Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor sjutra o zahtjevu za saslušanje Ivanovića i Gorčević

Saslušanje Ivanovića i Gorčević zatražili su poslanici Demokratske partije socijalista Ivan Vuković i Mihailo Anđušić, Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i poslanica posebnog kluba Jevrosima Pejović

Skupštinski Odbor za evropske integracije raspravljaće sjutra o zahtjevu za kontrolno saslušanje ministara vanjskih i evropskih poslova, Filipa Ivanovića i Maide Gorčević, u vezi sa djelovanjem državnih zvaničnika u odnosu na vanjsko-političke interese Crne Gore.

Saslušanje Ivanovića i Gorčević zatražili su poslanici Demokratske partije socijalista Ivan Vuković i Mihailo Anđušić, Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i poslanica posebnog kluba Jevrosima Pejović.

Kako se navodi na sajtu Skupštine, predloženo je saslušanje na temu “Odstupanje predstavnika vlasti od zvanične vanjske politike Crne Gore i posljedice koje to proizvodi na proces EU integracija”.

U obrazloženju zahtjeva se navodi da se u posljednje vrijeme, u nekoliko navrata, svjedočilo primjerima neadekvatnog odnosa visokih državnih funkcionera prema potrebi zaštite i promocije zvaničnih vanjsko-političkih interesa Crne Gore.

Podsjeća se da je nedavno specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naveo da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi dio parlamentarne većine, kod koje nijesu prepoznali posvećenost evroatlanskim integracijama, mogao postati dio Vlade.

„Glasanje predstavnice koalicije Za budućnost Crne Gore povodom prijema Kosova u Savjet Evrope, kao i narušavanje dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, prošlo je bez reakcije Vlade “, ističe se u obrazloženju.

Navodi se da je ideja kontrolnog saslušanja da Odbor, sa predstavnicima Vlade zaduženim za oblast vanjskih poslova i evropskih integracija, provjeri da li je ono što na različitim nivoima rade predstavnici vlasti, usklađeno sa vanjsko-političkim prioritetima Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve