Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Živković i Bojović: Predsjednički izbori potvrdili svu izobličenost crnogorske političke scene

Prema njihovim riječima očigledno nedorasli i nekompetentni Milatović, ni kriv ni dužan, postao je ubjedljiv pobjednik na antiđukanovićevskim predsjedničkim izborima

Nedavno završeni predsjednički izbori potvrdili su svu izobličenost crnogorske političke scene, ocijenli su predsjednik Savjeta i programski koordinator Građanske inicijative 21. maj  Miodrag Živković i Rade Bojović.

“Stranke novog režima čija dosadašnja vladavina je primjer nesposobne, rastrojene i demagoške vlasti ojačale su svoj položaj. Stranke starog režima su samo jos jednom potvrdile da nista nijesu naučile iz niza izbornih neuspjeha, počev od presudnog poraza iz avgusta 2020.godine”, ističu oni.

Živković i Bojović napominju da je Crna Gora  dobila novog predsjednika ne zato što je značajna većina glasala za njega, već samo zato što je ta većina plebiscitarno odbacila dosadašnjeg predsjednika.

“Time je Đukanović, nakon svih postavgustovskih lutanja i ignorisanja realnosti, zasluženo pretrpio izborni poraz, dok je Milatović nezasluženo postao predsjednik države. Ovim je značajna većina glasala protiv ostanka Đukanovića na vlasti ne želeci povratak na staro. Istovremeno, pokazalo se da je nagomilana netrpeljivost prema DPS-u i Đukanoviću od strane tijesne parlamentarne većine ojačana sa novih deset odsto dojučerašnjih lojalista istog tog DPS-a i njegovih satelita”, kažu Živković i Bojović.

Prema njihovim riječima očigledno nedorasli i nekompetentni Milatović, ni kriv ni dužan, postao je ubjedljiv pobjednik na antiđukanovićevskim predsjedničkim izborima.

“Ovim je crnogorsko biračko tijelo jasno stavilo do znanja da zna što neće ali je istovremeno pokazalo i naivnost koja podsjeća na 1989. godinu. Tada su Crnogorci masovno potrčali da služe Miloševićevoj antijugoslovenskoj, anticrnogorskoj i zločinačkoj politici birajući servilno i nekompetentno rukovodstvo čiji je dio bio i sam Đukanović. Ovoga puta su građani Crne Gore nakon odocnjele tri decenije odbacili istog tog Đukanovića, dok su prigrlili Milatovića čiji politički stavovi podsjećaju na uzornog pristalicu jedinstvenog DPS-a iz najgoreg perioda. Ovim je Crna Gora, ne po prvi put, sipala iz “šupljeg u prazno” u nadi da će ovakav ishod predsjedničkih izbora značiti dolazak boljih dana”, kažu oni.

Međutim, upozoravaju Živković i Bojović boljih dana neće biti sve dok aktuelna politička klasa i njeni lideri ne dožive “prosvjetljenje” ili zasluženi krah.

“Pred nama je nastavak neodgovorne populističke i tragikomične velikosrpske politike i jedino svijetlo na kraju tunela je evropeizacija Crne Gore uz pritisak i podršku evroatlantskih saveznika. Ohrabrujuća vijest je da će novi režim bez podrške Zapada brzo biti mrtav režim i tu ga neće moći spasiti ni podzemne veze sa Vučićem, beogradskim popovima i putinovskim operativcima. Dok, što se tiče bivših suverenističkih partija njima nema lijeka ako ni nakon poraza Đukanovica ništa nijesu shvatili i ako nastave da vode politiku sa glavom zabijenom u pijesak”, zaključuju Živković i Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Trajko
08.04.2023-12:55 12:55

Umjesto da pozovu na ujedinjenje Dps,Sdp, Sd, Lp i još nekoliko suverenističkih pokreta, oni filozofiraju. Sve ovo je u cilju da se smanje na ispod 30% birača.

Lada
08.04.2023-23:53 23:53

Zaboga, učinite nešto, nemojte samo filozofirati.
Dajte konkretne prijedloge i stanite iza mlađih naprednih ljudi.