Aktivisti inicijative “Ne davimo Beograd” blokirali su jutros ulaz u Ministarstvo finansija Srbije.

Aktivisti inicijative Ne davimo Beograd ispred ulaza u Ministarstvo finansija Srbije 25. novembra

Kako se navodi u saopštenju te inicijative, glavni ulaz su zaključali lancima sa namjerom da onemoguće ulaz ministru finansija Siniši Malom, “dokazanom plagijatoru i učesniku brojnih afera u kojima je na raznovrsne načine radio protivno interesa građana i građanki pribavljajući korist sebi i sebi bliskoj kriminalnoj ekipi”.

Ulaz je ubrzo deblokiran, obezbjeđenje Ministarstva je isjeklo lance koje su aktivisti Ne davimo Beograd jutros postavli na ulazna vrata, rekao je za novinsku agenciju Fonet aktivista Inicijative Dobrica Veselinović.

Kako se navodi u prethodno poslatom saopštenju inicijative: “Siniša Mali ne smije ostati na javnoj funkciji ni dana više”. “Odbranićemo zajedno naše institucije i izborićemo se da kriminalna politička elita odgovara za otimanje države od građana i siromašenje našeg društva”, dodaje se.

“Nedavna odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, kojom je potvrđeno da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat, samo je jedan od brojnih razloga zašto on ne smije ostati na javnoj funkciji. Ovo čak nije ni prvi put da je i zvanično potvrđeno da se ogriješio o zakone, jer je prethodno pravosnažno osuđen za otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca. Sinišu Malog prate brojne korupcionaške afere, izbjegavanje plaćanja poreza, namještanje tendera za novogodišnju rasvjetu, porodično nasilje, ostavljanje građana Obrenovca na cjedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici. Njegova vodeća uloga u sprovođenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, govore da je ovaj čovjek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju. Zbog svega ovoga on ne smije ostati ministar ni dana više”, stoji u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu.

Kako je izjavila rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, Siniša Mali je prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.

Doktorat ministra finansija doveden je u pitanje prije pet godina kada su ga univerzitetski profesori optužili da je plagirao dio svog rada.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da Siniša Mali ostaje u Vladi. Ona je istovremeno rekla i da je za nju odluka etičkog odbora Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija – politička odluka.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve