Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Branimir Glavaš ponovo proglašen krivim za zločin nad Srbima

Glavaš je osuđen na sedam godina, a pet godina i tri mjeseca već je odslužio.

Zagrebački Županijski sud u petak je nakon ponovljenog suđenja, Branimira Glavaša ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne.

Glavaš je osuđen na sedam godina, a pet godina i tri mjeseca već je odslužio.

Gordana Getoš Magdić osuđena je na četiri godine, Dino Kontić i Zdravko Dragić na tri godine.

Glavaš i njegovi saoptuženi ponovili su na početku “posljednje runde” ponovljenog suđenja sredinom januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženih – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

“Održali smo 32 rasprave, ispitali 23 svjedoka, pročitano je 210 iskaza svjedoka, te su ispitana tri vještaka”, rekao je predsjednik sudskog vijeća sudija Dražen Kevrić.

Podsjetio da su svi porekli krivicu za ratni zločin, a kod donošenja presude primjenjivan je zakon koji je važio 1991. jer je blaži za okrivljene. Getoš Magdić tvrdila je da je njen prvi iskaz u kojem je sve priznala nezakonit jer nije imala branioca, a kada ga je dobila tražila je drugog. Ipak, policajci joj ga nisu dali.

“Nismo izdvojili taj iskaz jer je i Vrhovni sud već rekao da se radi o zakonitom dokazu”, objasnio je sudija Dražen Kevrić zašto je priznanje saoptužene Branimira Glavaša ostalo u sudskom spisu.

Dino Kontić od samog je početka negirao krivicu, dok je Dragić, kao i Getoš Magdić, tvrdio da mu je policija sugerisala šta mora iskazivati.

“Glavaš je takođe poricao krivicu, opisujući svoju ulogu u ratu. Uvjeravao je da se u njegovom slučaju radi o političkom procesu”, naveo je sudija u obrazloženju.

Kazna Glavašu godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Ipak, Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim saoptuženima ponovo počelo 2017. godine, a koje je još jednom krenulo u oktobru 2021. godine.

Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo da se odvoji od postupka njegovim saoptuženima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sumpornakiselina
30.10.2023-22:37 22:37

Medjidi su pod zastitom drzave.