a “Inkop” ga je kupio za oko pola miliona eura, odnosno za polovinu procijenjene vrijednosti.

Time su Radoičić i braća Veselinovići postali vlasnici i vredne imovine preduzeća pored autoputa Beograd- Niš, među kojima su autobuska stanica u Ćupriji i više od dva hektara zemljišta.

Ko su Radoičić i Veselinović?

U javnosti Srbije, Radoičić i Veselinović se predstavljaju kao poslovni partneri, biznismeni porijeklom sa Kosova.

Radoičić je do oružanog napada na kosovsku policiju bio potpredsjednik Srpske liste, vodeće partije Srba sa Kosova koja uživa podršku zvaničnog Beograda.

Kada je u javnom pismu 29. septembra priznao odgovornost za napad u Banjskoj, objavio je i da podnosi ostavku na funkciju u Srpskoj listi.

I prije toga, Radoičić je bio u bijegu od kosovskih vlasti, ali zbog optužbi za korupciju.

Kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja ga je označio kao jednog od čelnika kriminalnih struktura na sjeveru Kosova.

Tužilaštvo Kosova je Veselinovića i Radoičića dovodilo u vezu i sa ubistvom političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Oni su pomenuti kao navodni organizatori kriminalne grupe, ali protiv njih optužnica nije podignuta jer su tada bili u bjekstvu.

Zakon Kosova ne dozvoljava da protiv osoba u bjekstvu podižu optužnice, ukoliko one nisu prethodno ispitane.

Srpska lista je sve optužbe o Radoičiću odbacila, a povodom slučaja Ivanović svojevremeno se oglasio i Radoičić, ocjenom da “nije bio najbliži prijatelj” sa Oliverom Ivanovićem, ali da “nije ubica” i da “nema veze sa ubistvom” političara.

U decembru 2021. godine, komentarišući odluku SAD da Radoičića i Veselinovića stavi na crnu listu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će nadležni organi ispitati sve ukoliko postoje “neke ozbiljne optužbe”.

U mjesecima nakon te izjave, javnost u Srbiji nije saznala da li su optužbe ispitane, niti su Vlada i Predsedništvo tada odgovorili na to pitanje Radiju Slobodna Evropa.

Milan Radoičić se pojavljivao na zvaničnim skupovima, pored Aleksandra Vučića.

U izvještaju Sjedinjenih Američkih Država, kojim su obrazložene sankcije, navodi se da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, da je Radoičić njegov zamjenik, te da su umiješani u šemu podmićivanja širokog spektra.

Kriminalna grupa je, kako stoji u tom izvještaju, umiješana u šverc narkotika, oružja i robe između Kosova i Srbije.

U koruptivnoj šemi pominju se i političari, kojima je Veselinović, kako se navodi, pomagao u izbornoj kampanji, a zauzvrat bi ga oni “nagrađivali najboljim infrastrukturnim ugovorima”.

Nije precizirano o kojim je političarima riječ.

Pored SAD, Radoičić i Veselinović su zbog sumnji na korupciju od 2022. pod sankcijama i Velike Britanije.

Dok u Srbiji posljedica nema, sankcije su pravno obavezujuće za američke i britanske firme i građane, kojima je zabranjeno da posluju sa licima sa crne liste.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sreten_V
10.10.2023-16:13 16:13

Ugroženi Srbi!

Muhammad
10.10.2023-17:09 17:09

Sve kriminalne grupe sa shevera kojd znam a hnam.ih fodta,fecdnijama pricaju,fa bilo uvoz robd iz srbije,krijumicardnje narkotika u ogromnim kolicinyma ifu preko veselinovicy i radoicica.Isto slbanci oflicno xarafjuju sa njkma sa mdga msrkete robu i nsravno hdroin iz turxkd i mariuhsna iz lazareta.Oni nidu u ratu.I zakon oporijeklu imovine koji ne da ju ni u crnoj gorikorumpirani politicari idto u srbiji.stotine miliona tsj cobanin ofakle mu sve to.Zakon o ptijeklu imovine.nsravno on je sg i svim bezbefonoxnim srpdkim dluzbama potpomognut rudkom agenturom.No obzirom kod srba da du twroristi ratni zlocinci heroji ovo me ne cufi jer navofno cuvy srbe na… Pročitaj više »

Krsto
11.10.2023-08:59 08:59

kukavno srBstvo ugaseno…