Evropska unija je izdvojila pomoć od 800 miliona eura Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih posljedica epidemije korona virusa, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu.

Srbiji je iz fondova EU za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemije preusmjereno 78,5 miliona eura, 15 miliona eura za plaćanje troškova avionske dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstava, kao i 7,5 miliona eura za preuređenje i opremu laboratorije za izradu testova za korona virus.

“EU ovu pomoć daje jer živimo na istom kontinentu i jedino zajedno možemo uspjeti u suzbijanju korona virusa i otklanjanju ekonomskih i društvenih posljedica pandemije”, poručio je komesar za prošerenje Oliver Varheji.

Varheji je naveo da je EU izdvojila ukupno 3,8 milijardi eura za podršku svojim istočnim i južnim susjednima, kao i Zapadnom Balkanu i Turskoj.

EU je od izdvojenih sredstava Albaniji dodelila četiri miliona za medicinsku opremu, a Bosni i Hercegovini sedam miliona eura za bolničku zaštitu i opremu zdravstvenog osoblja.

Kosovu je odobreno pet miliona eura za laboratoriju, zaštitna sredstva i respiratore, dok je za Crnu Goru dato tri miliona eura za nabavku medicinske opremu, zaštite i respiratora.

Sjevernoj Makedoniji je namijenjeno četiri miliona eura za medicinsku zaštitu i nabavku pet hiljada testova za korona virus.

Evropska unija je takođe za otklanjanje socijalne i ekonomske štete izdvojila 46,5 miliona evra za Albaniju, 73,5 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu, 63 miliona za Kosovo, 63 miliona eura za Severnu Makedoniju.

Još 290 miliona eura je EU odobrila za oporavak Zapadnog Balkana kao cjeline od posljedica koje je izazvala epidemija korona virusa.

Ovo je dio pomoći EU od 15,6 milijardi eura koja je namijenjena “partnerskim zemljama”, najviše Africi i drugim djelovima svijeta, ali i Balkanu i ostalim neposrednim susjedima Unije.

Pomoć je “hitna podrška za humanitarne potrebe, jačanje zdravstva, snabdijevanja vodom, pospješenje sposobnosti da se izbore s pandemijom i otklone društvene, socijalne i ekonomske posljedice”.

Komentari

avatar