Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Završena rasprava o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti

Građani su saglasni da su institucije Crne Gore u jednoj nezapamćenoj situaciji uspješno odgovorile zadatku

Poslanici su okončali raspravu o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim su Srđan Milić i Danijela Pavićević iz SNP-a predložili da izdvajanja u budžetu za sektor zdravstva ne budu manja od 25 odsto.

foto Arhiva

„Građani su saglasni da su institucije Crne Gore u jednoj nezapamćenoj situaciji uspješno odgovorile zadatku, a prije svih, zdravstveni sistem“, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista, Suad Numanović uz konstataciju da se to nije moglo desiti bez ostalih institucija koje su pokazale snagu države.

„Ako je zdravstveni sistem položio ispit, to se nije moglo desiti u jednom danu, što znači da je Vlada posljednjih godina ulagala sredstva da ima kvalitet i kontinuitet u zaštiti zdravlja građana Crne Gore“, rekao je Numanović koji je podsjetio da je Vlada povećala plate zdravstvenim radnicima koje je stupilo na snagu početkom godine.

“Naravno da ljekari i svi ostali u zdravstvu zaslužuju još bolji materijalni položaj, ali treba anlizirati da li je samo budžet adresa za povećanje plata u zdravstvu”, zaključio je Numanović.

„Vlast je zarade dogovorila sa podobnim sindikatima koji svaki dan hvale Vladu, osim Sindikata ljekara koji je realan“, rekla je poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak uz ocjenu da je Crna Gora imala više sreće nego pameti, zato što su građani bili disciplinovani.

Poslanica radničke partije, Željka Savković je koristeći proceduralno obraćanje protestovala zato što zaštitne maske ne nose svi poslanici u sali suprotno propisu da se maske obavezno nose u zatvorenom prostoru.

Jovanka Laličić iz DPS-a je podsjetila na „zakonske projekte opozicije koji nijesu imali zakonsko opravdanje“ i dodala da tu spada i aktuelni predlog SNP-a.

“Opoziciji smeta što povjerenje građana u Vladu raste”, rekla je Laličić.

„Nije pitanje kako dijelimo, već zašto nemamo novca“, rekao je poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić dodajući da je Crnoj Gori, od sticanja nezavisnosti, kreditni rejting pao za četiri kategorije.

„Crna Gora je već u grčkom scenariju i postala je država izdržavana od Evropske unije i zemlja koja je od novca dobijenog od EU, građanima dala najmanje.

Nakon optužbi za „poharu države“ koju ju Krivokapić uputio na adresu aktuelne vlasti, poslanik DPS-a, Andrija Nikolić je podsjetio poslanika SDP-a da je bio predsjednik parlamenta, a da je po osnovu koalicionog aranžmana njegova partija godinama zauzimala ministarska i rukovodeća mjesta u javnim preduzećima.

„I sami ste bili član borda direktora Aerodroma gdje ste primali izmedju 1500 i 2000 eura i danas ste se sjetili da pričate o pohari, a uživali ste u svim privilegijama“, rekao je Nikolić.

Na zahtjev poslanika SDP-a, Raška Konjevića, potpredsjednik parlamenta je dao petominutnu pauzu, nakon čega je sjednica nastavljena.

„Jedan od motiva za podnošenje ovog Predloga zakona je podatak da država izdvaja 15,8 posto budžeta za birokratiju, bez vojske policije i ostalih službi, a za zdravstvo 15,9 posto“, rekao je poslanik SNP-a, Srđan Milić, braneći Predlog koji je podnio sa partijskom koleginicom, Danijelom Pavićević.

“Svi znamo da zdravstvenim radnicima treba povećati plate, ali moramo biti svjesni realnosti. Ako bih rekao da se radi o populizmu, neko bi mogao da se naljuti, ali ja to vidim baš tako”, rekao je poslanik DPS-a, Danijel Živković.

Budimir Aleksić iz Demokratskog fronta je rekao da će DF podržati predloge SNP-ovih poslanika, da se javni dug ograniči na 65 posto i da dio budžeta za sektor zdravstva ne budu manji od 25 odsto.

„Novca ima i sve što predlaže opozicija može da se realizuje, ako postoji politička volja, ali šta god opozicija predloži, vlast kaže da je populizam“, rekao je Aleksić.

Kako je kazao poslanik Goran Danilović, jasno je da u budžetu novca nema da se zdravstvenim radnicima povećaju plate.

”Nema jer smo ga pojeli, iako vi stalno pričate o rastu i slično, ali je vrlo jasno da para nema. Ja ću danas prvi put podržati predlog premijera Duška Markovića o onome što je rekao – da se odreknemo novca kako bi omogućili novac za povećanje plata radnicima. Javno pozivam predsjednika Vlade da učini taj akt javnim i da idemo u realizaciju, da i mi kampanju radimo od kuće. Kad djeca mogu da uče iz kuće što ne bi mogli mi da kampanju sprovedemo od kuće? Nego znam da vi ni to nećete podržati, ali evo vas javno pozivam da ideju premijera sprovedemo u djelo”, poručio je Danilović.

Na to je Genci Nimanbegu odgovorio:

”Nije ovo moj komentar na vaše izlaganje nego samo želim da kažem da je sistem uči doma neodrživ. Ja imam djecu i nakon mjesec i po – to je neodrživo”, kazao je on.

Sa Danilovićem nije saglasan Srđan Milić.

”Para ima, ali se one nepravedno troše”, kazao je on.

Parlament nastavlja rad sjutra u 11 sati.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve