Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zirojević Vladi: Poništite odluku u četvrtak, Uprava za katastar i državnu imovinu nezakonito oduzela Cetinjski manastir Prijestonici

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore, Nikola Zirojević, još jednom je pozvao Vladu da na prvoj narednoj sjednici koja bi, kako kaže, trebala da se održi preksjutra, u četvrtak, poništi spornu odluku i ispravi nezakoniti upis vlasništva koji je Uprava za katastar i državnu imovinu izvršila na osnovu zaključka Vlade Zdravka Krivokapića

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore, Nikola Zirojević, još jednom je pozvao Vladu da na prvoj narednoj sjednici koja bi, kako kaže, trebala da se održi preksjutra, u četvrtak, poništi spornu odluku i ispravi nezakoniti upis vlasništva koji je Uprava za katastar i državnu imovinu izvršila na osnovu zaključka Vlade Zdravka Krivokapića.

„Prethodna Vlada  je, na nezakonit način, mimo procedure, donijela odluku kojom se Upravi za katastar i državnu imovinu nalaže da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom, sa Prijestonice Cetinje, prebaci na državu Crnu Goru, čime je, protivpravno, Prijestonici zabranjeno raspolaganje imovinom koja je u njenom nespornom vlasništvu”, kazao je Zirojević.

Kako je naveo, ovakva odluka nije i ne može biti pravosnažna iz više razloga, te Uprava za katastar i državnu imovinu nije smjela po istoj postupiti. Vlada je, naime, bila dužna da na prvoj narednoj sjednici verifikuje navedenu Odluku koju je donijela po hitnom postupku što se, koliko smo u saznanju, nije desilo.

“Procedura je, shodno riječima Snežane Popivode, zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Cetinje, prekršena i u sljedećem – Uprava za katastar i imovinu nije mogla samostalno odlučivati po žalbama MCP, a rješenje o upisu imovine Cetinjskog manastira na novog vlasnika nije uručeno Prijestonici, već su o tome informisani iz medija. Rješenje, dakle, ne može biti pravosnažno jer Prijestonica, kao nezadovoljna strana, mora imati pravo žalbe, što se nije desilo”, dodaje Zirojević.

Još jedno mjesto sporenja, odnosno klasičan primjer bezakonja u ovom slučaju jeste informacija da se kao imalac prava korišćenja nad imovinom navodi „Manastir Sv. Petar“ za koji ne postoji apsolutno nikakav pokazatelj da ima status pravnog lica. Takođe, na ostalim objektima je pravo svojine upisano na istog subjekta što, imajući u vidu da se ne radi o pravnom licu, nije smjelo biti učinjeno.

“Iz svega navedenog sasvim je jasno da Odluka Vlade nije pravosnažna, te da je postupanje Uprave za katastar i državnu imovinu, u ovom slučaju, neosnovano i nezakonito”, dodaje Zirojević.,

Ovim putem, ističe, pozivamo Vladu Crne Gore da, na prvoj narednoj sjednici, koja bi trebala da bude održana u četvrtak, postupi u skladu sa zakonima ove države, spornu odluku poništi i naloži Upravi da Cetinjski manastir vrati njegovom stvarnom i jedinom vlasniku, Prijestonici Cetinje.

“Takođe, pozivamo novog SDT-a, gospodina Vladimira Novovića, da obavijesti javnost da li je i šta preduzeto povodom krivične prijave koju je Prijestonica podnijela protiv bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić, te v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića kojom se navedeni terete za zloupotebu službenog položaja u ovom slučaju“, zaključuje Zirojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve