Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Žozef Borel (Josep Borrell) poručio je da je dijalog o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji vodi EU, neophodan kako bi se garantovala evropska budućnost kako Srbije tako i Kosova.

foto AFP

“Budućnost cijelog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo, je evropska. EU je opredijeljena da ih podrži na svakom koraku njihovog puta. Ali da bi evropska budućnost postala stvarnost za narod, ne može se zaobići dijalog kome posreduje EU”, napisao je Žozef Borel na svom nalogu na Twitteru.

Evropska unija od aprila ima specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčaka koji će se, u ime EU, baviti dijalogom između Srbije i Kosova. Njemačka i Francuska su prošle nedjelje pozvale na ponovno pokretanje dijaloga i podržale Miroslava Lajčaka, te izrazile spremnost Pariza i Berlina da Lajčaku i njegovom timu pruže snažnu političku, diplomatsku i ekonomsku podršku.

U otvorenom pismu, francuski i njemački ministri spoljnih poslova, Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) i Hejko Mas (Heiko Maas) su istakli da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost, koja se može očekivati od Miroslava Lajčaka.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve