Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAVRŠEN SASTANAK SA DEMOKRATAMA I ZBCG OKO VLADE: Prva javna porcija isprazne demagogije za nastavak zakulisnih radnji

Nakon sastanka lideri ZBCG i Demokrata da li su izjave za javnost koje su po ustaljenom običaju obilovale ispraznom demagogijom, a jedini zaključak je da ništa konkretno nije postignuto, jer će pregovori po svemu sudeći potrajati. Svi današnji sudionici razgovora kazali su da su im prihvatljivi principi PES za početak pregovora, što je i očekivano s obzirom da se radi o ispraznim demagoškim floskulama o Crnoj Gori u EU i boljem životu.

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je najozbiljniji kandidat za mandatara, razgovarao je danas sa predstavnicima koalicije “Za budućnost Crne Gore” i Demokratske Crne Gore o formiranju nove vlade i principima na kojima će biti konstituisana.

Inicijator sastanka sa ZBCG i Demorkatama je Spajić, koji je poziv uputio svima osim koaliciji okupljenoj oko DPS-a i Pokretu URA.

Spajić i njegov tim prvo su se sastali sa liderima koalicije “Za budućnost Crne Gore” Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, a nakon toga i sa Aleksom Bečićem, Borisom Bogdanovićem i Momom Koprivicom iz Demokrata.

Spajić je juče potencijalnim partnerima za formiranje 44. Vlade dostavio dokument sa deset principa. Taj dokument mogao bi da bude osnova za sporazum o formiranju nove vlade.

Izvjesno je da će Demokrate biti dio naredne izvršne vlasti, jer se tome ne protive zapadne ambasade, posebno SAD, koje su Spajićevi nalogodavci.

Međutim, kada su u pitanju pregovori sa bivšim Demokratskim frontom (DF), čini se da je u pitanju više puka formalnost i isprazna demagogija, jer su Spajićevi nalogodavci sa zapada, prije svega iz SAD, odavno prekrižili ovaj neočetnički politički savez, koji je pod kontrolom srpskog autokrate Aleksandra Vučića.

Nakon sastanka lideri ZBCG i Demokrata da li su izjave za javnost koje su po ustaljenom običaju obilovale ispraznom demagogijom, a jedini zaključak je da ništa konkretno nije postignuto, jer će pregovori po svemu sudeći potrajati. Iza fraza i floskula kriju se bolesne ambicije partija i njihovih nalogodavaca da zgrabe što više resora, a kad će vlada biti formirana i ko će u njoj biti zavisiće od više faktora – najviše od volje zapada, ali i miješanja režima Aleksandra Vučića.

Uglavnom, svi današnji sudionici razgovora kazali su da su im prihvatljivi principi PES za početak pregovora, što je i očekivano s obzirom da se radi o ispraznim demagoškim floskulama o Crnoj Gori u EU i boljem životu.

Foto: RTCG

Knežević: Prihvatljivi principi PES-a, nismo pričali o resorima

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević kazao je nakon sastanka o formiranju Vlade da su im prihvatljivi svi principi koje je Pokret Evropa sad dostavio potencijalnim partnerima.

”Danas su formalno počeli pregovori na kojima smo se usaglasili da su nam prihvatljivi principi koje su uputili. Očekujemo nastavak oko formiranja vlade”, kazao je Knežević.

Dodaje i da se nije razgovaralo o podjeli resora.

”Pričali smo samo o principima na kojima bi počivala buduća vlada”, kazao je Knežević.

Mandić: Želimo da vas obradujemo

Jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Andrija Mandić potvrdio je da danas nije bilo dogovora oko formiranja nove vlasti.

”Nijesmo se danas dogovorili, a želimo da vas obradujemo”, rekao je Mandić.

On je ponovio da je ZBCG prihvatljiva platofrma PES-a i da su započeli razgovore.

”Oni imaju da završe razgovore sa kolegama iz drugih stranaka sa kojima planiraju da formiraju vladu. Vjerujemo da će to sve biti dobro. Želimo da se što prije dođe do dogovora, da Crna Gora dobije vladu i da idemo naprijed”, rekao je Mandić novinarima i najavio da će se obratiti saopštenjem.

Bečić: Prihvatamo principe PES-a

”Danas su na stolu bili principi koje je utvrdio Pokret Evropa sad. Ti principi su kompatibilni sa jasnim programskim usmjerenjima i prenijeli smo kolegama iz PES-a da prihvatamo te principe”, kazao je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić nakon sastanka sa predstavnicima Pokreta Evropa sad.

”Svjedočili smo jos jednom kvalitetnom sastanku koji potvrdio odlučnu saradnju između nas i PES-a”, istakao je Bečić.

Crna Gora, prema njegovim riječima, treba da ima jaku stabilnu reformsku vladu koja će da počiva na tim principima.

”Vidjećemo u dogovoru sa kolegama i kandidatom za mandatara šta su sljedeći koraci”,  poručio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
20.07.2023-16:08 16:08

Bečić na sve pristaje samo da mu se vrne fotelja…

balkOnOpen
20.07.2023-17:31 17:31

Slatka mala izvrnuta foteljo, svi te vole, svi te cene O jadna mala izvrnuta foteljo, vrh ti na dnu stoji O, avaj jadna mala izvrnuta foteljo!

BMX
20.07.2023-23:35 23:35

Sta reci pa od “srece” ne zaplakati. Ili se od tuge ne nasmijati. Gledamo kako nam nestaje drzava pred ocima. Zato mladi, obrazovani i normalni ljudi, pakujte kofere i palite dok jos ima vremena. Ovde je đavo dosao po svoje …