Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Vukanović: Tokom kampanje zaključeno 6.968 ugovora kojim se uređuju radni odnosi državnih službenika i namještenika

Konferencija za medije Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) na kojoj je predstavljen Izvještaj o preliminarnim zaključcima i nalazima o drugom krugu predsjedničkih izbora

Tokom kampanje zaključeno je 6.968 ugovora kojim se uređuju radni odnosi državnih službenika i namještenika. To je kazao Miloš Vukanović, analitičar finansiranja političke kampanje, na konferenciji za medije Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) na kojoj je predstavljen Izvještaj o preliminarnim zaključcima i nalazima o drugom krugu predsjedničkih izbora.

Ana Nenezić, izvršna direktorica CEMI-ja kazala je da je izborni dan drugog kruga predsjedničkih izbora prošao regularno, uz nereformisano izborno zakonodavstvo i nesređen birački spisak.

“Zbog toga apelujemo da treba što prije pristupiti reformama i tako urediti izborni proces. Takođe, potrebno je osigurati nemiješanje vjerskih zajednica u izborni proces jer je u demokratskom uređenju kao što je naše neprihvatljivo da crkva ima bilo kakav uticaj na birače i sam proces”, kazala je Nenezić dodajući da je ovog puta takvo miješanje biloo evidentno.

Aleksandar Simonović, posmatrač izbornog procesa ispred CEMI-ja u Državnoj izbornoj komisiji, rekao je da je kao predstavnik NVO sektora imao ograničen pristup posmatranju izbornog procesa.

“Posmatračke misije moraju biti u punom smislu prisutne u praćenju izbornog procesa. DIK ovog puta nije omogućila potpunu transparentnost svog rada. Stručna služba DIK je zaista za pohvalu, s obzirom na profesionalnost koju su pokazali”, kazao je on.

Ognjen Mitrović iz CEMI-ja ukazao je na niz nepravilnosti koje su obilježile jučerašnji dan.

“Nepreciznom komunikacijom sa javnošću, unijeta je konfuzija da je birački spisak između dva izborna kruga dopunjen sa još 1500 birača, što se ipak odnosi isključivo na predstojeće parlamentarne izbore. MUP nije vodilo računa ni o tome da crnogorski birač sa navršenih 18 godina stiče pravo glasa, ali ukoliko ima prebivalište minimum 24 mjeseca u našoj državi. CEMI-ju je prijavljeno 150 nepravilnosti, od kojih 44, 3 odsto od građana, a 56, 6% od posmatrača”, kazao je Mitrović.

Miloš Vukanović govoreći o finansiranju kampanja političkih kandidata tokom ovih izbora, ukazuje:

“Analizom izvještaja možemo registrovati određena neslaganja. Što se tiče ASK-a pokrenuto je oko 180 postupaka. Agencija je takođe i u periodu trajanja kampanje, preciznije od 31. marta, zabilježila 6968 ugovora kojim se uređuju radni odnosi državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, a sve to samo u toku trajanja kampanje”, naglašava Vukanović.

Maja Milikić, komentarišući odnos Javnog servisa prema pokrivenosti kampanja, ukazala je da je ispoštovana izbalansirana pokrivenost kampanje svih učesnika u izbornom procesu.

“Visoka koncentrisanost stranog kapitala u finansiranju kampanje, uslovila je neizbalansiranu pokrivenost u privatnim medijima. Održavanje debate između dva predsjednička kandidata značajan je iskorak i u skladu je sa standardima”, kaže Milikić.

Ukazuje i da je direktno kršenje izborne šutnje bilo uočljivo na svim platformama, ali Milikić kaže da Crna Gora nema uređen set pravila po kojima se postupa kako bi se takvo kršenje sankcionisalo.

O zaključcima kampanje govori Maja Bjelić, ukazujući da je taj proces bio prepun negativnih poruka razmijenjenih među kandidatima.

“Do izražaja je došlo kršenje izborne tišine putem društvenih mreža. Primjetan je bio porast skrivenog reklamiranja. CEMI je sa prvim preliminarnim procjenama izašao u 20 sati i 20 minuta, a uzorak je u potpunosti bio obrađen malo nakon 21 sat, nakon čega smo objavili rezultate koji su jako malo odudarali od konačnih rezultata”, zaključila je Bjelić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve