Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Za reforme je neophodno postojanje stabilne proevropske političke većine

Vjerska pitanja ne bi trebalo da utiču na funkcije izvršne vlasti. Ovo je osnovni princip odvojenosti države i crkve u jednoj sekularnoj državi, kakva je Crna Gora, smatra šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

Najbolje što sve proevropske snage mogu da urade za evropsku budućnost Crne Gore u ovom trenutku, bez obzira na to da li su u vlasti ili opoziciji, jeste da nađu način da rade zajedno van partijskih okvira, kako bi odblokirali ključne reforme vladavine prava i omogućili zemlji da napreduje na putu ka EU. To od njih očekuje ogromna većina građana Crne Gore koji podržavaju pristupanje Crne Gore Uniji – kaže u intervjuu Pobjedi šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

POBJEDA: Ukinuta je jedinica za Crnu Goru u Briselu, sada je to zajednički odsjek za Srbiju i Crnu Goru. Zašto je to urađeno, da li se priprema zajednički ulazak Srbije i Crne Gore u EU?

POPA: Ovo je čisto organizaciona stvar. Evropska komisija je formirala zajedničku jedinicu za Crnu Goru i Srbiju, jer su Crna Gora i Srbija trenutno dvije zemlje Zapadnog Balkana koje su u procesu pristupnih pregovora s EU. Pristupanje ostaje proces zasnovan na zaslugama, a tempo pregovaračkog procesa svake zemlje i dalje prije svega zavisi od napretka u temeljnim reformama.

Bez obzira na unutrašnju organizacionu strukturu, Komisija je tu da pomogne i radovaće je da vidi da Crna Gora ostvaruje ključne reforme i brže napreduje u pristupnim pregovorima.

POBJEDA: Komesar za susjedstvo Evropske komisije Oliver Varhelji kazao je, nakon međuvladine konferencije sa delegacijom Crne Gore, da je za reforme Evropske unije potrebna stabilna vlada i parlamentarna većina, kao i Skupština koja će podržati napredak Crne Gore, te dodao kako je sada vrijeme da se posao ubrza. Da li to znači da postoji podrška EU za manjinsku vladu o kojoj se trenutno pregovara?

POPA: Ono što EU podržava i što želimo za Crnu Goru najbolje je izrazila predsjednica Evropske komisije Fon der Lajen tokom posjete Crnoj Gori ranije ove godine, kada je jasno i glasno izjavila da „vas želimo u EU“. Pored toga, na nedavno održanoj političkoj međuvladinoj konferenciji sa Crnom Gorom, države članice EU su potvrdile svoju snažnu posvećenost proširenju, kao ključnoj politici EU koja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi. Ali, da bi postala članica EU, Crna Gora, kao i svaka druga zemlja kandidatkinja, treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju osnovne vrijednosti EU i koja se podjednako odnose na sve zemlje članice EU. Ne postoji način da se to zaobiđe.

Da bi napredovala na svom putu ka EU, Crna Gora će morati da postigne konkretne rezultate u ključnim oblastima vladavine prava. Međutim, jasno je da nijedna pojedinačna institucija ili politička snaga ne može sama da postigne te rezultate, budući da mnogi od ovih ključnih reformskih napora zahtijevaju široku međupartijsku političku podršku.

EU zato očekuje od svih crnogorskih institucija i političkih partija da konstruktivno zajednički rade, a u skladu sa svojim ustavnim mandatima, kako bi dalje pokrenule reforme vezane za EU, u duhu odgovornosti i u interesu građana. Postojanje stabilne i kohezivne proevropske političke većine zaista je veoma važno za sprovođenje tih ključnih reformi.

Najbolje što sve proevropske snage mogu da urade za evropsku budućnost Crne Gore u ovom trenutku, bez obzira na to da li su u vlasti ili opoziciji, jeste da nađu način da rade zajedno van partijskih okvira, kako bi odblokirali ključne reforme vladavine prava i omogućili zemlji da napreduje na putu ka EU. To od njih očekuje ogromna većina građana Crne Gore koji podržavaju pristupanje Crne Gore Uniji.

POBJEDA: Petog septembra je, uz upotrebu helikoptera i uz specijalnu policijsku pratnju sa dugim cijevima, ustoličen mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Joanikije. U hrišćanskom svijetu nikada do sada nije viđeno ovakvo ustoličenje i svakako je posljedica građanskog protesta, bunta građana koji su demonstrativno blokirali ulaze u Cetinje jer su smatrali da svešteno lice koje javno ne priznaje postojanje crnogorske nacije, koje negira identitet crnogorske države, ne zaslužuje da bude ustoličeno u Cetinjskom manastiru koji je stožer i ugaoni kamen crnogorske državnosti. Uprkos zvaničnim procjenama o riziku da dođe do krvoprolića, crnogorski premijer Krivokapić, kako je sam izjavio, naredio je da se rizična policijska akcija ipak izvede. Sada je poznato da je bilo prekomjerne upotrebe suzavca, nezakonite upotrebe šok i fleš bombi i da je više od 30 osoba povrijeđeno u intervenciji policije. Građani, koji su mirno protestovali na Cetinju, danas se hapse i optužuju za terorizam. Zašto EU nije otvoreno osudila policijsku akciju kad postoje dokazi da je akcija bila usmjerena protiv crnogorskih građana koji nijesu niti napali policiju niti izazivali nerede u gradu?

POPA: Sloboda okupljanja je osnovno pravo. Istovremeno, ono treba da se ostvaruje uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbjednosti svih građana Crne Gore. S obzirom na pandemiju koja je u toku, poštovanje osnovnih zdravstvenih mjera ovdje takođe igra ulogu.

Dalje, svaka upotreba sile mora da bude odmjerena i proporcionalna u svakom trenutku. Želim da ponovim da očekujemo od svih nadležnih organa da adekvatno istraže i obezbijede efikasan sudski odgovor na sve slučajeve nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad službenicima za sprovođenje zakona, uključujući sve naknadne navode koji su još uvijek u postupku.

POBJEDA: Aktuelna crnogorska Vlada, na čiji sastav je ključnu ulogu imala Crkva Srbije i koja je praktično formirana u Ostrogu, izmijenila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a nedavno je crnogorski premijer Krivokapić ,,proglasio“ SPC jedinom priznatom crkvom u Crnoj Gori. Čak je zaključkom Vlade Cetinjski manastir, koji je bio vlasništvo Opštine Cetinje, upisan u Katastar, mimo zakonom utvrđene procedure. To znači da pravoslavni Crnogorci, koji su vjernici Crnogorske pravoslavne crkve, nemaju mogućnost da koriste vjerske objekte koji su u vlasništvu države Crne Gore, čime postaju– građani drugog reda. Da li Vi smatrate da nema diskriminacije u Crnoj Gori s obzirom na to da se javno nijeste oglašavali?

POPA: Regulisanje vjerskih zajednica je primarno nacionalna nadležnost. Međutim, vjerska pitanja ne bi trebalo da utiču na funkcije izvršne vlasti. Ovo je osnovni princip odvojenosti države i crkve u jednoj sekularnoj državi, kakva je Crna Gora.

Crna Gora ima razloga da bude ponosna na dugu tradiciju mirnog i skladnog suživota više etničkih i vjerskih zajednica. Raznolikost i kultura etničke i vjerske tolerancije važna je prednost na putu Crne Gore ka EU. Za Crnu Goru je važno da baštini i čuva ovu ponosnu tradiciju, uključujući obezbjeđivanje jednakog tretmana i uključivanja svih vjerskih zajednica.

POBJEDA: Zvanični Beograd zvanično forsira projekat ,,Srpskog sveta“. Da li smatrate da se time Beograd miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i Crne Gore? Da li je riječ o hegemonističkoj politici koju promoviše predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?

POPA: Crna Gora je suverena država. Od suštinskog je značaja da su crnogorske demokratske institucije u stanju da vode svoju politiku autonomno, bez ikakvog neprimjerenog vanjskog uplitanja. To je u najboljem interesu ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona.

POBJEDA: Nova crnogorska vlast se deklarativno zalaže za evroatlantske integracije, iako je vrlo malo urađeno na evropskom putu. S druge strane, povjerljive bezbjednosne informacije cure sa sjednica Odbora za bezbjednost i iz državnih organa ka Beogradu i Moskvi. Da li su naši zapadni partneri zabrinuti zbog ovih incidenata?

POPA: Crna Gora je snažan partner Evropske unije i njena saradnja s Evropskom unijom po pitanjima vanjske politike dosljedno se nastavlja tokom godina, uključujući potpuno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je veoma dobrodošlo. Što se tiče Vašeg pitanja, razumjećete da ne mogu da komentarišem navodno curenje informacija ili pitanja koja se tiču bilateralne ili evroatlantske bezbjednosne saradnje Crne Gore.

Idite na vakcinaciju, ne rizikujte život

POBJEDA: Kako komentarišete katastrofalnu situaciju sa širenjem korona virusa u Crnoj Gori? Oni koji donose mjere ih ne poštuju, premijer je i dalje nevakcinisan (i to je jedini slučaj u Evropi), a proces imunizacije ide presporo. Kako se, po Vašem mišljenju, ova vlada bori protiv kovida?

POPA: U protekle skoro dvije godine smo blisko sarađivali s Vladom u borbi protiv pandemije kovida-19, kako u pogledu samog zdravstva, tako i kada je riječ o ekonomskim posljedicama. EU je obezbijedila preko 115 miliona eura donacija i povoljnih kredita, kako bi pomogla u zaštiti zdravstvenih radnika, poboljšanju javne zdravstvene zaštite i socijalnih usluga, te očuvanju hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori.

Što se tiče vakcina, EU i njene države članice obezbijedile su Crnoj Gori nekoliko donacija, a posljednja je stigla iz Francuske, buduće rotirajuće predsjedavajuće EU, s 117 hiljada doza vakcine Fajzer. Vakcinacija protiv kovida-19 jedini je provjeren i ispitan način da zaštitimo zdravlje i dugoročno vratimo živote u normalu.

Zbog toga sam nedavno primila treću dozu. Moja poruka svima koji možda još uvijek oklijevaju je jednostavna: idite na vakcinaciju, ne rizikujte svoj život, ne rizikujte živote svojih najmilijih, ne rizikujte urušavanje zdravstvenog sistema.

Navodima o sukobu interesa u vezi sa imenovanjem rukovodstva RTCG da se bave nadležni organi

 

POBJEDA: Evropska komisija se do sada u svakom od svojih izvještaja bavila radom Javnog servisa RTCG i savjetovala da bi trebalo da bude oslobođen političkih pritisaka. U posljednjem izvještaju je pohvaljen rad Javnog servisa, a da nije pomenuto da je izbor direktora Borisa Raonića bio sporan jer je ranije bio poslovno povezan sa čak četiri člana koji su i glasali za njegov izbor. Takođe, RTCG je tokom protesta na Cetinju objavila lažnu informaciju da su građani pucali na policiju, što je u tom momentu moglo da izazove teške posljedice. Da li je takav Javni servis za pohvalu?

POPA: U posljednjem Godišnjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori navodi se da je nedavno program RTCG počeo da pokazuje uravnoteženiju uredničku politiku, s politički raznovrsnijim sadržajem.

Ostaje, međutim, još mnogo toga da se uradi kako bi se RTCG zaštitila od bilo kakvog oblika političkog pritiska ili uticaja, te povratila uredničku nezavisnost i profesionalne standarde. U Godišnjem izvještaju se, na primjer, navodi da tek treba riješiti pitanje efikasnog pravnog lijeka u predmetima razrješenja članova Savjeta RTCG od strane Skupštine, te da je potrebno riješiti pitanja identifikovana u Zakonu o RTCG, zajedno sa Zakonom o medijima iz 2020. i novim Zakonom o audio-vizuelnim medijima, kako bi se osigurala puna usklađenost medijskog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i evropskim standardima.

Što se tiče navoda koje ste spomenuli o sukobu interesa u vezi s imenovanjem rukovodstva RTCG, na nadležnim državnim organima je da utvrde da li oni predstavljaju osnov za istragu i, ako predstavljaju, da postupe u skladu sa tim.

Želim da ponovim da očekujemo od svih nadležnih organa da adekvatno istraže i obezbijede efikasan sudski odgovor na sve slučajeve nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad službenicima za sprovođenje zakona, uključujući sve naknadne navode koji su još uvijek u postupku

Raznolikost i kultura etničke i vjerske tolerancije važna je prednost na putu Crne Gore ka EU. Za Crnu Goru je važno da baštini i čuva ovu ponosnu tradiciju, uključujući obezbjeđivanje jednakog tretmana i uključivanja svih vjerskih zajednica.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve