Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

NEVIĐEN SKANDAL Abazović tvrdi da je Vukšić napravio propust: Direktor ANB otkrio imena operativaca i podatke o praćenju ruskih agenata!?

Kako prenose mediji Vukšić je članovima Odbora za bezbjednost dostavio informaciju u kojoj otkriva imena dvojice operativaca obavještajne službe države članice NATO i dvojice crnogorskih operativaca ANB, koji su imali sastanak povodom djelovanja ruskih obavještajnih službi

Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost završena je nakon više od četiri sata rasprave, a poslanici su saslušali potpredsjednika Vlade Dritana  Abazovića zbog afere Simjanović. Abazović je nakon sjednice jasno saopštio da je direktor ANB Dejan Vukšić  napravio propust odavanjem tajnih podataka.

-Razgovaraću s njim o tome – rekao je Abazović. 

Kako prenose mediji Vukšić je članovima Odbora za bezbjednost dostavio informaciju u kojoj otkriva imena dvojice operativaca obavještajne službe države članice NATO i dvojice crnogorskih operativaca ANB, koji su imali sastanak povodom djelovanja ruskih obavještajnih službi!? I ne samo da je u informaciji naveo imena operativaca, ugrozivši njihovu ličnu bezbjednost, nego je otkrio kompletnu dokumentaciju sa konkretnim podacima o akcijama koje se vode protiv ruskih agenata u Crnoj Gori i nekim drugim državama!?

Na pitanje da li se mogu očekivati promjene u ANB-u, Abazović je rekao da je svaka služba podložna reformama.

“Nijedna institucija se ne može izgraditi za sto dana. Očekujem da i tamo nastavimo proces reformi i tamo ojačamo službu. Radićemo i pokušati izgraditi što kvalitetniji sistem – rekao je vicepremijer nakon saslušanja.

Milan Knežević iz DF-a, predjednik Odbora, kazao je da je poklonjen poseban osvrt osnovanosti sadržaja medijskih navoda o susretu Dritana Abazovića i Simjanovića. Tokom sjednice otvorile su se i nove teme- a jedna od njih moguće kršenja tajnosti podataka.

“Obzirom da su se u toku rasprave otvorile mnoge teme mi smo jednoglasno zakazali novo kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka. Saslušanje će biti održano krajem marta ili početkom aprila”, kazao je Knežević.

Nije mogao da komentariše šta je uradio Vukšić.

“On ima svoje saradnike. Mi smo se korektnosti radi čuli jutros i rekao je da će povući određena dokumenta koja je dostavio odboru. Stav o gospodinu Vukšiću će zauzeti članovi Odbora”, naveo je Knežević.

Upitan da li ima osnova da se o tome obavijesti i uključi nadležno tužilaštvo, on kaže:

“To nije pitanje za mene. Da sam Katnić, to bih možda mogao da vam saoštim. Abazović je tek jedan u nizu koji se sretao sa Smijanovićem i to je ono što mogu da kažem. Među tim licima nisam ja. Da sam se ja kojim slučajem sreo sa njim bio bi vjerovatno obješen ispred Skupštine”, naveo je Knežević.

Ispred SD-a Ivan Brajović je nakon sjednice saopštio da je bilo priče i o 21 milionu koji je nuđen Abazoviću.

“Dotakli smo se mnogih tema. Govorili smo o 21 milionu, nastupu u Briselu koji je govorio o odnosima sa Kinom, ali ne želim duže o tome da pričam. Odgovori su bili iscrpni od potpredsjednika. Imaćemo značajan broj već planiranih kontrolnih saslušanja”, rekao je on i dodao da je za njega iskaz Abazović bio manje uvjerljiv.

Poslanik SDP Raško Konjević kazao je da su na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost imali korektno i isrcpno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

-Ovdje postoji diskrapanca između onog što je govorio Abazović i onoga što su nalazi ANB. Stevan Simijanović po dokumentaciji ANB nije slučajni prolaznik kroz Crnu Goru i osoba koja ovdje nije imala neke ciljeve – naveo je Konjević na konferenciji za medije nakon sjednice Odbora.

On, kako je rekao, ne bi ulazio u iskrenost ili neiskrenost Abazovica, ali prema njegovim riječima, ostaje zabrinutost “kako je lice koje je falsifikovao putnu ispravu druge države , napustilo Crnu Goru.

-Mislim da je to propust službe bezbjednosti – rekao je on, navodeći da će na njegov predlog biti ponovo saslušani Abazović i direktor ANB Dejan Vukšić.

Rekao je i da set obavještajnih informacija koje pripaduju državi članici NATO ne smije ustupati poslanicima.

-Sumnjam da je to urađeno namjerno. Osim što je ime i prezime svakog operativca je otvoreno, otvorena su imena i operativaca članica NATO. Vukšić je znao da se radi o podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio sa nekom vrstom namjere – dodao je Konjević, navodeći da Abazović nije želio da se izjasni o tome šta će povodom ovog preduzeti kao koordinator službi bezbjednosti.

-Radi se o ozbiljnom propustu i kršenju zakona koji ce nanijeti nemjerljivu štetu Crnoj Gori. Poruka prema Abazoviću i institucijama je da ovu priču dovedu do kraja. Abazović nam je rekao da se sa Simijanovićem sreo tri puta. Ozbiljno sam zabrinut za kredibilitet našeg bezbjednosnog sektora. Mislim da Vukšić zbog ovog koliko je večeras treba da podnese ostavku jer je ovo blamaža za naš bezbjednosni sektor. Vukšić to nije uradio iz neznanja jer idlicno zna sta zakon predviđa u tim slučajevima. Ovo nije greškica, ovo je kršenje zakona koje se u obavještajnim službama smatra aktom neprijateljstva – zaključio je Konjević.

Podsjetimo, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Vukšić hitno je danas pozvan na sjednicu skupštinskog Odbora za bezbjednost. Vukšiću je vanredni poziv upućen zbog odavanja tajnih podataka.

Tim povodom na Tviteru se odglasio i poslanik SDP-a, Raško Konjević koji je kazao da je Vukšić suprotno Zakonu o tajnosti podataka odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO, kao i da je time prekršio član 26 stav 3 Zakona.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu je Milan Knežević, zamjenik predsjednika Odbora Mevludin Nuhodžić, a članovi su Milo Božović, Vladan Raičević, Dragan Ivanović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Predrag Bošković, Branko Čavor, Ivan Brajović, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
19.03.2021-18:08 18:08

Klovnovi se igraju politikom…………………….

Goran
19.03.2021-18:47 18:47

Što je sporno, pa Vukšić je nakon prve sjednice Odbora rekao da će o svemu informisati Odbor. Nakon toga je dobio podršku NATO.

Mil
19.03.2021-21:24 21:24
Reply to  Goran

Izgleda da je prosuo neke ljude za koje se nije znalo da su agenti. Ispade da po nekom zakonu to ne smije da se radi. Kapiras?

nenad mne
20.03.2021-11:27 11:27
Reply to  Goran

To je on izjavio, a koliko mu je vjerovati?

BMX
19.03.2021-20:33 20:33

Potpredsjednik Vlade taj akt izdaje i spijunaze prvog covjeka bezbjedonosnog sektora i obavjestajna sluzbe naziva – “propust” ?!
Za ovakav cin kompletna Vlada treba da podnese ostavku a pocinilac da se lisi slobode i povede ozbiljna i sveobuhvatna istraga

Rumija
19.03.2021-21:40 21:40

Nakon ovoga Vuksic ce biti unapredjen. Sto si gori za CG to ti je veci napredak!