Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zenka: Svo se zlo okomilo na Crnu Goru – nema mjesta predaji

Crna Gora svakim danom sve više ide ka najgorim scenarijima njenog nestanka, svo se zlo okomilo na nju. Daleko od toga da ćemo odustati, nema mjesta predaji. Na kraju krajeva, imamo se za čem boriti do kraja, poručio je predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka

Prodržavne i proevropske snage moraju koliko juče da sabiju redove i odbrane sve mukom stečene vrijednosti.

Crna Gora svakim danom sve više ide ka najgorim scenarijima njenog nestanka, svo se zlo okomilo na nju. Daleko od toga da ćemo odustati, nema mjesta predaji. Na kraju krajeva, imamo se za čem boriti do kraja, poručio je predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka.

Napominje da su odmah po okončanju parlamentarnih izbora, sve stranke manjinskih naroda jednoglasno izjavile da nikako neće činiti većinu sa strankama ‘srpskog sveta’, čija su, kako je istakao, programska načela i ideologija apsolutno u nesuglasju sa njihovim.

„Što se u međuvremenu izdešavalo i zbog čega su neke partije (u ovom slučaju albanske) odlučile da budu dio tih politika ostaje na njima da to svom narodu objasne. Na kraju krajeva, svak svoje breme nosi. Ja mogu samo reći da DUA i veliki dio albanskog naroda apsolutno ne dijeli te stavove. Sve što je za nas vrijedno i sveto, za drugu stranu je apsolutno neprihvatljivo i odbojno. Isto to važi i za Albance naspram tih politika i ideologija, od kojih smo vjekovima ispaštali i teškim žrtvama platili“, kazao je Zenka za Gradski portal.

Buduća vlada teško se može nositi sa izazovima koji su pred njom

Osvrnuo se i na pregovore sa mandatarom.

„Iskreno vjerujem da su Milojko Spajić, i ti momci koje sam upoznao, proevropski orijentisani, nego su se pokazali nedovoljno odlučni da istraju u svojim stavovima. Mnogo je toga sputavalo Spajića da se odluči za jednu proevropsku vladu, i naćeralo ga da se odluči za najgoru soluciju konstalacije činioca vlasti. Prije svega, mislim na opstrukcije u njegovoj partiji i ogroman pritisak od strane protivnika proevropske Crne Gore“, naveo je Zenka.

Smatra da se buduća vlada teško može nositi sa političko-ekonomskim izazovima i problemima koji su pred njom.

„Naime, radi se o konceptu zbližavanja dviju ideološko-političkih dijametralno različitih koncepcija, koje imaju sasvim različita gledišta na sve. Neminovno će doći do toga da jedna strana nadvlada drugu“, ocijenio je Zenka.

Između Crnogoraca i Albanaca dominiraju zajedničke vrijednosti

Ističe kako sa zadovoljstvom može reći da između Crnogoraca i Albanaca ima puno više toga što ih spaja od onoga što ih udaljava.

„Živjeći vjekovima jedni pored drugih puno toga su skupa preživjeli. Vjekovi suživota su ih naučili da im je kudikamo bolje djeliti isto podneblje, nego sukobljavati se oko njega. Probali su i jedno i drugo i, Bogu hvala, dominirale su zajedničke vrijednosti. Imamo gotovo ista kanonska načela života, gotovo ista gledišta o porodici i familiji“, naveo je Zenka.

Takođe, dodaje on, imamo i slična, gotovo ista patrijarhalno-konzervativna gledišta.

„Sve se to kroz vjekove ukrštalo i maltene ujednačilo u jednu moralnu cijelinu. Čojstvo, besa i obraz su i za jedne i za druge stubovi opstanka“, naglasio je Zenka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.10.2023-14:43 14:43

Vasi albanci su uz to zlo..