Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukadinović: Pojačani apetiti većine dovode do povećanja broja ministarstava

DF ima jasne namjere da po dubini u državnim organima formira hobotnicu koja će se kasnije teško razbiti. Vlada će biti pod potpunom dominacijom Fronta u smislu da nijednu odluku neće biti moguće donijeti bez njih. Premijer u tom slučaju neće imati značajnu ulogu, jer će se djelovati na osnovu 50 odsto glasova DF u izvršnoj vlasti - smatra politički analitičar Srđa Vukadinović.

Vlada već nepunih deset mjeseci sprovodi sistem spojenih sudova koji se zove rašomonija, kaže za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović, ocjenjujući da će do kraja godine doći do rekonstrukcije Vlade i ispunjavanja zahtjeva Demokratskog fronta bez kojeg nema većine.

Vukadinović ističe da je crnogorski narod potpuno zbunjen zbog svih poteza Vlade, koja je, kako navodi, za kratak period od nepunih deset mjeseci napravila više zbunjujućih poteza i autogolova.

On ističe da je aktuelna Vlada apsolutno nezrela politička institucija koja svakodnevno pokazuje nedosljednost u svojim stavovima i izjavama.

Ovaj politički analitičar ističe da Vlada ne postupa stručno i profesionalno i ne uvažava građane Crne Gore.

– Nebrojeno je postupaka koji pokazuju apsolutnu disfunkcionalnost Vlade koja je formirana sa malim brojem ministarstava – dodaje Vukadinović.

Komentarišući rekonstrukciju Vlade na način što bi se broj ministarstava povećao na 18, Vukadinović ocjenjuje da je već prilikom njenog formiranja bilo sasvim jasno da nije moguće da ona funkcioniše sa tako malim brojem ministarstava.

– To je bio postupak koji je urađen u cilju oslobađanja državnih službenika koji su bili zaposleni u tim ministarstvima. Taj politikantski potez je napravljen sa ciljem da zaposle svoje kadrove po dubini – kaže Vukadinović, dodajući da novi broj ministarstava predstavlja pojačane apetite partija parlamentarne većine.

Podsjeća da je i prije deset mjeseci bilo jasno da nema šanse da u jednom ministarstvu mogu da se spoje prosvjeta, nauka, kultura i sport.

– Još je jasnije bilo da Crna Gora ne može bez Ministarstva turizma, budući da smo vidjeli i tokom ove turističke sezone da je 50 odsto prihoda u budžetu upravo od turizma – dodao je Vukadinović.

PRAVOSLAVNI FUNDAMENTALIZAM

Vukadinović nema dilemu da će GP URA ući u Vladu, jer niko od njih ne želi nove izbore iako, kako kaže, ovu političku situaciju i mučenje građana i države rješavaju novi izbori i Vlada formirana na osnovu rezultata tih izbora.

– Niko od konstituenata većine ne želi nove izbore, zato se čvrsto drže pozicija koje imaju jer znaju da teško više mogu imati 41 mandat i priliku da inkorporiraju po principima nepotizma, klijentelizma i svega onoga što je blisko ovim političkim grupacijama – naglašava ovaj politički analitičar.

Govoreći o ulasku nacionalnih manjina u Vladu, Vukadinović kaže da će, ukoliko manjine tako nešto prihvate, biti saučesnici u svemu onome što je prema njima rađeno proteklih deset mjeseci.

– Politički problem u ovom trenutku pravi URA koja je vjeran saveznik nastojanjima DF i SPC da se društveni ambijent Crne Gore kleronacionalizuje – ocjenjuje Vukadinović.

Dodaje da Crna Gora klizi u ono što je nedopustivo, a to je pravoslavni fundamentalizam.

– Jasno je da u kleronacionalizaciji crnogorskog društva postoji jedna vjerska zajednica i nacionalna grupacija. Ostali su samo statistička greška za kleronacionalizam koji je potpomognut iz susjedne države Srbije – kaže Vukadinović.

SENZACIONALIZAM

Vukadinović smatra da će Crna Gora do kraja biti u političkom mučenju države, društva igra dana, gdje će najviše ispaštati upravo građani jer nijedan od njihovih bitnih životnih problema neće biti riješen.

– Pošto aktuelna Vlada ne možeda riješi životna pitanja građana Crne Gore, ona će otvarati pitanje rekonstrukcije ne bi li se građanima skrenula pažnja sa važnijih problema. U suštini se nastoji samo još koji mjesec produžiti vladavina nedemokratske Vlade koja je nestručna i koja ni u kom slučaju ne može ulivati povjerenje građana – kaže Vukadinović.

Prema njegovim riječima, u posljednjem mjesecu ove godine može doći do rekonstrukcije Vlade, koja će biti kako bude DF želio.

Sagovornik Dnevnih smatra da je na vlasti kleronacionalna grupacija koja, kako kaže, gura interese drugih država u politički diskurs Crne Gore.

– Nova rekonstruisana Vlada će biti pod još jačim pritiskom sa strane, prvenstveno Rusije i Srbije, koje će zahtijevati da se ostvare njihov i interesi – kaže Vukadinović.

POTPREDSJEDNICI ABAZOVIĆ, KNEŽEVIĆ I KOPRIVICA

Vukadinović smatra da će u rekonstruisanoj Vladi tri potpredsjednika, koja će ujedno biti i resorni ministri, biti aktuelni potpredsjednik Dritan Abazović, jedan od lidera DF Milan Knežević i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

– DF ima jasne namjere da po dubini u državnim organima formira hobotnicu koja će se kasnije teško razbiti. Vlada će biti pod potpunom dominacijom Fronta u smislu da nijednu odluku neće biti moguće donijeti bez njih. Premijer u tom slučaju neće imati značajnu ulogu, jer će se djelovati na osnovu 50 odsto glasova DF u izvršnoj vlasti – ističe Vukadinović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve