Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Španija zabranila ove Facebook i Instagram funkcije

Funkcije fokusirane na izbore za Facebook i Instagram

Španija je zabranila kompaniji Meta da uvede funkcije fokusirane na izbore za Facebook i Instagram.

Agencija za zaštitu podataka AEPD je koristila hitna ovlašćenja predviđena Opštom uredbom o zaštiti podataka Evropske unije (GDPR) da zabrani ove funkcije na tri mjeseca, kao mjeru predostrožnosti.

Meta je planirala da primijeni ove alate uoči izbora za Evropski parlament. Kompanija je za Tech Crrunch rekla da ih je napravila tako da se “poštuje privatnost korisnika i GDPR”, i da će se pridržavati naredbe, iako se ne slaže sa stavom AEPD-a.

Agencija je rekla da “nema opravdanja za prikupljanje podataka o starosti” (zbog nemogućnosti da se verifikuje starost koju korisnici imaju na svojim profilima) i kritikovala Metinu namjeru da zadrži podatke nakon izbora u junu.

Ostali podaci koje je Meta planirala da obradi putem izbornih alata uključivali su interakcije korisnika sa tim funkcijama, kao i informacije o polu.

Nadzorni organ, međutim, ističe da će Meta identifikovati korisnike kao birače sa pravom glasa na osnovu IP adresa i podataka profila o tome gdje žive, ali da je za glasanje na izborima dovoljno samo da osoba bude punoljetan državljanin bilo koje zemlje članice EU.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve