Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Završeno 14. izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate Gavro Vuković

Kako navode, na ceremoniji zatvaranja dodijeljeni su online sertifikati, a u ime MVP govorila je Satka Hajdarpašić, direktorica Diplomatske akademije, koja je tom prilikom ukazala na značaj i ulogu diplomatije u jačanju povjerenja i saradnje sa ciljem izgradnje sigurnije budućnosti

Četrnaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ pod nazivom „Jačanje povjerenja i saradnje za oblikovanja sigurne i prosperitetne budućnosti” svečano je završena danas, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako navode, na ceremoniji zatvaranja dodijeljeni su online sertifikati, a u ime MVP govorila je Satka Hajdarpašić, direktorica Diplomatske akademije, koja je tom prilikom ukazala na značaj i ulogu diplomatije u jačanju povjerenja i saradnje sa ciljem izgradnje sigurnije budućnosti.

Posebno je naglasila važnost projekta Ljetnje škole koji okuplja mlade diplomate, buduće lidere i donosioce odluka, iz svih krajeva svijeta, a koja ima tradiciju dugu već četrnaest godina i do sada je okupila više od 600 mladih diplomata iz 83 države.

Uprkos činjenici da je ovogodišnja Ljetnja škola zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 realizovana u online formatu, 73 mladih diplomata iz 30 država, imalo je priliku da učestvuje u 20 interaktivnih sesija – radionica, panela, predavanja, koje su adresirale pitanja globalne saradnje, transatlantskih odnosa, evropske i evroatlantske agende, digitalne transformacije, naučne diplomatije, održivog razvoja, klimatskih promjena i ostalih pitanja od značaja za savremene međunarodne odnose i diplomatiju”, navode iz MVP.

Dodaju da je ove teme učesnicima približilo 50 istaknutih govornika, teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa.

“Pored dugogodišnjih prijatelja Škole sa Univerziteta Džon Hopkins, Univerziteta Boston, Londonske škole ekonomije i političkih nauka, Klingendal Instituta, diplomatskih akademija iz Beča, Ankare, Sofije i Zagreba, polaznici Ljetnje škole imali su priliku da razgovaraju sa ambasadorima Norveške, SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Slovenije, istaknutim predstavnicima Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije, ali i sa profesorima, naučnicima, novinarima, analitičarima i ekspertima koji su se potrudili da približe neke od tema od značaja za savremenu diplomatiju svojim mlađim kolegama”, ističu iz MVP.Na zatvaranju 14. Ljetnje škole za mlade diplomate govorio je i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu.

“Kreirali smo multilateralni sistem sa razlogom, kako bismo imali stvarni dijalog, angažovanje, kompromise i rezultate – za sve nas. Ako radimo zajedno, ne možemo da izgubimo, već samo da budemo na dobitku”, rekao je on.

Partner u organizaciji Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković” još od osnivanja je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, a ove godine Školu je podržalo i NATO Odjeljenje za javnu diplomatiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve