Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Novak Đoković pokazao u Parizu zašto je najbolji u istoriji

Italijan Lorenco Muzeti odigrao je vjerovatno najbolji meč u karijeri, ali je i pored toga poražen od Đokovića sa 3:2 u setovima - 7:5. 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:0 i morao da prizna srpskom teniseru nakon četiri i po sata igre da je bolji.

Novak Đoković je najstariji svjetski broj 1 u istoriji tenisa i jedini koji je na prvom mjestu ATP liste bio u 38. godini života, a sinoć je u meču trećeg kola pokazao Parizu, ali i cijelom svijetu zašto je i najbolji teniser ikada.

Italijan Lorenco Muzeti odigrao je vjerovatno najbolji meč u karijeri, ali je i pored toga poražen od Đokovića sa 3:2 u setovima – 7:5. 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:0 i morao da prizna srpskom teniseru nakon četiri i po sata igre da je bolji.

Muzeti ima 22 godine i zajedno sa Karlosom Alkarazom i Janikom Sinerom je budućnost svjetskog tenisa, ali je Đoković sinoć protiv 14 godina mlađeg tenisera pokazao zašto će ta budućnost morati još neko vrijeme da sačeka.

Karakterističnim dugim zamasima i na forhend i bekhend stranu generisao je Muzeti mnogo topspina, u fizičkom pogledu pokazao sve što se očekuje od 22-godišnjeg mladića i natjerao Đokovića da u besanoj noći pokaže sve vještine tenisa kojim je izgradio karijeru najboljeg u istoriji.

Đoković je zabilježio jednu od vjerovatno najvažnijih pobjeda u ovom periodu karijere jer je dokazao svima koji su sumnjali u njega da je još uvijek s punim pravom svjetski broj 1 i da će vjerovatno Siner morati još malo da sačeka.

Trijumfom protiv Muzetija u trećem kolu Rolan Garosa Đoković je ostvario 369. pobjedu na Grend slem turnirima i na taj način se izjednačio broj trijumfa koji ima Rodžer Federer, ali Švajcarac ima i 11 poraza više od srpskog tenisera (49:60) .

U prvom setu Miuzeti je u trećem gemu prvi stigao do brejka, ali je Đoković odmah uzvratio istom mjerom i izjednačio na 2:2. Do 6:5 za Đokovića oba tenisera su čuvala svoj servis, a tada Đoković koristi priliku i oduzima Muzetiju servis za 7:5 i 1:0 vođstvo u setovima.

I u drugom setu oba tenisera su igrala fenomenalno. Muzeti je ponovio igru iz prošle godine kada je poveo protiv Đokovića sa 2:0, ali je i tada poražen sa 3:2 od najboljeg.

Na talasu vođstva i osvajanja prvog seta, Đoković je nastavio da udara loptu besprijekorno, slamao je rivala u dužim razmjenama i ekspresno stekao vođstvo 4:1.

Ipak, tada Muzeti pokazuje da je sa punim pravom među 30 najboljih tenisera svijeta na ATP listi i uzvratio je istom mjerom za rezultatski egal.

Nije ni Đoković pao u igri, ali je Muzeti igrao fenomenalno u tim trenucima i igrao svoj najbolji tenis u karijeri. Ipak, i pored toga u taj-breku srpski teniser je prvi stigao do set lopte.

Mogao je Đoković vjerovatno da stavi tačku na meč u tim trenucima da je pogodio prvi servis pri rezultatu 6:5, ali je Muzeti osvojio naredna tri poena i izjednačio rezultat na 1:1 poslije dva sata i 23 minuta igre,

U trećem setu Muzeti je bio nezaustavljiv, njegovim udarci su bili i snažni i precizni, igrao je kao kompjuter, kao švajcarski sat, i sa dva brejka slomio otpor Đkovića za vođstvo od 2:1 u setovima.

I kada su svi pomislili da je Đoković na koljenima i da više nema snage, on je ponovio igru iz prošle godine kada je Muzetija poslao kući preokretom od 0:2, do 3:2.

U četvrtom setu od 2:2 sve je ukazivalo da bi meč mogao biti završen pobjedom Italijana 3:1, ali tada Đoković stiže do prvi do brejka i sve se u igri Muzetija ruši kao kula od karata.

Đoković od tog trenutka postaje ona stara mašina koja ne umije da stane i da pogriješi i do kraja meča Italijanu prepušta svega jedan gem od narednih 10, koliko je odigrano do kraja meča.

U četvrtom kolu Rolan Garosa Đoković će sjutra igrati protiv Argentinca Franciska Serundola i imati priliku da ostvari 370. pobjedu na Grend slem turnirimna i iza sebe ostavi Rodžera Federera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve