Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić sa opozicijom: Postići najširi konsenzus oko sprovođenja popisa; Živković: Ako ne budu ispunjeni naši uslovi slijedi bojkot

Živković je kazao da je osnovni cilj da damo doprinos da se dovede na nivo povjerenja potrebnog u crnogorskom društvu

Predstavnici DPS-a, SD-a i BS-a održali su danas sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem na kojem su razovarali o uslovima za održavanje popisa.  Iz kabineta Spajića je nakon sastanka saopšteno da su sagovornici iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju.

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković je rekao da ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi bijkotovać popis.

“Na sastanku su razmijenjena mišljenja i date sugestije u vezi sa pripremom i sprovođenjem procesa, te iskazana spremnost da se u najboljoj namjeri da doprinos realizaciji Popisa kao jednog od kapitalno važnih procesa za trasiranje ukupnog društvenog razvoja. Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju”, saopšteno je iz Vlade.

“Cilj DPS-a je da se popis odvija u skladu pozitivnim zakonskim propisima. Osnovni cilj je da se dobiju tačni i relevantni podaci. To smo saopštili premijeru Spajiću. Naš cilj je da se popis održi”, kazao je novinarima nakon sastanka v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Živković je kazao da je osnovni cilj da damo doprinos da se dovede na nivo povjerenja potrebnog u crnogorskom društvu.

“Razmijenili smo mišljenja. Upitno je da li se naši jasno ispostavljeni naši zahtjevi mogu riješiti u ovih mjesec dana. Cijenim da postoji spremnost premijera da se na ovu temu otvori dijalog. Od naših zahtjeva nećemo odustati. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni nastavićemo sa našim djelovanjem i bojkotovaćemo popis”, poručio je Živković.

Kazao je da novi sastanak nije dogovoren, ali vjeruje da će se to desiti uskoro.

Šehović: Koristan sastanak, stekli smo utisak da je premijer razumio našu argumentaciju

Predsjednik SD-a Damir Šehović je rekao da su imali koristan sastanak.

“Premijera smo upoznali sa našim razlozima zbog kojih smo zabrinuti za ukupan ambijent i kako je priprema popisa organizovana. Saopštili smo stav da ćemo se potruditi da iskoristimo sva zakonska sredstva koja imamo da zloupotrebu sprijrčimo. Niti jedna opoziciona partija nema ništa protiv održavanja pooisa ali imamo da on bude iskorišćen da bi se sprovela nečija agenda”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima žele da imaju maksimalno povjerenje u popisivače i imaju mehanizme kontrole kada je riječ o popisnim komisijama kao i da imaju adekvatno softversko rješenje da iskontrolišu ovaj proces.

“Tražimo uslove koje je opozicija imala 2011. Stekli smo utisak da je premijer razumio našu argumentaciju. Kada ambijent za popis bude takav da ga možemo održati reći ćemo da želimo da učestvujemo, a do tada ćemo biti u aktivnom bojkotu. Prvi sastanak bio je koristan da premiiera informišemo gdje vidimo prostor za zloupotrebu. Iskazali smo spremnost da se dogovaramo. Ovdje nije bitan datum već ambijent i kontrolni mehanizam. Sve dok se oko toga ne dogovorimo bićemo u bojkotu”, zaključio je Šehović.

Današnjem sastanku sa Spajićem prisustvovali su v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković i poslanik tepartije Nikola Janović, predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović i potpredsjednik te partije Damir Gutić, kao i lider SD-a Damir Šehovič i predsjednik Kluba poslanika SD-a Boris Mugoša.

Premijer se ranije danas ovim povodom sastao i sa predstavnicima vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori i tom prilikom istakao da popis stanovništva mora biti proces koji je izraz međusobnog povjerenja, te da će njegovi rezultati biti osnova za izgradnju društva po mjeri naših građanki i građana.

Spajić je juče najavio da se popis koji je trebalo da počne 1. novembra odlaže do 30. novembra. On je kazao da treba pripremiti softversko rješenje kako ne bi bilo mogućnosti zloupotrebe, kao i da predstavnici opozicije budu u popisnim komisijama.

“Pozdravljamo odlaganje popisa, ali bojkot traje sve do ispunjenja uslova za njegovo održavanje”, poručio je 25. oktobra v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

On je naglasio da je zahtjev DPS-a bio jasan da ne traže ništa više nego 2011. godine.

“Znamo kako su skrojene popisne komisije i znamo šta je krajnjii cilj”, dodao je on.

Demokratska partija socijalista (DPS) ispostavila je 17 preduslova koje je, smatraju, neophodno ispuniti kako rezultati popisa koji predstavljaju najvažni statistički presjek jedne države, ne bi bili predmet osporavanja ni u domaćim ni u međunarodnim krugovima, te kako bi rezultati istog predstavljali istinit i validan statistički presjek navedenih kategorija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve