Nedjelja, 2 Juna, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Ministarka Bratić je pokazala sistemsku nesposobnost

Kad smo upozoravali da je spajanje četri bitna ministarstva u jedno opasno, kaže poslanica, tada ste nam zamjerali da nemamo viziju

Ključni elementi kad je ovaj zakon u pitanju je čija je odgovornost što on nije predložen prije pola godine ili više, nego se čekala zadnja ura i prijetnja da crnogorski sportisti dođu u nezavidnu poziciju da se na međunarodnim takmičenjima ne mogu nadmetati pod crnogorskim državnim simbolima, grbom, zastavom i himnom. Prijetila je i opasnost da reprezentativci Crne Gore ne nastupaju pod državnim imenom, saopštila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, razlog zašto se rutinsko usklađivanje domaćih normi sa međunarodnim pravilima u ovoj veoma bitnoj oblasti za državni i nacionalni identitet je već poznat i jasan svima, kako kaže “opšte nesnalaženje i nerad skoro svih predstavnika Vlade”.

Kad smo upozoravali da je spajanje četri bitna ministarstva u jedno opasno, kaže poslanica, tada ste nam zamjerali da nemamo viziju.

“Danas kad vidimo nazadak u sve četiri oblasti koje pokriva ministarka Bratić jasno je da nije uspjela da ispuni i naša, veoma skromna očekivanja od nje. Zbog problema u oblasti sporta, ali i katastrofalne politike u oblasti prosvjete, kulture i nauke, polovina poslanika u Skupštini je pokrenula Interepelaciju čiji je zaključak da se zatraži smjena ministarke Bratić”, pojasnila je Vuksanović Stanković.

Napominje da nerad i nečinjenje na ovoj poziciji dovode do “katastofalnih rezultata”.

“I to u onoj oblasti koja je za svaku državu najbitiniji element – prosvjeta, kultura i sport. Nesposobonost ministarke i njenog tima se ne smije prebacivati na saradnike, kako se pokušalo uraditi prema mom sugrađaninu Vasiliju Laloševiću i da je čak pokrenut proces kod Specijalnog džavnog tužilaštva protiv njega”, dodala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, on je u svoju odbranu tvrdio da je više pita slao dopise Ministarstva povodom upitnika Svjetskoj antidoping agenciji (WADA), da treba mijenjati Zakon o sportu.

Tvrdi da antidoping komisija nema nikakve veze sa Upravom za sport i ona je proizvod izbora COK-a, napominje poslanica, nad njom starješinstvo ima Ministarstvo.

“Pet mjeseci pišem molbe da promijene Zakon o sportu, kako bi ga institucionalno podesili, da to više nije Ministarstvo nego Uprava”, rekao je Lalošević.

Kako je navela, on je dodao da kada su stigle informacije iz Brisela i Strazbura da se napravi dodatni napor da se uradi sve kako Crna Gora ne bi došla u situaciju da njeni sportisti ne mogu da učestvuju pod crnogorskom zastavom,

“Lalošević je kazao da ministarka Bratić ne zaslužuje da ostane na funkciji, kao ni državna sekretarka Milica Kadović i ponovio ono što mi u SDP pričamo od početka rada ove Vlade – da Ministarstvo sporta mora biti odvojeno. E sad je moje ključno pitanje – kome iz ove vlasti da vjerujemo? Ministarki ili njenom najbližem saradniku u ovoj oblasti koji je vodio Upravu preko pola godine? Da li je moguće da se ovakve stvari dešavaju u crnogorskom sportu, za kojeg možda neko procjenjuju da nam i nije previše potreban u ovoj situaciju”, pita poslanica SDP-a.

Što se nas u SDP tiče, kaže ona,  odgovor je jasan.

“Ministarka Bratić je pokazala sistemsku nesposobnost da riješi bilo koji problem u širokom spektru izuzetno bitnih oblasti”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve