Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Zapadnom Balkanu mjesto u EU, ubrzanje procesa pristupanja imperativ

''Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i ubrzanje procesa pregovora je imperativ i zajednički interes Evropske unije i zemalja kandidata, ocijenjeno je na sastanku'', saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore

U Rimu je, danas popodne, održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova zemalja članica grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Italije Antonio Tajani.

“Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i ubrzanje procesa pregovora je imperativ i zajednički interes Evropske unije i zemalja kandidata, ocijenjeno je na sastanku”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Šefovi diplomatija Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, kao Italije, Grčke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke saglasili su se da je od vitalnog značaja da EU u potpunosti iskoristi prednosti politike proširenja. Ocijenili su da je to, ujedno, geostrateški instrument u rukama Unije, naročito važan u vremenu rastućih konflikata i globalnih bezbjednosnih izazova. Kako su istakli, „članstvo u EU se pokazalo kao katalizator za prevazilaženje bilateralnih ili regionalnih konflikata, ali i jačanje povjerenja i izgradnju snažnih institucija“.

Ministri zemalja članica Grupe prijatelja su istakli da se zalažu za postepenu i ubrzanu integraciju, koja bi bila zasnovana na pravičnoj uslovljenosti, u skladu sa principom pojedinačnih zasluga.

“Ojačana saradnja će doprinijeti efikasnijem suočavanju sa spoljašnjim pritiscima i suzbijanju proruskog i drugih štetnih narativa u regionu Zapadnog Balkana, a koji nijesu kompatibilni sa EU vrijednostima i međunarodnim poretkom zasnovanom na pravilima“ istaknuto je tokom sastanka.

Ministar Ivanović je kazao da je grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“ format od izuzetnog značaja za zemlje kandidate i evropsku budućnost regiona.

“ U aktuelnom trenutku proširenja, ključno je imati prijatelje i podržavaoce unutar Evropske unije. Posebno je važno što je u pitanju grupa zemalja koja poznaje i razumije region Zapadnog Balkana i zahvalni smo na podršci koju nam, i kroz ovaj format, pružate”, rekao je Ivanović.

On je kazao da je politika proširenja dodatno u fokusu zbog dramatičnih promjena u evropskom sigurnosnom pejzažu, ocijenivši da taj kontekst predstavlja priliku za sve zemlje kandidate, koju treba iskoristiti po principu napredovanja prema individualnim zaslugama.

“Crna Gora ovaj proces ne vidi kao takmičenje, već kao realnu šansu za sve. Kao predvodnik u pregovaračkom procesu, zalažemo se za individualno vrjednovanje rezultata, uvjereni da je napredak jedne zemlje, dobra vijest za sve ostale”, kazao je Ivanović.

Sa tim u vezi, ukazao je na napredak ostvaren u ključnim poglavljima, već u prvim mjesecima rada 44. Vlade. „Vjerujem da rezultati govore i da Crna Gora djelima potvrđuje svoju odlučnost da reforme na evropskom putu sprovodi dosljedno i posvećeno, sa ciljem da što prije okončamo pregovarački proces.

“Naš apsolutni prioritet je da ispunimo privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 i počnemo sa zatvaranjem poglavlja“ poručio je ministar.

Ocijenio je i da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i da proces reforme Evropske unije može i treba da se odvija paralelno sa proširenjem EU.

Ministar Ivanović se, danas u Rimu, sastao i sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Jurajem Blanárom.

U fokusu razgovora bila je evropska integracija, napredak Crne Gore i posvećenost reformama, kao i slovačko zalaganje za novu dinamiku proširenja.

“Bilo je riječi io bilateralnim temama, naročito saradnji u oblastima obrazovanja, zdravstva i odbrane, kao i saradnji u multilateralnim forumima. Sa tim u vezi, ministar je slovačkog kolegu upoznao sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
06.02.2024-15:00 15:00

Mi smo drzava Crna Gora..a ne zapadni Balkan..Ostavite nas na miru!