Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Inicijativa Spajića potvrda o nespremnosti države i uplitanju stranog faktora, nastavljamo aktivnosti bojkota

''Ovu inicijativu razumijemo kao poziv na razgovor i dijalog o odgađanju popisa i pripremi popisa u skladu sa zakonskim procedurama i onim što su precizno definisani uslovi za kontrolu ovog procesa''

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da ta partija nastavlja sa aktivnostima bojkota popisa sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi i potpuni monitoring procesa. On je kazao da je inicijativa mandatara Milojka Spajića da odloži popis na mjesec potvrda da država nije bila spremna za sprovođenje popisa i ispravnosti stavova da postoji miješanje stranog faktora u taj proces.

”Ovu inicijativu razumijemo kao poziv na razgovor i dijalog o odgađanju popisa i pripremi popisa u skladu sa zakonskim procedurama i onim što su precizno definisani uslovi za kontrolu ovog procesa. Ovim se potvrđuje ispravnost argumentacije DPS-a i svih relevantnih društvenih i političkih subjekata da država nije bila spremna za sprovođenje popisa. Takođe, pokazuje ispravnost stavova da postoji snažno miješanje stranog faktora u politički život Crne Gore, a kojima se na uslugu stavila odlazeća Vlada u tehničkom mandatu. Nakon stava Milojka Spajića nema dileme u argumentaciji i namjeri DPS-a, a to je da je neophodno sprovesti popis u skladu sa svim zakonskim procedurama i jasno definisanim mehanizmima kontrole”, istakao je Živković na konferenciji za medije.

Suština je, ističe on, da dobijemo zakonit proces, pod punom kontrolom na osnovu kojeg će svi relevantni društveni subjekti imati potpuno povjerenje.

”Odnosno da dobijemo precizne, tačne i relevantne podatke, gdje institucije neće biti u službi bilo kakve prevare, krađe i zloupotrebe tih podataka”, naglasio je Živković.

S obzirom na to da je važeća uredba na snazi i da još nije definisan datu održavanja sjednice Skupštine na kojoj će biti izabrana nova Vlada, Živković kaže da DPS ostaje pri stavu da nastavi sa aktivnostima bojkota popisa sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi i potpuni monitoring procesa, kako bi svi imali povjerenje u sprovođenje popisa i dobili relevantne i tačne podatke.

On je dodao da DPS ne govori o tome da predstavnici opozicije idu sa popisivačima u domaćinstva, već o participaciji i učešću popisivača u koje postoje povjerenje da bi oni mogli da obave taj posao.

”Tačno je da javni oglas ne podrazumijeva kojoj partiji popisivač pripada, kao što to nije podrazumijevao ni javni poziv 2011. godine, ali je, postojao dogovor između političkih subjekata i drugih društvenih aktera iz razloga povjerenje. To se može pročitati iz izvještaja koji je Monstat objavio te godine. Ne govorimo izmišljanju tople vode i nečemo novom, već o onome što je već postojalo”, rekao je Živković.

On ističe da su popisivači i danas politički obojeni.

”Treba li da pričamo ko su popisivači i instuktori u Nikšiću i mimo Nikšića. Iskaz prema nepovjerenju u ovaj proces nije imala samo DPS, nego i durgi politički subjekti i NVO sektor, vijeća nacionalnih manjina i drugi društveni relevantni subjekti. Mogu se izabrati ljudi u koje se ima povjerenja da će ovaj proces proteći bez problema”, naglasio je Živković.

“Apsolutna neistina da su aktivisti DPS ometali rad popisivača u Ulcinju”
Živković tvrdi i da je apsolutna neistina da su aktivisti DPS-a upali u zgradu Ooštine Ulcinj i ometali rad tamošnjih popisiča, instruktora i članova popisne komisije.

”To mogu potvrditi jer sam bio tu. Sinoć je održana sjednica OO DPS-a Ulcinj, koja je zakazana za 17 časova. Vidio sam šta se tu dešavalo, ne da nije tačno, nego je nevjerovatno da se takva informacija pojavila u javnosti”, naglasio je Živković.

Tvrdi da je u pitanju bila bezazlena situacija.

”Došli smo u terminu kada je trebalo održati sjednicu OO DPS-a. Ušli smo u tu salu i došli u situaciju u kojoj su predstavnici Monstata počeli da govore kako nije dozvoljeno prisustvovati u sali, a mi smo imali zakazanu sjednicu u skladu sa dopisom upućenim Opštini. To se sve odigralo u 10ak minuta, jedna potpuno bezazlena situacija. Kako može biti ometanja kada u sali nije bilo popisivača, niti bilo koga osim dvije instruktorke koje su napuštale to mjesto”, naglasio je Živković.

“Suština kontrola”

Na pitanje da li će nastaviti sa bojkotom ukoliko sprovođenje popisa bude odloženo samo na mjesec, Živković kaže da vraća stvari na suštinu, a ne na vremenski rok. Bitno je, naglašava on, da se stvore uslovi za održavanje popisa u skladu sa zakonskim procedurama i da se dogovori monitoring procesa.

”Čuli ste od NVO sektora, intelektualaca, profesora da je pitanje da li se može u mjesec dana obaviti sav zadatak i posao koji stoji ispred nas, a koji podrazumijeva da se ispoštuju sve zakonske procedure i kontrola procesa. Pitanje je da li se to može odraditi za mjesec. Još nemamo zakazanu sjednicu parlamenta kada će se birati Vlada. Onog momenta kada mandatar postane premijer, vjerujem da će važeću uredbu staviti van snage i da će pozvati sve relevantne društve i političke činioce i institucije koje učestvuju u ovom procesu da bi razumio i shvatio u kojoj fazi se nalazi priprema postupka i da pričamo o ispunjavanju zakonskih uslova i onome što je suština, a to je kontrola procesa”, poručio je Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve