Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović zvanično na čelu SDP-a: Moramo odlučno odgovori na udare na građansko društvo i prizivanje duhova prošlosti

Izabrano novo rukovodstvo stranke na kongresu Socijaldemokratske partije

Socijaldemorkatska partija je na danas održanom jedanaestom Kongresu za predsjednika izabrala Ivana Vujovića, a njegov zamjenik biće Petar Odžić.

Takođe, delegati Kongresa izabrali su novi saziv Glavnog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije.

Obraćajući se delegatima i gostima, Vujović je naveo da se promjene u načinu rada i komunikaciji moraju desiti, ali da su s druge strane svakome jasne magistralne, vrijednosne i strateške linije politike SDP-a “koje jedine imaju kontinuitet u više od tri decenije trajanja na političkoj sceni.

”Nažalost, svjedoci smo da se moramo ponovo suočiti sa izazovima sa kojima se naša politika borila u vremenu kada nije bilo mnogo snage iza nas ni mnogo saveznika sa nama. Retrogradne ideologije nacionalizma i velikodržavne politike su se opet vratile na scenu, potpomognute i sponzorisane iz dobro poznatih centara. To nam samo pokazuje vitalnost zlih politika na ovim prostorima, dubinu ukorijenjenih predrasuda koje su, odsustvom punog suočavanja sa prošlošću i mnogim propuštenim šansama građanske i evropske politike, ponovo dobile šansu. To nam, posebno ovdje na Balkanu, pokazuje i da nema konačnih pobjeda, odnosno da nema vremena u kojem imate luksuz da se ne borite za prave vrijednosti”, istakao je Vujović.

Ističe da na stare i nove izazove udara na građansko društvo i ponovnog prizivanja duhova prošlosti, danas još više nego prije upakovanih u kleronacionalističku omotnicu, imaju obavezu da odgovaramo jasno, snažno, nepokolebljivo i odlučno.

”Moramo, dragi prijatelji, jer to nije samo naša politička već i civilizacijska obaveza i dužnost – naš dug prema ovoj zemlji, njenoj multietničnosti i multikulturalnosti kao uslovu njenog opstanka kojega žele da razbiju baš zato što znaju da je to potporni stub – lijepak koji Crnu Goru drži zajedno kao domovinu svih nas njenih građana. Kada danas neko, i to sa pozicija vlasti ili parastruktura koje kontrolišu vlast ponovo vrijeđa pripadnike manje brojnih naroda, vraća nas u 18. vijek koristeći uvrede i prijetnje, negira genocid i slavi ordinarne ratne zločince, kada neko vrijeđa i ponižava Crnu Goru, njene simbole, negira Crnogorce kao narod i priziva nestanak Crne Gore kroz neke fantomske nacionalističke svjetove – tada naš odgovor mora biti odlučan. A kada nam, često gnusno i perfidno, prišiju nacionalističku etiketu samo zato što ne ćutimo na anticivilizacijske ispade koje vidi čitav svijet, pa neka ne misle valjda da će nas to pokolebati. Jer svaka obmana traje kratko, a ova nova će i kraće nego što su i sanjali nove-stare arhitekte antigrađanske, anticrnogorske i antievropske politike”, naglasio je Vujović.

Ističe da svaka pojava ili posljedica uvijek ima svoje uzroke.

”Građanska politika koja je s kraja 20. vijeka uz presudnu podršku SDP i tadašnjeg LSCG preokrenula točak istorije na ovom prostoru, čija je kulminacija bila u obnovi crnogorske nezavisnosti 2006. godine, nije iskoristila do kraja šansu da obezbijedi sve elemente na kojima jedna stabilna državna zajednica mora da počiva. Nepravda, korupcija, kriminal, pohlepa koja je mnogima pojela razum i etiku, raslojavanje društva, nebriga o ljudima ove zemlje i njihovom socio-ekonomskom položaju godinama su krnjile legitimitet politike i vlasti u kojoj smo i mi učestvovali do kraja 2015. godine. Time se razarala njena vrjednosna superiornost i vremenom se kroz kompromitaciju brojnih posrnulih njenih aktera kompromitovala i sama politika. SDP se i iz pozicija vlasti, kao što znamo svi, borio protiv ovih devijacija i ukazivao đe nas sve to može odvesti, jasno anticipirajući procese koji su se na kraju i desili. Naravno, daleko od toga da i mi nijesmo često znali da podlegnemo trendovima koji su uzeli maha i daleko od toga da smo se baš u svakoj situaciji dobro snašli zbog čega smo na kraju neke cehove i opravdano platili”, dodao je on.

Ipak, kako kaže, od proizvodnje grešaka pa i fatalnih, i sljepila za neke procese u realnom vremenu, jedino je gora obneviđelost u sadašnjosti uzroka zbog čega nam se, napominje on, u značajnoj mjeri desilo to što nam se desilo.

”Ta vrsta sljepila, po konačnim efektima, nije manje destruktivna od destrukcije ovih nazadnih politika. Zato mi danas jasno kažemo: Svaka politika koja želi da upravlja državom mora imati jasan stav i otklon od pogubnih koruptivno-kriminalnih praksi koje su u prethodnom periodu razorile mnoge segmente sistema i institucija. Ko nije spreman da napravi, ne kozmetički već suštinski otklon od korupcije i kriminala, ne može biti naš saveznik u izgradnji pravne, moderne, evropske Crne Gore” istakao je Vujović.

On je poručio da SDP nikako ne smije upasti u zamku da od, uslovno rečeno, velikih tema ne vidi i ostane nijema na probleme sa kojima se u realnom životu susrijeću građani Crne Gore.

”Mi o svemu prethodnom možemo i moramo da govorimo ali moramo biti svjesni da građanina kojega svakodnevno srijećemo na ulici primarno danas zanima – kakav mu je standrard, zaposlenom plata, penzioneru penzija, kolike su cijene u marketima, kolika je cijena struje, ljekova i goriva, kako će đecu spremiti za školu. Kakvo nam je zdravstvo, obrazovanje, treba li da strijepimo kad đecu pošaljemo u školu da li je vijest o podmetnutoj bombi još jedna neslana škola, šta je sa vršnjačkim nasiljem, da li ima droge u školama, kakva nam je bezbjednost na ulicama…. I još niz drugih pitanja i tema koje „melju“ sve naše građane u realnom životu- dan za danom”, kazao je predsjednik SDP-a.

Prema njegovim riječima, mnogo više nego do sada SDP se mora profilisati na ovim temama.

”Ne smijemo zaboraviti da smo mi u prvom redu socijaldemokratska partija, a to znači borba za principe solidarnosti, pravičnosti, svih oblika jednakosti, rodne ravnopravnosti, jednom rječju borba za građanina. Borba za čovjeka koji živi od svog rada, borba za radnika-cu u proizvodnji, supermarketu, zaposlenog u administraciji, policajca, penzionera, ljekara, podstanara… Sticajem što subjektivnih, što objektivnih okolnosti taj prostor nam se suzio ali se žestoko moramo boriti da budemo prepoznati kao partija kojoj je permanentno u fokusu građanin, njegove potrebe, zahtjevi, brige…Osmišljavanje politika u tom smislu i vraćanje ili bolje reći snaženje ideološke socijaldemokratske boje u našoj politici mora biti potpuni prioritet. Taj prostor ne smijemo ostavljati onima koji su u njemu samo vidjeli priliku za jednokratan politički profit ili onima koji ga koriste za manipulaciju i vjersko-nacionalnu indoktrinaciju”, naglasio je on.

Te varke, manje ili više opasne se, ističe Vujović, moraju osujetiti i aktivizmom se izboriti da poruke brige za građane, ali ne jednokratne, manipulativne, neodržive ili populističke, već suštinske i iskrene, budu prepoznate, vrjednovane i najvažnije efektuirane.

”To je naša ideološka ali prije svega obaveza prema građanima ove zemlje. Vjerujem da je Crnoj Gori danas više nego ikada potrebna sinergija kvaliteta, znanja i ozbiljnosti i mislim da će za takav pristup sve više biti prostora nakon što prođemo ovu aktuelnu fazu banalne, proste, i zašto ne reći često primitivne politike. Vjerujem posebno danas i zbog sveprisutne kontaminacije javne scene i nedoraslih aktera koje je samo sticaj socijalnih okolnosti i dugo trajanje jedne loše vlasti izbacilo na scenu”, rekao je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
03.02.2024-17:24 17:24

MORAMO ODLUČNO! Tako već 30 godina govore lideri crnogorskih političkih partije, koje su sebi sami, ili smo im, MI naivni Crnogorci i Crnogorke prišili, prišili epitet SUVERENISTIČKE! I Novi, a stari lider SDP, MORA ODLUČNO ODGOVORITI NA UDARE na GRAĐANSKO DRUŠTVO I PRIZIVANJE DUHOVA PROŠLOSTI! Promociju tog ODLUČNOG ODGOVORA, demonstiraro je Bujo, gradnonačelnik Cetinja, koji odlučno, uvede SRBIZAM(SAVREMENI FAŠIZAM) u Prijestonicu! Kakav će TAJ ODLUČNI ODGOVOR SDP-A biti,, vidi se po tome što CRNOGORCI I CRNOGORKE, nestadoše iz političkog rječnika i SDP-a, i DPS-a, i SD, i CEP, i svih takozvanih crnogorskih institucija, osim FCJK i Crnogorske pravoslavne crkve na… Pročitaj više »

XXXL
03.02.2024-21:48 21:48

Nekad sam vas glasao, ali otkako je Ranko Krivokapic (koga je dritan na sjednici vlade nazvao ruskim covjekom) poceo da suruje sa DF – om i da na Cetinju budu sa urom i demokratama – vise ne

BMX
03.02.2024-22:36 22:36

Oslobodite se Ranka i Raska. Oni su vas, surujuci sa DF – om, Demokratama i URA doveli ispod cenzusa. Oni su im predali Budvu, Tivat, Cetinje, Kotor…
I vratite Draginju. To vam je jedina sansa