Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Radnička prava svedena na – najbolje ti je da ćutiš

Ovu godinu započeli smo donošenjem novog Zakona o radu, koji je trebao da pojača mehanizme za postizanje i zaštitu osnovnih prava radnika, a surova realnost je da se prava radnika sve više i brutalnije krše”, poručila je  Slađana Živković, predsjednica Resornog odbora Socijalista Crne Gore za rad i zapošljavanje

Ovu godinu započeli smo donošenjem novog Zakona o radu, koji je trebao da pojača mehanizme za postizanje i zaštitu osnovnih prava radnika, a surova realnost je da se prava radnika sve više i brutalnije krše”, poručila je  Slađana Živković, predsjednica Resornog odbora Socijalista Crne Gore za rad i zapošljavanje.

foto Socijalisti CG

Ona pita zna li Vlada Crne Gore koliko je onih u Crnoj Gori koji ne rade osmočasovno radno vrijeme nego duže i koji to ne smiju da kažu, jer „moraju“ da se raduju što uopšte imaju šanse da rade.

“Danas imamo mali broj ekstremno bogatih i ogroman broj onih koji ne mogu dostojanstveno da žive od svog rada. Jedni – zato što ne mogu da se zaposle, drugi – zato što rade za plate od kojih ne mogu da obezbjede ni minimum egzistencije. Na poražavajući podatak da 40%  zaposlenih u Crnoj Gori prima zaradu od 250 evra, a vrijednost minimalne potrošačke korpe je 644 evra, već dugo nema odgovora, tako da velika većina građana svojim najvećim umijećem smatra da preživi od prvog do prvog”, smatra Živković.

Tvrdi da je veliki broj onih koji rade, a čija se osnovna radnička prava krše, a sistem u kojem živimo uz bajke o evropskim vrijednostima uspostavio je jedno nepisano pravilo – „najbolje ti je da ćutiš“, „nemoj baš ti da se buniš“, „ćuti da ne ostaneš i bez tog posla“.

“Ako si eksploatisan na poslu, ako si diskriminisan, ako radiš mnogo više nego što si plaćen, ako ti se ne uplaćuju doprinosi, ako te polupismeni šefovi sa „novonabavljenim“ diplomama iza čijih pozicija ne stoji ni rad, ni znanje nego privatna veza ili politička podobnost izrabljuju, ako ti otimaju ono što ti stvaraš i zarađuješ i prisvajaju za sebe i sebi bliske… ako su ovo pojave za koje znamo da postaje na svakom koraku u Crnoj Gori, gdje smo mi to?”, pita Živković.

Dodaje da, ako svi obespravljeni, diskriminisani kažu da moraju da ćute, jer je ključna rečenica: „ako se žališ, pobuniš, obratiš inspekciji ostaćeš i bez tog posla“ o kakvim mi to pravima radnika u Crnoj Gori možemo da pričamo.

“Sve ovo je bila svakodnevnica prije korone, a sada je situacija drastično gora. Socijalisti Crne Gore traže podatke o tome šta je u prvih pola godine učinila inspekcija rada u pogledu zaštite prava zaposlenih, tražimo podatke o broju prijavljenih i sankcionisanih slučajeva zloupotreba od strane poslodavaca i pitamo Ministarstvo rada i socijalnog staranja – misle li se prije izbora miješati u svoj posao”, napominje ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve