Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Zirojević: Od zemlje predvodnice evropskih integracija Crna Gora postala primjer kako se za kratko vrijeme može doći do najgoreg

''Upozorenja moramo shvatiti ozbiljno''

Crna Gora je 30. avgusta 2020. oslobođena. Oslobođena je od vladavine prava, od postojanja Ustava, pa na kraju i od njenog evropskog puta, ocijenio je gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV portparol SD-a..

Od zemlje predvodnice Evropskih integracija u regionu nakon 30. avgusta 2020. godine postali smo, dodaje, nešto sasvim drugo.

“Postali smo primjer kako ne treba raditi i kako se od najboljeg za kratko vrijeme može doći do najgoreg. Razlog svemu tome vidim u apsolutnom nepostojanju volje parlamentarne većine za evropskim putem Crne Gore. Oni svojim ponašanjem pokazaju da im do tog puta uopšte nije stalo, da su im druge stvari mnogo važnije, a pokazuju i da od naših partnera iz EU i NATO-a više cijene Srbiju i Rusiju”, istakao je Zirojević.

Imajući u vidu šta se sve izdešavalo u posljednjih mjesec dana, napominje da je sasvim jasno da je međunarodnim partnerima iz EU puna kapa ovog cirkusa u režiji aktuelne parlamentarne većine.

“Ova upozorenja moramo shvatiti vrlo ozbiljno. Kada vam bilo koji diplomata na ovako direktan način nešto saopšti, onda to zaista znači da ste došli do crvene linije, ili što bi naš narod rekao ‘došla je voda do poda, a pod do plafona'”, naglasio je Zirojević.

Komentarišući izjavu lidera Demosa Miodraga Lekića da su mu izjave osoba kao što je Gabrijel Eskobar irelevantne Zirojević smatra da Lekić očigledno ima problem sa koncentracijom, pa je njegova izjava samo pokazala da uopšte nije dostojan da obavlja funkciju predsjednika vlade za koju aktuelna parlamentarna većina pokušava da ga delegira.

“Riječ je o Miloševićevom ambasadoru, čijih se izjava grozila čitava Italija devedesetih godina, kada je gotovo svako veče gostovao na italijanskim televizijama i pravdao pokolje koje su Italijani mogli da gledaju na prostorima tadašnje Jugoslavije”, podsjetio je Zirojević.

Uopšte ga ne iznenađuje takva izjava, kaže, ali bi ga itekako iznenadilo da nakon ovoga Lekić dobije podršku 41. poslanika aktuelne većine.

“Od 41. poslanika aktualne većine imamo makar deset koji se deklarativno zalažu za evropske integracije, poštovanje svih naših međunarodnih obaveza i za dobre odnose sa našim dosadašnjim međunarodnim partnerima. Na ovaj način se odnositi prema izjavi naših prijatelja je u principu državnički neodgovorno i narušava međunarodni kredibilitet Crne Gore i šalje jasnu poruku na šta bi ličila Vlada čiji bi mandatar bio Lekić”, istakao je Zirojević.

Ako tome dodamo i izjavu da je DF uz narod Ukrajine i da nikada javno nijesu stali na stranu Rusije, napominje, onda se stiče utisak da Lekić ne zna u kojoj se državi nalazi, a kamoli koji bi to poslanici i koji politički subjekti bi trebalo da ga izglasaju za premijera.

“Sinoćnje gostovanje Lekića je veoma dobro za Crnu Goru, jer je ono na najbolji način pokazalo zašto taj čovjek ne treba i ne smije da bude premijer Crne Gore”, naglasio je Zirojević.

U prethodnom periodu nijesu, kaže, vidjeli volju za dijalogom i nikakav pokušaj dogovora od strane aktuelne parlamentarne većine.

“Ukoliko se ta volja pokaže i odustrane se od ovog neustavnog zakona, jer je to naš preduslov da sjednemo za isti sto i da razgovaramo, ukoliko dogovorimo datum vanrednih parlamentarnih izbora i oko četiri imena sudija Ustavnog suda, to se može u vrlo kratkom roku završiti. Ukoliko je ne bude, kao što je do sad nije bilo, ukoliko na osnovu neustavnog zakona bude izabrana Vlada, onda ne možemo očekivati da u bilo kom periodu dobijemo nove sudije Ustavnog suda”, kazao je Zirojević.

Oni koji tvore aktuelnu većinu, istakao je, treba da stave prst na čelo i da se zapitaju zašto neko opstruira ovaj proces.

“Puna su im usta toga da sudije Ustavnog suda nijesu izabrane zbog opozicije. Hajde sad malo da se zapitamo zbog čega je neko čekao do danas da se zakaže ova sjednica, zbog čega nekome uopšte nijesu važni vremenski rokovi, zbog čega neko pokazuje elementarnu nezainteresovanost da ovaj proces bude okončan u što skorijem vremenskom periodu. To su sve pitanja za jedan dio aktuelne parlamentarne većine”, zaključio je portparol SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve