U BiH je potvrđeno 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za dvije trećine manje nego pred kraj prošle sedmice, kada je u toj zemlji zabilježen rekordan dnevni rast broja novozaraženih.

Foto: Beta/AP

Iz Zavoda za javno zdravstvo saopšteno je kako je u protekla 24 sata testiran 561 uzorak, pri čemu je u Federaciji BiH zaraza potvrđena kod 71 osobe, a u Republici Srpskoj kod 19 osoba.

Prijavljena su i četiri nova smrtna slučaja, jer su od nedjelje preminuli jedna starija žena i trojica muškaraca iz šire okolice Tuzle, te iz Bijeljine.

Pred kraj prošle sedmice, odnosno u petak i subotu u BiH je dnevno bilo više od 300 novih slučajeva zaraze da bi od nedjelje ta brojka bila prepolovljena.

Uz nove slučajeve zaraze, potvrđene u ponedjeljak, ukupan broj zaraženih u BiH od pojave koronavirusa sada je blizu sedam hiljada, a umrlih je više od 220.

Predstavnici vlasti u BiH neprekidno apeluju na stanovništvo da se pridržava propisanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite uz upozorenja kako je zdravstveni sistem u zemlji pod ozbiljnim pritiskom, jer se u proteklim sedmicama povećao broj oboljelih kojima je trebao bolnički tretman.

Samo u bolnici u Sarajevu, koja je predviđena isključivo za smještaj pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 i čiji je kapacitet 100 ležajeva, trenutačno su na liječenju 53 osobe, što je najveća brojka od proglašenja epidemije u BIH.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve