Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Zajedničkim angažovanjem do efikasne javne administracije

Prva sjednica Savjeta je bila prilika da se novoimenovani članovi upoznaju sa dosadašnjim radom ovog savjetodavnog tijela, razmotre postignute rezultate u procesu reforme javne uprave u Crnoj Gori, analiziraju izazove i usaglase naredne korake u implementaciji definisanog strateškog okvira

Održana je I sjednica Savjeta za reformu javne uprave, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade, Milojko Spajić.

Prva sjednica Savjeta je bila prilika da se novoimenovani članovi upoznaju sa dosadašnjim radom ovog savjetodavnog tijela, razmotre postignute rezultate u procesu reforme javne uprave u Crnoj Gori, analiziraju izazove i usaglase naredne korake u implementaciji definisanog strateškog okvira.

Spajić je istakao značaj reformskog procesa za crnogorsku administraciju, građane i privredu i naglasio potrebu za dodatnim angažovanjem svih nadležnih istitucija u cilju realizacije planiranih aktivnosti i uspostavljanja javne uprave koja će biti pandan evropskim administracijama.

Ministar Marash Dukaj, je članove Savjeta upoznao sa rezultatima Ministarstva javne uprave i aktivnostima koje se realizuju u procesu koordinacije reforme javne uprave i funkcionisanja Savjeta za reformu javne uprave, posebno ističući neophodnost sinergije svih institucija sistema i odlučnosti za zajedničko odlučivanje i postupanje.

Na današnoj sjednici Savjet je razmatrao postignute rezultate u reformi javne uprave, ali je posebna pažnja posvećena izazovima u implementaciji i s tim u vezi je zaključeno da je neophodno intenzivirati aktivnosti na donošenju sistemskih zakona u cilju unapređenja uslova i kompetencija za zasnivanje radnog odnosa, sistema kadrovskog planiranja svih institucija koji se finansiraju iz budžeta.

U pravcu dobrog upravljanja javnim finansijama, te kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima, istovremeno će se preduzimati aktivnosti od strane Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave i javno objaviti podaci o opsegu i broju zaposlenih u javnoj upravi.

Savjet je donio i zaključak da Vlada i svi organi drzavne uprave proaktivno objavljuju podatke u posjedu, u cilju unapređenja transparentosti i otvorenosti.

Dodatno, Savjet je razmatrao i Analizu funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori i Izvještaj o stanju u upravnim stvarima za 2022. godinu, sa osvrtom na 2021. godinu.

Izvještaj o postupanju u upravnim stvarima je urađen u skladu sa potpuno novom i jedinstvenom metodologijom shodno kojoj se analiziraju posebni upravni postupci, umjesto dosadašnje analize zbirnih podataka, a koji je razvijen u saradnji sa ekspertima SIGMA/OECD.

Crna Gora je jedina država u regionu koja je razvila i koja primjenjuje ovakav pristup u analiziranju upravnih postupaka.

Savjet je donio odluku o proširenju sastava pa će u rad ovog tijela biti uključena savjetnica premijera za ekonomska pitanja i Asocijacija menadžera Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve