Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Zirojević: Neminovni su vanredni parlamentarni izbori

Zamislite samo taj apsurd kad na proteste protiv Vlade koja ih je imenovala izađu predsjednik borda direktora Elektroprivrede Crne Gore, izvršni direktor Rudnika uglja i mnogi drugi državni funkcioneri, pripadnici Demokratskog fronta, koje je ova vlada birala na te funkcije – istakao je Zirojević.

Smjena bivšeg ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici bili su okidač za ozbiljnu krizu vlasti koja je postojala od prvog dana konstituisanja nove vlade i ona će definitivno rezultirati vanrednim parlamentarnim izborima – ocijenio je novoizabrani predsjednik Omladine Socijaldemokrata (OSD) Nikola Zirojević.

On je u razgovoru za Pobjedu kazao da je aktuelno političko stanje u Crnoj Gori katastrofalno, jer, kako je naveo, imamo situaciju da oni koji participiraju u vlasti najavljuju proteste protiv nje, a mogu je za jedan dan mirno srušiti glasovima u parlamentu.

– Zamislite samo taj apsurd kad na proteste protiv Vlade koja ih je imenovala izađu predsjednik borda direktora Elektroprivrede Crne Gore, izvršni direktor Rudnika uglja i mnogi drugi državni funkcioneri, pripadnici Demokratskog fronta, koje je ova vlada birala na te funkcije – istakao je Zirojević.

On ne vjeruje da će situacija nakon odmora, na jesen, biti išta bolja, već smatra da će sukob unutar parlamentarne većine samo još više eskalirati, produbljujući krizu koja će dovesti do neminovnih vanrednih parlamentarnih izbora.

A u međuvremenu, dodao je, građani i država i dalje će biti žrtve političkih nadgornjavanja partija vlasti.

– Ekonomska situacija je nikad gora, broj nezapošljenih konstantno raste, obrazovni sistem se razara iz temelja, u zdravstvu je haos… kojeg god resora da se dotaknete situacija je ista – kategoričan je predsjednik Omladine SD-a.

Kako je rekao, od rapidnog rasta koji je obećan, dobili smo samo rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

– I onda ministar epidemiolog u pokušaju slavodobitno saopštava kako će najugroženijem sloju stanovništva, baš kao „zlatnih“ devedesetih, podijeliti po tri litra ulja. Što je sljedeće, popust na gorivo za vakcinisane – naglasio je Zirojević.

Osvrnuo se i na političku situaciju u svom rodnom gradu Nikšiću, gdje je koalicija, čiji je SD konstituent, „Evropski tim za Nikšić“ na lokalnim izborima u martu prešla u opoziciju.

On je ocijenio da je za taj rezultat „kriva“ euforija sa parlamentarnih izbora i činjenica da su očekivanja i vjera građana i građanki u promjene na bolje još uvijek bili na visokom nivou.

Naglasio je i da ga stavovi predsjednika Opštine Marka Kovačevića ne čude, jer je na osnovu njih dobio podršku birača i održavaju ideološko usmjerenje partije kojoj pripada.

– Ono što je za mene bilo neprijatno iznenađenje jeste stav druge dvije koalicije parlamentarne većine u Nikšiću (Demokrate i Ura). Oni su jasno i glasno stavili do znanja da nijesu saglasni sa stavovima njihovih partija na državnom nivou i da im ono za što su njihove kolege u državnom parlamentu ne znači apsolutno ništa – objasnio je Zirojević.

Odbornici nikšićkih Demokrata i Ure su, istakao je, ignorisali činjenicu da je Kovačević negirao genocid u Srebrenici i odbacili prijedlog da se glasa o njegovom razrješenju sa funkcije.

– Imamo situaciju da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović odlazi u Srebrenicu 11. jula, sjećamo se tih neprijatnih scena u pokušajima da izdejstvuje da se tamo obrati, a onda, nepunih mjesec dana nakon toga, odbornica njegove partije u lokalnom parlamentu demonstrira suprotan stav – kategoričan je Zirojević.

Dodao je i da su isto uradili i odbornici Demokratske Crne Gore čiji se predsjednik putem video linka prisutnima u Srebrenici pohvalio kako je Crna Gora usvojila Rezoluciju o genocidu i najoštrije osudila one koji ga negiraju.

– Navedeno dosta govori o iskrenosti ovih političkih subjekata u onome što rade. Da bi sačuvali predsjednika Opštine koji dolazi iz političkog subjekta sa kojim su, i jedni i drugi, u ozbiljnom sukobu na državnom nivou, odbornici Demokrata i Ure su pogazili sve ono što su njihove kolege u državnom parlamentu uradile – naglasio je predsjednik Omladine SD-a.

Rješenje krize i izlazak iz apsurdnog političkog stanja on vidi u ujedinjenju građanskog bloka u Crnoj Gori.

Posebno je naglasio da se radi o građanskom, a ne crnogorskom bloku, jer, kako kaže, u situaciji kada jedan nacionalizam buja, postoji ozbiljna prijetnja da se pojavi i razvije neki drugi.

– Nama je potreban patriotizam, demonstracija ljubavi prema državi i ozbiljna borba za oslobođenje Crne Gore od loše vlasti i situacije u kojoj se ona našla – poručio je Zirojević.

U tom bloku, zaključio je, dobrodošli su svi oni koji dijele vrijednosti građanske, multinacionalne, multivjerske, sekularne, antifašističke Crne Gore, što svakako uključuje i Građansku inicijativu „21. maj“ i sve druge političke subjekte voljne da se pridruže toj političkoj borbi.

Mladi su stub SD-a

Primarni zadatak mladih SD-a, istakao je Zirojević, mora biti djelovanje sa ciljem smjene aktuelne, loše vlasti.

– Omladina SD-a mora biti proaktivna, mi moramo biti ti koji će, bez ustezanja, bez zadrške, dići glas protiv svega lošeg što se radi u Crnoj Gori. Moramo biti prepoznati u javnosti kao mladi ljudi koji će dati ključni doprinos padu ove vlade – poručio je on.

Dodao je i da su njegova vizija mladi koji produkuju politiku i aktivno se bave programskim temama, predlažu, kritikuju, protestuju, organizuju razne performanse kojima ukazuju na manjkavosti aktuelne vlasti.

Pored funkcije predsjednika OSD-a, Zirojević je i portparol partije što mu, kako kaže, daje mogućnost da sa te pozicije afirmiše politiku mladih za što ima punu podršku rukovodstva.

– Moja vizija je da u periodu koji nam predstoji u javnosti imamo što više mladih koji će biti spremni da daju izjavu, saopštenje, pojave se i predstavljaju partiju na nekom skupu i brane stavove SD-a na bilo kojem mjestu – kazao je predsjednik Omladine SD-a.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zirojević: Neminovni su vanredni parlamentarni izbori – CG Vijesti
11.08.2021-07:40 07:40

[…] Aktuelno […]