Srijeda, 1 Decembra, 2021
Rubrika:

Crna Gora nikad nije bila u većoj krizi

''Osim političke, Crna Gora je u institucionalnoj krizi, koja se teško može prevazići. U Izvještaju EK nema puno toga čime bi građani mogli da budu zadovoljni. Još manje bi mogli biti zadovoljni političari, koji čine većinu. To što u izvršnoj vlasti smatraju da nema nazadovanja, već da postoji status quo je u duhu njihovih promišljanja da ako ne uspije rekonstrukcija, onda će nastaviti da vladaju kao da se ništa nije desilo. To nije moguće. Vlada je nametnula klerikalizaciju i nedemokratske principe'', ocjenjuje Vukadinović.

Izvještaj Evropske komisije ne znači puno onoj Crnoj Gori koja stremi ka Evropskoj uniji, koja hoće da otvori i zatvori što više poglavlja, koja je za građansku, a ne klerikalnu državu, državu ljudskih prava, a ne onu koja će favorizovati jednu nacionalnu grupaciju i jednu religijsku zajednicu, ocijenio je za Dnevne politički analitičar Srđan Vukadinović.

On smatra da je Izvještaj EK veoma nepovoljan, te da nijedan građanin ne može biti zadovoljan.

Vukadinović kaže da ga nije iznenadila izjava crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, koji je rekao da ga je ohrabrila činjenica da u Izvještaju nije konstatovano nazadovanje.

“Kada je u pitanju ova Vlada, ona će uvijek govoriti tako nešto, jer su eksponenti pojedinih stranih ambasada i međunarodnih organizacija”, smatra Vukadinović.

On ocjenjuje da su u mandatu ove Vlade kršena ljudska prava, navodeći primjer pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve.

“Ako je neka grupacija ugrožena, bilo da je ideološka, religijska, nacionalna ili stručna, onda je sasvim jasno da država nije položila ispit kad je u pitanju zaštita ljudskih prava”, kaže Vukadinović.

KRIZA

On smatra da Crna Gora nikad nije bila u većoj krizi nego što je danas.

“Osim političke, Crna Gora je u institucionalnoj krizi, koja se teško može prevazići. U Izvještaju EK nema puno toga čime bi građani mogli da budu zadovoljni. Još manje bi mogli biti zadovoljni političari, koji čine većinu. To što u izvršnoj vlasti smatraju da nema nazadovanja, već da postoji status quo je u duhu njihovih promišljanja da ako ne uspije rekonstrukcija, onda će nastaviti da vladaju kao da se ništa nije desilo. To nije moguće. Vlada je nametnula klerikalizaciju i nedemokratske principe”, ocjenjuje Vukadinović.

Ističe da Crnoj Gori ostaje da čeka neko bolje vrijeme i nove političke elite, koje će pokušati da povrate ono što je u prethodnoj godini izgubljeno, a Vukadinović smatra da je od 30. avgusta prošle godine izgubljeno puno.

“Dobro bi bilo kad bi Crnoj Gori trebalo samo dvije godine da bi se vratila na lidersku poziciju u evropskim integracijama u vrijeme kada je bio drugačiji odnos političkih subjekata u crnogorskom društvu. Pitanje je, međutim, da li će biti potrebno mnogo više vremena da se te posljedice saniraju”, smatra on.

Prema njegovim riječima, ovakav Izvještaj ne može nijednog građanina Crne Gore činiti zadovoljnim. Kao problem vidi i to što Vlada ne uživa povjerenje parlamentarne većine.

“Ako od 41 poslanika neko ima podršku samo tri, onda je sasvim jasno da ga neki drugi centri moći drže na vlasti da radi na način na koji je radio do sada. Ova Vlada je potpuno poljuljala povjerenje među različitim političkim grupacijama. Treba sačekati drugo vrijeme i novi izvještaj da se vidi da li će iz rezultata eventualnih novih izbora biti implementirana neka nova politika”, kaže Vukadinović.

Ističe da Crna Gora danas ne može biti dio Evrope ako se ne poštuju univerzalne vrijednosti – građansko društvo, ljudska prava i slobode.

NI DIJALOGA NI IZBORA

Prema njegovim riječima, postoje dvije konstante koje evropska zajednica ne želi da shvati.

“Prva konstanta je da se ovo stanje jedino može riješiti novim izborima. Druga konstanta je da novih izbora neće biti tako brzo, jer upravo različite evropske institucije daju podršku Vladi da radi ono što je radila u prethodnih deset mjeseci. Svi hoće dijalog, ali taj dijalog mora da bude konstruktivan i da rezultira rješenjem. Toga nema ni na vidiku. Nema ga ni u okviru 41 poslanika, niti ga može biti. Većinu tvore tri politička bloka, a razgovara se sa 12 lidera. To je rasparčavanje demokratije. Sasvim je jasno da ne može doći do rješenja”, kaže Vukadinović, dodajući da se iz krize ne može izaći “rekonstrukcijama i pregovorima”.

“Parlamentarna većina se ni poslije dva mjeseca nije dogovorila o modalitetu Vlade, a da ne govorimo o unutrašnjoj stukturi”, navodi Vukadinović.

Kaže da nije lako pretpostaviti da li do novih izbora može doći do prekomponovanja političke scene.

“Jedina šansa da se dođe do novih izbora, koje niko ne želi, jeste da strane ambasade prestanu da daju podršku aktuelnoj Vladi. Niko iz vladajuće većine ne želi da dođe do novih izbora, jer nije siguran da će napraviti rezultat koji ima sada, ali takođe ih ne želi ni opozicija. Ne treba vjerovati u brze izbore, još manje u dijalog, eventualnu prekompoziciju je moguće očekivati, ali kao prelazno rješenje”, zaključuje Vukadinović.

Neozbiljne izjave Abazovića

Upitan kako komentariše izjavu potpredsjednika Vlade i lidera GP URA Dritana Abazovića, koji je kazao da Crnu Goru očekuju politička i ekonomska iznenađenja, ali u pozitivnom smislu, Vukadinović je odgovorio da Crnoj Gori nijesu potrebna šarlatanska rješenja, a za primjer navodi “Maršalov plan”.

Vukadinović krivca za krizu u Crnoj Gori vidi u GP URA.

“Demokratski front i SPC nijesu mogli da dobiju sve što žele da im nije omogućio GP URA. Iznenađenja koja najavljuje Abazović su nerealna, nemaju utemeljenje u realnim ekonomskim i društvenim pokazateljima i treba ih doživljavati kao izjave neozbiljnog pojedinca”, kaže Vukadinović.

Smatra da onaj ko sa četiri poslanika nastoji da bude ključni politički činilac, taj je u najmanju ruku neozbiljan.

“On nema izborni kapacitet i povjerenje građana da tako nešto radi”, navodi Vukadinović.

Prema njegovoj ocjeni, izjave predstavnika Vlade o većim platama i boljem životnom standardu nažalost predstavljaju “presipanje iz šupljeg u prazno i prodavanje magle”, u šta građani ne bi smjeli da vjeruju.

 

Najnovije

Orbanovi džokeri: Autobusima iz susjednih zemalja na glasanje

Naredne godine na proljeće u Mađarskoj se održavaju redovni parlamentarni izbori. S jedne strane, opozicija koja se po prvi put okuplja, ima dobre šanse...

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR...

Baošić: Кo s đavolom tikve sadi…

Predsjednika Kluba mladih Demokratske narodne partije Nemanja Baošić ističe da olako ne treba da zaboravimo izvinjenje ministra Milojka Spajića upućeno Miomiru M. Mugoši u teškom i bolnom momentu njegove...

NTO učestvuje na poslovnoj B2B radionici ”Relauch ‘22” u organizaciji Udruženja evropskih turoperatora

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavlja turističku ponudu Crne Gore na on-line B2B poslovnoj radionici “Relauch ‘22”, koju organizuje Udruženje evropskih turoperatora  (ETOA). Događaj je...

Transfer u najavi: Njukasl spremio veliki novac za Brozovića

Čelnici Njukasla žele da već u januaru u svoj klub dovedu Marcela Brozovića. Britanski mediji prenose da su spremni da mu ponude ogromnu platu da...

Najčitanije

Povezano

Vukadinović: Pojačani apetiti većine dovode do povećanja broja ministarstava

Vlada već nepunih deset mjeseci sprovodi sistem spojenih sudova koji se zove rašomonija, kaže za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović, ocjenjujući da će...

Vukadinović: Krivokapića ne daju Demokrate, URA i SPC

Što više sastanaka imaju predstavnici partija koje čine parlamentarnu većinu, pokazuje se da postoji sve veća nesaglasnost među njima, a samim tim i nemogućnost...

I da ga smijene, Leposavić će upravljati iz sjenke

Ukoliko ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić bude smijenjen, u suštini se ništa bitno neće promijeniti, jer će taj resor do daljnjeg pokrivati premijer Zdravko...

Sređivanje spiskova početi od ministara

Prije nego što se uđe u proceduru sređivanja biračkog spiska, neophodno je da se tri ministra u Vladi javno izjasne da li su tačne...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve