Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Zaostavština koja obavezuje

Na Crnogorcima je da donesu istorijsku odluku – da li će tražiti ''dlaku u jajetu'' i opravdanja za svoju malodušnost, ili će pratiti svijetli primjer beskopromisnog borca za Crnu Goru Mila Đukanovića u istorijskom periodu koji je pred nama i iz kojega samo uz malo više hrabrosti i truda možemo da izađemo kao  pobejdnici

Nakon 25 godina provedenih na čelu Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović od juče i zvanično više nije predsjednik te partije.  Đukanović je još u srijedu na sjednici Predsjedništva saopštio da će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika DPS-a, a ta odluka juče je samo i zvanično potvrđena na sjednici Glavnog odbora.

Vršilac dužnosti predsjednika stranke, do održavanja kongresa biće Danijel Živković, aktuelni šef poslaničkog kluba i član Predsjedništva partije.

Đukanovićev odlazak sa mjesta predsjednika DPS-a nije iznenađenje jer je on i u kampanji za predsjedničke izbore nagovijestio da više neće biti na čelu partije.

Odlaskom Đukanovića sa čelne pozicije, ova partija sigurno neće više biti ista, i biće veoma teško, u bliskoj budućnosti sigurno i nemoguće, ponoviti uspjehe koji je DPS nizao godinama unazad. Ova partija sa Đukanovićem na čelu, zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima, vršila je vlast preko 20 godina.

O učincima DPS-a, njihovim pozitivnim i negativnim stranama suvišno je govoriti jer se gotovo sve već zna – o tome je uostalom govoreno godinama i pisane su stotine opravdanih i neopravdanih kritičkih tekstova. Na novom rukovodstvu predvođenom mladim, elokventnim i energičnim Živkovićem ostaje da sveobuhvatno sagledaju situaciju, suoče se sa greškama od kojih se godinama bježalo u cilju revitalizacije partije koja sad više nego ikad, treba da bude bastion odbrane vrijednosti suverene države Crne Gore.

Za analizu i kritiku biće prilike, ali sada je već jasno da novo rukovodstvo DPS-a čeka prilično težak zadatak – da konosliduje i revitalizuje partiju nakon odlaska čovjeka koji se zasigurno može okarakterisati kao najmarkantniji lider i jedan od rijetkih političara u Regionu za koga se može reći da je zaslužio status državnika.

Đukanović je u politici već decenijama i njegov učinak za Crnu Goru ne može se okarakterisati nikako drugačije osim kao istorijski.

Ovom prilikom samo treba nabrojati one najkrupnije i najvidljivije učinke koji će ostati za istoriju – otklon od politike Slobodana Miloševića, izvlačenje Crne Gore iz blata velikosrpske histerije koja je 1999. kulminirala ratom sa najmoćnijom vojnom alijansom u istoriji čovječanstva – NATO-om. Upravo je te 1999. godine Đukanović bio najzaslužniji što je Crna Gora izbjegla tragične posljedice NATO intervencije. Đukanović je najzaslužniji i što je Crna Gora 2006. godine na referendumu obnovila svoju državnost i pored jakog protivljenja naših navodnih zapadnih partnera koji nas, sada već tradicionalno, žrtvuju u presudnim istorijskim ternucima.

Crna Gora je pod Đukanovićevim vođstvom u junu 2017. godine postala članica NATO-a i ubrzanim tempom krenula ka članstvu u Evropskoj uniji.

Sve ovo Đukanovića je učinilo istorijskom ličnošću i sinomomom crnogorske nezavisnosti i samoodrživosti, ali u isto vrijeme mu je donijelo doživotni animozitet mrzitelja Crne Gore i hegemona koji bi željeli da našu državu vide u granicama velikosrpskih projekata koji su posljednjih 30 godina samo mijenjali imena – od velike Srbije, preko ”srpskog sveta”, pa sve do Otvorenog Balkana.  

Upravo iz tih zlokobnih hegemonističkih centara povezanih sa Beogradom i Moskvom, uz pomoć domaćih iskompleksiranih mrzitelja, godinama je šikljala otrovna propaganda koja je Đukanovića predstavljala kao okorelog ”diktatora” i ”autokratu” na čelu ”kriminalnog” provizorijuma greškom nazvanog država!

To je bio samo kontinuitet viševjekovne velikosrpske propagande koja je počela sa Simom Sarajlijom i koja je kriminalizovala svakoga ko se usudio da Crnu Goru izvede na put suverenosti i državne samoodrživosti. Đukanović je imao najveće zasluge za obnovu državne nezavisnosti u novijoj crnogorskoj istoriji, pa nije ni čudo što je bio, ostao i biće na meti otrovne hegemonističke propagande.

U tu propagandu povjerovale su i mnoge trećerezredne zapadne diplomate, a neke su u svojoj naivnosti ili možda zlonamjernosti širile laži i manipulacije da će Đukanović da ”izvodi tenkove na ulice” nakon izbornog poraza 30. avgusta 2022.

Takav odnos ne čudi jer ambasade vole intelektualno limitirane, politički poslušne frazere i demagoge pogodne za bespogovorno izvršavanje svakoga naloga. Đukanović nikad nije bio takav – bio je čak suprotnost toga, što mu priznaju i najokoreli neprijatelji. Nikad se nije saginjao trećerazrednom diplomatskom kadru i nikad, kao današnji novokomponovani ”mladi, lijepi i šuplji” političari, razni dritani i jakovi, nije bezrezervno prihvatao naloge. Interesi Crne Gore su mu uvijek bili svetinja i nikad nije ni pomislio da ih stavi ispred želja i ”sugestija” ambasada, koje su na kraju stale na stranu neočetnika, putinista, arhitekata ”srpskog sveta”, podržavalaca Draže Miahilovića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića u borbi protiv Đukanovića.

Koliki je ”autokrata” i ”diktator”, Đukanović je pokazao nakon 30. avgusta 2020. kada je bez ikakvog ustezanja predao vlast ”oslobodiocima” koji su došli na krilima političkih litija, velikosrpskog hegemonizma i klerofašizma. Tada je umjesto tenkova koje su sanjale pojedine ambasade, Đukanović održao čas demokartije, dok su negdje u istom periodu pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa pod oružjem jurišale na Kongres. Neki bi rekli da je ”kolijevka demokratije” tada od ”autokrate” Đukanovića dobila lekciju iz demokratije.

I nakon poraza na predsjedničkim izborima održanim 2. aprila, Đukanović se ponio državnički i kako dolikuje čovjeku čija se politika zasniva na poštovanju najviših demokratskih vrijednosti – priznao je poraz i čestitao protivniku u nadi da će graditi bolju Crnu Goru i nastaviti tamo đe je on stao! Ni 2. aprila nije bilo tenkova, to valja pomenuti zbog nekih ambasada.

Iako su mu prijatelji savjetovali da ne ulazi u izbornu trku u koju ide sam protiv svih – Beograda, Moskve, SPC, istoka, zapada… Đukanović nije pobjegao od izazova. Nije htio da ode neporažen, a mogao je.

Đukanović je tu pokazao da je veliki i kad gubi i da se ne boji poraza – ostao je u borbi za Crnu Goru do kraja, pokazao dostojanstvo i hrabrost i nije dao priliku dušmanima i svetosavskim hegemonima da krenu sa propagandom da je izdao Crnu Goru i Crnogorce.

Dao je ostavku na poziciju predsjendika partije nakon poraza za koji je on najmanje kriv, jer svojom popularnošću, harizmom i ugledom nije mogao da nadoknadi hronični nedostatak tih osobina kod pojedinaca iz njegove okoline.

Ovim potezima postavio je najviše moguće standarde u politici ne samo za Crnu Goru, gdje će ostati sinomim borbe za državu i njene građane, njenu nezavisnost i slobodu.

Iako napušta čelno mjesto DPS-a i predsjedničku funkciju, Đukanović će sigurno sačuvati ogroman autoritet i jak uticaj na prilike u Crnoj Gori. Njegova zaostavština biće temelj za buduću borbu za samoodrživost i suverenost Crne Gore koja je sada ugrožena više nego ikad. 

Njegovi oponenti, nošeni retrogradnom, kleronacionalističkom politikom svetosavlja i velikosrpstva, već godinama ako ne i decenijama kipte od frustracija jer je Đukanović bio i ostao prepreka njihovim velikodržavnim ciljevima. Zato su jedva dočekali ovaj momenat da u pogon stave podmukle, veoma providne osvetničke planove, a nalog za rušenje objekata u Kočanima u Nikšiću koje je donijet preko noći u ultra-brzom procesu političke odmazde, samo je početak.

Đukanović kao istorijska ličnost, državnik i simbol ponovnog uspostavljanja crnogorske nezavisnosti i prozapadnog puta Crne Gore, do zadnjeg će ostati glavna meta zlokobnih centara velikosrpstva i njihovih geopolitičkih pokrovitelja, kako sa istoka tako i sa zapada, koji su već krenuli u završnu fazu integracije Crne Gore u granice ”srpskog sveta”.

Ali zaostavština ne podrazumijeva samo dobre, već i mnoge nedovršene stvari i upravo je to ono što obavezuje.

Na Crnogorcima je da donesu istorijsku odluku – da li će tražiti ”dlaku u jajetu” i opravdanja za svoju malodušnost, ili će pratiti svijetli primjer beskopromisnog borca za Crnu Goru Mila Đukanovića u istorijskom periodu koji je pred nama i iz kojega samo uz malo više hrabrosti i truda možemo da izađemo kao  pobjednici.

Uredništvo Portala Aktuelno

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
07.04.2023-09:52 09:52

Druže Tito ljubičice bela, tebe voli omladina cela ! Ququ lele, suza suzu stiže, nema više našeg poglavnika. Naravno da vas je izdao, rekli su mu Ameri da mora da ode..Izdao je Miloševića, Srpstvo, Srbiju, SRJ, Momira, Svetu, crkvu, podelio i posvađao braću, itd. Spao je na to da juri muslimane po dijaspori da glasaju za njega..

Pe Pera
07.04.2023-09:57 09:57

ADIO amore… ADIO

Kotor
07.04.2023-11:18 11:18

Zna li ko čije su ove dvije snahe što ne silaze sa portala?

Kizami
07.04.2023-12:59 12:59
Reply to  Kotor

To su konkubine Kačavende i Pahomija.

Lisnati
07.04.2023-11:54 11:54

Čisto da podsjetim, čuveni Baćo Mitrić je u jednom intervjuu od prije 10-tak godina rekao da će sve ove “eksperte” istorija upamtiti kao SITNE POLITIČARE IZ VREMENA MILA ĐUKANOVIĆA. Krivo sjedi, pravo zbori, tako su govorili stari Crnogorci. Sve su to političari, a za razliku od njih Milo je državnik, pa što bi rekao onaj sitni političar iz Pive: CRKNITE – PUKNITE.

Zaga
07.04.2023-12:54 12:54

Još malo srbijance, samo malo,pa ćeš drukcije da PEVAŠ !

Opozicija
07.04.2023-13:36 13:36

Neka vi je sa srećom velika Srbija, samo ne znam kome je ro sreću donijela.

Lada
07.04.2023-14:08 14:08

Sigurno je da će Đukanovic ostati istorijska ličnost Crne Gore.
Njegove su zasluge za Crnu Goru neusporedivo vece od njegovih nedostataka. Bio je cijenjen državnik u regionu i u Evropi što je rijetko kome u susjedstvu uspjelo.

Uros
07.04.2023-14:38 14:38

Ako je za stvaraoca ovog teksta “dlaka u jajetu” unistena privreda, zavadjen narod,cvjetanje kriminala i korupcije, licno bogacenje na racun gradjana CG itd, onda neko ovdje nije normalan ili se sprda sa inteligencijom gradjana CG. Sa ovim tekstom pokusavajj da ubace parolu ” i posle Mila Milo”, ali malo sjutra.

Lada
07.04.2023-17:56 17:56

Sve ovo što navodiš dogodilo se u zadnje dvije godine. Crna Gora je poharana u zadnje dvije gidine, a to ste činili sa osobitim zadovoljstvom.

Filip
07.04.2023-23:19 23:19

Istorijski lopov i covjem podjela i nemira kakvog ova drzwvane pamti. Definitivno istorijiska licnost ali u vecinski negativna

Uros
08.04.2023-01:39 01:39

Lada tvoja memorija je veoma zabrinjavajuca. Ocigledno namjerno zaboravljas mnoga crnogorska preduzeca koja su privatizovana od strane tajkuna, koji su slucajno njegovi kumovi, rodjaci i prijatelji. Sta jebsa aferama Telekom, Limenka, mini hidroelektrane, Solana, Zeljezara Niksic, Radoje Dakic, Velimir Jakic i da ne nabrajam vise. Sve ovo je unisteno u zadnje dvije godine. Moj ti je predlog promijeni terapiju. Ovoliko obozavanje lika i djela Mila Djukanovica je za psihijatrijsko ispitivanje.