Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: SPC i njene stranačke ekspoziture pokazuju kako sofisticirano satrijeti sekularizam

Kako dodaje, oni idu i korak dalje: mijenjaju strategiju računajući na savezništvo sa vodećim medijima i demokratski deficit našeg društva

Koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković saopštio je da usaglašeno javno saopštenje sa susreta predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa vladikama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori predstavlja nastavak manipulacije “Ne damo svetinje”.

“Oni koji urušavaju sekularizam u Crnoj Gori sada ga zajednički “reafirmišu”. Srpska pravoslavna crkva i njene stranačke ekspoziture na djelu pokazuju kako sofisticirano satrijeti sekularizam ali uz demagošku priču o važnosti njegovog očuvanja”, poručuje Zeković.

Kako dodaje, oni idu i korak dalje: mijenjaju strategiju računajući na savezništvo sa vodećim medijima i demokratski deficit našeg društva.

“Umjesto dosadašnjeg otvorenog suprostavljanja sekularizmu, modifikuju mu definiciju i sadržaj pa se SPC predstavlja ključnim faktorom civilnog i slobodnog društva u Crnoj Gori. Za politiku i praksu asimilacije Crnogorca, Bošnjaka i Muslimana sada imaju novi i Evropi prikladniji termin: prevazilaženje podjela i jačanje zajedništva (pod okriljem svetosavlja za koje se tvrdi da je dovoljno široko i dovoljno demokratsko)”, kaže Zeković.

Shodno tome, pojašnjava on, SPC se nameće i predstavlja kao inkluzivni društveni (nadnacionalni/nastranački) pokret koji sebi, uz odobrenje vlasti, dodjeljuje jasne političke zadatke: “doprinos boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu”.

“SPC podsjeća na raniji Savez socijalističkog radnog naroda i otvoreno želi da postane politička tribina koja sublimira različite poglede i akcije u borbi za dalji svetosavski razvoj i definišući tako javne državne politike u uslovima neposrednog vjerskog upravljanja”, zaključuje Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đordže
03.11.2021-15:19 15:19

Mislim da je ovo 100% tačno i da ga 90% populacije ne kapira uopšte.