Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ženski klub Skupštine na seminaru: Demokratiji su potrebne žene

Seminar pod nazivom ''Demokratiji su potrebne žene IV'', koji je organizovao Međunarodni republikanski institut, predstavlja nastavak dobre saradnje sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore

Kopredsjednice Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, kao i članice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore učestvovale su na seminaru Međunarodnog republikanskog instituta (International Republican Institute – IRI) koji je održan u Donjem Stolivu od 24. do 26. februara 2023. godine.

Seminar pod nazivom „Demokratiji su potrebne žene IV”, koji je organizovao Međunarodni republikanski institut, predstavlja nastavak dobre saradnje sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore.

“Članice Ženskog kluba su, tokom dvodnevnog seminara, imale priliku da obrađuju teme o oblicima nasilja nad ženama i nasilja u porodici kao i o uvođenju femicida kao posebno krivično djelo”, saopšteno je iz Skupštine.

Prvog dana seminara, članicama Ženskog kluba obratio se Borislav Spasojević, regionalni direktor programa IRI BIH izražavajući zadovoljstvo zbog nastavka saradnje.

“Kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak zahvalila se na dosadašnjoj podršci IRI-ja. Seminar je ocijenila veoma značajnim i kazala da će Ženski klub predložiti izmjene zakona koje predviđaju da se femicid proglasi krivičnim djelom. Kopredsjednica Bošnjak je istakla da je ponosna na Klub i njegov dosadašnji rad.
Kopredsjednica Ženskog kluba Vesna Pavićević se zahvalila na uspješno organizovanim seminarima u prethodnom periodu. Istakla je da je zajednički zadatak članica Kluba upoznavanje sa izmjenama krivičnog zakonodavstva kako bi Klub mogao amandmanski da djeluje na isti. Kopredsjednica Pavićević predložila je vraćanje projekta „Policajac u zajednici”, navodi se u saopštenju.

Članice Kluba su, tokom dvodnevnog seminara, imale priliku da sarađuju sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Bojanom Božovićem, sudijom Osnovnog suda u Podgorici Radem Ćetkovićem i državnom tužiteljkom Osnovnog tužilaštva u Podgorici Majom Janković.

Takođe, članice Kluba su sarađivale sa trenericom iz Republike Bosne i Hercegovine Eminom Pašić kao i direktoricom Centra za ljudska prava Majom Raičević.
Učesnici seminara su se upoznali sa istraživanjem, koje je pripremio Istraživački centar Skupštine Crne Gore, na temu: „Femicid u krivičnom zakonodavstvu država EU i Latinske Amerike”.

Tokom prvog dana, trenerica, direktorica Centra za ljudska prava Maja Raičević je govorila o oblicima nasilja nad ženama i nasilju u porodici prema Istanbulskoj konvenciji i naglasila da se osjećaju ojačanim podrškom Ženskog kluba.

“Između ostalog, govorila je o: definisanju nasilja u porodici i zabludama same definicije, destruktivnoj prirodi nasilja, partnerskom nasilju, posljedicama nasilja nad ženama koje su mnogo veće od posljedica nasilja nad muškarcima, prevenciji, policiji u zajednici, obuci, podizanju svijesti, intimnom-partnerskom nasilju, nejednakom odnosu moći između muškarca i žene, psihičkom, fizičkom i seksualnom nasilju, prinudnim brakovima, seksualnom nasilju i silovanju”, dodaje se u saopštenju.

Bojan Božović, državni sekretar u Ministarstvu pravde predstavio je izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva i predlog uvođenja femicida u krivično zakonodavstvo Crne Gore. Kazao je da dopune krivičnog zakonodavstva ne predviđaju uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela.

Rade Ćetković, sudija Osnovnog suda u Podgorici i Maja Janković, državna tužiteljka Osnovnog tužilaštva u Podgorici, govorili su o femicidu kao posebnom krivičnom djelu i predstavili uporednu praksu.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Rade Ćetković upoznao je prisutne o: formi femicida (politički, kulturni – u kontekstu društvenih i kulturnih normi, kriminalni, seksualni i interpersonalni), praksi u Južnoj Americi i zemljama EU sa posebnim osvrtom na Maltu i Kipar.

“Upoznao ih je sa i sljedećim preporukama: osigurati koordinirane aktivnosti protiv femicida; postupati po standardima „dužne pažnje”; ojačati zakonski odgovor na femicid; oformiti nadzorno tijelo za femicid na državnom nivou; osigurati pristup pravdi i poboljšati dostupnost naknade štete.
Maja Janković, državna tužiteljka Osnovnog tužilaštva u Podgorici, naglasila je da je problem nasilja u porodici jedan od kompleksnijih problema sa kojim cijelo društvo treba da se bavi. Govorila je o kontinuiranom nasilju u porodici, slučajevima rodno zasnovanog nasilja, diskriminatornom rodnom stereotipu ali i da žrtve nasilja treba ,,osvijestiti””, navodi se u saopštenju.

Drugog radnog dana seminara, članice Ženskog kluba su jednoglasno usvojile sljedeće zaključke:
– Predložiti Ministarstvu unutrašnjih poslova, da se, radi preventivnog djelovanja, što prije, u svakom gradu, pokrene vraćanje projekta „Policajac u zajednici”;

– Zatražiti od Ministarstva pravde dostavljanje nacrta izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, kako bi Ženski klub oformio radnu grupu koja bi radila na izmjenama i dopunama istog;

– Preporučiti Vladi Crne Gore da inicira implementaciju Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici u punom smislu;

– Ženski klub Skupštine Crne Gore će organizovati tematske sjednice, jednu u toku jesenjeg i drugu u toku proljećnjeg zasijedanja sa temom nasilje u porodici.

Dogovoreno je da se, kao i do sada, nastavi saradnja sa Međunarodnim republikanskim institutom.

“Seminaru su prisustvovale kopredsjednice Ženskog kluba dr Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, kao i članice Ženskog kluba – Jelena Božović, Zdenka Popović, Dragica Sekulić, Nela Savković Vukčević, Tamara Vujović, Daliborka Pejović, Maja Vukićević, Suada Zoronjić i Suzana Pribilović“, dodaje se u saopštenju.

Ispred Međunarodnog republikanskog instituta seminaru su prisustvovali Borislav Spasojević, regionalni direktor programa, Nenad Koprivica, programski menadžer i JovanaDuković-Milović, programska saradnica.

Takođe, seminaru su prisustvovale predstavnice političkih klubova Lidija Moračanin (DPS), Milica Dedić (DF), Milena Vuković-Sekulić (Crno na bijelo) i Sara Ivanović (DF-PZP).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
sramota
27.02.2023-21:36 21:36

ženski klub treba zatvotiti, jer poslanice Bošnjski i Pavicevic manipulisu ovim klubom i fingiraju da se bore za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Zasto ste ćutali svo ovo vrijeme zasto nijeste predložili i podržsli ženu za kandidata za predsjednicu CG…A sada kada se sve zavrsilo izlaxiyd i glumote zabrinutost zs žene, a u stvari vi ste samo jedne pislušnice…zatvotite taj folirandski klub