Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Ne očekujem da institucije reaguju na pisanje portala IN4S

Slični stavovi iznijeti su i u kolumni Nekako s proljeća u kojoj autor Vukašin iz Klepaca ismijava Vuksanovićev pjesnički opus i jezik kojim govori

Proruski portal IN4S, čiji je osnivač i suvlasnik rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, od svog nastanka objavljuje tekstove u kojima širi nacionalnu i vjersku netrpeljivost i govor mržnje.

Posljednjih dana na ovom portalu mogu se pročitati najprizemnije uvrede na račun predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, ali i pripadnika albanskog naroda, kao i političara i građanskih aktivista koji negoduju zbog širenja govora mržnje. Ovakvo stanje posljedica je nečinjenja zvaničnih institucija, kaže Nikola Gegaj iz Demokratske partije socijalista. Dok poslanik Evropskog parlamenta Tomislav Sokol za Gradsku ističe da se ovakvim pojavama mora stati na kraj ukoliko Crna Gora ozbiljno razmišlja o članstvu u EU, lider Hrvatske građanske inicijative kaže da ne očekuje reakciju nadležnih.

U tekstu, koji je portal rektora UCG Vladimira Bozovića objavio 7.avgusta, Vuksanović se naziva „Tuđmanovim i Pavelićevim klepetalom“, koga, kako navode autori teksta, „bedastoća ličnih uvjerenja i sav mrak u njemu ne preporučuju za bilo koju javnu funkciju, a kamoli za ministra u Vladi Crne Gore.“

U tekstu se, u više navrata, svi Hrvati, pa i Vuksanović, izjednačavaju sa ustašama, a lider HGI-ja optužuje za mržnju prema Srbima. Tekst završava riječima „Sikter, bre!“

Dan kasnije, portal čiji je osnivač rektor Božović objavio je tekst pod naslovom „Adrijanov mučenički krik iz pećine oburdane ideologije“ koji potpisuje Vojin Grubač. Tekst je inspirisan otvorenim pismom Adrijana Vuksanovića koje su objavili crnogorski mediji. Autor Vuksanovića naziva „mladim, prčevitim, napaljenim političkim jarcem i ideološkim đilkošem“, a njegovo bavljenje politikom „željom za lavežom u ime bizarnog čopora sumanutih troglodita“.

Slični stavovi iznijeti su i u kolumni Nekako s proljeća u kojoj autor Vukašin iz Klepaca ismijava Vuksanovićev pjesnički opus i jezik kojim govori.

Napadi na Adrijana Vuksanovića sramni su i previše podsjećaju na retoriku devedesetih, kaže za Gradsku hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu i član delegacije EP za Crnu Goru Tomislav Sokol. Podsjeća da država Hrvatska stoji uz Hrvate u Crnoj Gori, a u Vuksanovićevim izjavama koje su pokrenule lavinu govora mržnje ne vidi ništa sporno.

“Izjave Vuksanovića uz proslavu Oluje su aposlutno primjerene i na mjestu, ni na koji način nisu bile šovinističke. Perdstavnicima velikosrpske politike smeta to što se Hrvati ne boje proslaviti Oluju koaj je predstavljala poraz njihove politike u devedesetima i nadam se da se takva politika ne vraže danas u Crnoj Gori”, istakao je Sokol.

Predsjednik Hrvatske Građanske inicijative Adrijan Vuksanović kaže za Gradsku da mu podrška javnosti puno znači te da ga ovakvi izlivi mržnje sa rektorovog portala ne čude.

“Oni su predstavnici jedne nakaradne ideologije koja se može izražavati samo kroz uvrede i prijetnje. Vidimo da te uvrede i prijetnje ne dolaze samo meni već dolaze i drugim ljudima i subjektima na društveno- političkoj sceni. Vidmo da je njihova mržnja usmjjerena i prema drugim nacionalnim zajednicama”, ističe Vuksanović.

Portal rektora Božovića nije se obrušio samo na Vuksanovća. Na njihovom udaru našli su se i pripadnici albanskog naroda, ali i političari i građanski aktivisti. U tekstu objavljenom prije dva dana povodom incidenta u Ulcinju pripadnici albanskog naroda se nazivaju “Šiptarima”, a u tekstu objavljenom jutros na meti su portparol DPS-a Miloš Nikolić, diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj. Nikola Gegaj iz DPS-a kaže da bi na ovakve govore mržnje trebalo da reaguje ne samo domaća nego i međunarodna javnost.

“Stvaranje ambijenta da se o manjinskim narodima govori i piše pežorativno dovelo je cijelo društvo u situaciju da je etnička distanca u porastu , a to je poraz građenske Crne Gore i demokratije. Crna Gora mora biti oaza mira u kojoj će slobodno živjeti svi njeni građani”, kazao je Gegaj.

Smatra da je ovakvoj situaciji doprinijelo ćutanje institucija sistema.

“Pitanje je da li će Tužilaštvo Crne Gore ostati nijemo na očigledni govor mržnje i raspirivanje mešunacionalne netrpeljivosti. Mora da reaguje AEM i sankcioniše portal IN4S koji u kontinuitetu ćiri govor mržnje”, kaže Gegaj.

Ovakvi napadi se ne smiju tolerisati ukoliko Crna Gora ozbiljno misli o svom evropskom putu, kaže Tomislav Sokol. Nada se da će Crna Gora uspjeti da se odupre velikosrpskom uticaju iz Beograda.

“Ono što očekujem je da sva nadleđna tijela u Crnoj gori preduzmu sve korake kako bi se ovakav govor mržnje sankcionisao i kako se to nikada ne bi ponovilo. Ističem da je Adrijan Vuksanović legitimni politički predstavnik Hrvata u Crnoj Gori i ovakvi napadi su napadi na hrvatski narod”, ističe Sokol.

Vuksanović, pak, reakciju ne očekuje.

“Na tom portalu prije dvije godine osvanula je prijetnja da mene terba nabiti na kolac, odnosno na ražanj i protjerati sve Hrvate iz Crne Gore i ne samo njih vež sve one koji su u brašnoj zajednici sa Hrvatima. Država ništa nije uradila po tom pitanju niej čak ni otkrila ko je autor takvih gnusnih prijetnji. Shodno tome nisma imao nikakvu nadu i optimizam da bi institucije ove države mogle adekvatno procesuirati vinovnike takvih uvredljivih i prijetećih sadržaja”, kazao je Vuksanović.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i Kancelarija Ombudsmana, kojima smo juče uputili pitanja povodom pomenutih tekstova, do zaključenja Dnevnika nijesu odgovorili. Iz rektorata nam je rečeno de je Univerzitet na odmoru do 28.avgusta.

U međuvremenu, Agencija za elektronske medije kazala je da rad portala u Crnoj Gori nije u njenoj nadležnosti te da oni tim povodom ne mogu reagovati. Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj uputio je zahtjev izvršnim direktorima CEDIS-a i EPCG-a, da prekinu sva sponzorstva na portalu IN4S. On je najavio da će se obratiti i ostalim državnim institucijama, do konačnog gašenja ovog, kako kaže, kvaziportala.

„Obećavamo da će ovaj portal završiti u paramparčad kao što je završio i rječnik CANU-a“, poručio je Đeljošaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milka
10.08.2023-07:16 07:16

Gojkovo smeće i deponija zla.

Lea
10.08.2023-12:13 12:13

Opet se zaigrava kolo mrznje , zavadi pa vladaj i zaboravite kako vam uzimaju i one mrvice sto imate , i ne primjecujemo da postajemo u svakom pogledu jadniji i siromasniji .