Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Kad bude u formi prijedloga, insistiraćemo da ugovor sa SPC bude javan

On je, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji stranke, kazao da njegova partija od starta ima jasan stav u vezi sa ugovorom koji država treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)

Ugovor o međusobnim pravima i obavezama država mora potpisati sa svim religijskim zajednicama samo ako je on u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, saopštio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Danijel Živković.

Najavio je da će ta stranka insistirati da prijedlog ugovora sa SPC bude javan kad dokument do toga stadijuma dođe.

On je, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji stranke, kazao da njegova partija od starta ima jasan stav u vezi sa ugovorom koji država treba da potpiše sa SPC.

– Ugovor mora biti potpisan sa svima i samo isključivo ako je u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom. Nemamo problem da se regulišu prava i obaveze i nijedna vjerska zajednica ne može imati povlašćen položaj u odnosu na poziciju države. Niko se ne može ugraditi kao prioritetni zaštitinik prava jedne vjerske zajednice. Stvari su jasne, postoji pravni sistem, Ustav, sve što je tamo mora biti implementirano u jedan ugovor – rekao je Živković odgovarajući na pitanje da li je DPS informisan o trenutnom statusu ugovora sa SPC.

On ističe da ugovor sa SPC ne može biti Temeljni, već samo ugovor o međusobnim pravima i obavezama kakav se potpisuje sa svim ostalim vjerskim zajedinicama, među kojima i Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Živković je kazao da poslanički klub DPS nije imao priliku da vidi nacrt ugovora sa SPC, ali da će kad bude u formi prijedloga insistirati na tome da bude javan.

Mjesta po dubini

Odgovarajući na pitanja novinara, Živković je kazao da nema informacije da Demokratski front traži funkcije po dubini u novoj Vladi kako bi podržao naimenovanja u pravosuđu.

Upitan koji su njihovi zahtjevi podsjetio je na prioritete DPS zbog kojih su podržali Vladu i kazao da se oni nijesu “gurkali za funkcije u izvršnoj vlasti”.

– Nismo se gurkali da zauzmemo bilo kakve pozicije u izvršnoj vlasti, nego smo spremni da se stavimo u službu pomoći sistema, koji je urušen od Vlade Zdravka Krivokapića. Ne gurkamo se, nemamo namjeru da to radimo. Spremni smo, ako bude potrebno, da stavimo naš kadar u službu izgradnje institucionalnih kapaciteta – saopštio je Živković.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve