Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković tražio provjere za Artana Kurtija, ali je ministar Kovač to odbio

Zeković u tom dopisu traži od ministra, a radi interesovanja medija i sprečavanja nanošenja štete ministarstvu da se provjeri da li je Artan Kurti zakonito rehabilitovan i da li je brisanje iz evidencije urađeno nezakonito ili je došlo do greške koju bi trebalo ispraviti

Portal RTCG došao je do dopisa koji je tadašnji državni sekretar ministarstva pravde Bojan Zeković krajem juna 2022. godine tražio od bivšeg ministra pravde Marka Kovača da izvrši provjere o brisanju iz kaznene evidencije za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Zeković u tom dopisu traži od ministra, a radi interesovanja medija i sprečavanja nanošenja štete ministarstvu da se provjeri da li je Artan Kurti zakonito rehabilitovan i da li je brisanje iz evidencije urađeno nezakonito ili je došlo do greške koju bi trebalo ispraviti.

Načelnica Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju Ministarstva pravde odbila je početkom jula 2022. godine ovaj zahtjev, a to nije mogla uraditi bez odobrenja tadašnjeg ministra. Zbog čega je to tako istražiće Specijalno državno tužilaštvo koje je formiralo predmet, a koje je takođe u posjedu dopisa tadašnjeg sekretara Zekovića.

U dopisu upućenom ministru Kovaču, čije djelove prenosimo, između ostalog se navodi: “Poštovani s obzirom na javno izražene sumnje da je lice Artan Kurti nezakonito i suprotno čl.11 Uredbe o načinu vođenja kaznene evidencije brisano iz registra kaznene evidencije lica, molim vas da izvršite provjeru zakonitosti postupanja u ovom postupku. Uvidom u sistem za elektronsku obradu podataka i sistem odvojene kartoteke moguće je utvrditi da li je sve izvršeno u skladu sa propisima, pridržavajući se čl. 123 Krivičnog zakonika. Ovo je potrebno i zbog naglašenog interesovanja medija, kako bi otklonili sumnje i odbacili optužbe za nezakonito postupanje Minstarstva ukoliko su neosnovane, odnosno otklonili eventualnu grešku ili utvrdili odgovornost u slučaju potencijalne zloupotrebe. Ministarstvo pravde ima snažan interes da otvorenošću i zakonitošću rada obezbijedi snažnije povjerenje javnosti. Bilo da je to odbacivanjem optužbi, ukoliko se nakon provjere utvrdi da su neosnovane, ili ukoliko je tokom rada u prethodnom period zaista došlo do greške, neophodno je pokazati da to nije politika ministasrtva i grešku ispraviti”, navodi se u dopisu Zekovića.

Bivši ministar, iako su sa Portala RTCG ostavili dovoljno vremena, nije odgovorio da li su tačni ovi navodi.

Zeković je odgovorio da sva službena komunikacija povodom rehabilitacije Kurtija postoji u ministarstvu i da je tačno da je tada tražio ispitivanje zakonitosti postupanja što očekuje i danas, te da nema potrebe za daljim komentarom.

“Postupak treba vratiti u institucije”, kazao je Zeković za Portal RTCG.

Na pitanje o sukobu sa Kovačem uputio je na Kovača.

“On neka objasni svoje aktivnosti povodom provjere zakonitosti rehabilitacije Kurtija, ja sam napisao što sam smatrao potrebnim”, poručio je Zeković.

Aktuelni ministar pravde Andrej Milović dostavio je Specijalnom državnom tužilaštvu informaciju o nezakonitom brisanju kaznene evidencije Artana Kurtija, u kojoj, osim dvije službenice Ministarstva pravde T. P. i N. R. optužuje i svog prethodnika Marka Kovača “da nije preduzeo radnje koje je bio dužan da preduzme po zakonu“.

Iz SDT su saopštili da je predmet formiran.

Bivši ministar Kovač nije odgovorio na pitanja Portala RTCG koja su mu uputili prije tri dana, a u vezi sa postupanjem po zahtjevu Bojana Zekovića.

On je nakon što je Milović tražio da SDT ispita ovaj slučaj, takođe pozvao SDT da što prije rasvijetli sve okolnosti predmeta navedenog u obraćanju ministra pravde.

“Time treba da svoj puni doprinos u borbi protiv zloupotreba službenog položaja, ili sa druge strane učine javnim besprizorne laži i podmetanja od strane pitomca Duška Golubovića i Mila Đuraškovića. Milović je zaboravio da prijavom pomene još dva lica, i to novog državnog sekretara Sretena Jakića koga je Vlada na predlog ministra izabrala, zato što je lično postupio po rješenju 12. juna 2020. godine i obrisao lice iz kaznene evidencije, i sebe kao državnog sekretara u periodu od januara do maja 2022. godine, jer nije”, kako je ranije kazao Kovač, provjerio zakonitost brisanja evidencije, a što njemu spočitava.

Artan Kurti koji važi za jednog od najbližih saradnika bivšeg premijera Dritana Abazovića, smijenjen je na posljednjoj sjednici Vlade.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve