Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Zapad prepoznao ”loše momke” u regionu – poziv progresivnim snagama na akciju

On je kazao da se čini da je Zapad do kraja prozreo aktere i politike koji truju region, ukjlučujući i sve druge parapolitičke organizacije koji zloupotrebljavaju svoj položaj u društvu da nameću najgore i najregresivnije norme djelovanja i ponašanja

Nacionalizam, autokratija i maligni vanjski uticaji su nažalost moćna snaga na Balkanu – u Crnoj Gori su nosioci te politike jedna od ključnih snaga i podrška vlasti, Takvi akteri mogu prevarno promijeniti retoriku ali će njihovi ciljevi i djelovanje ostati isti, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije SDP Ivan Vujović na regionalnoj Konferenciji –panelu: “Progresivne politike – odgovor na izazove u zemljama Zapadnog Balkanna”, koja je u organizaciji fondacije Fridrih Ebert održana u Skoplju.

Konferencija je okupila predsjednike socijaldemokratskih partija iz regiona, uključujući aktuelne i doskorašnje predsjednike vlada, a na panelu je učestvovao i predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke Laers Klingbel.

Na panelu koji je imao svoj zatvoreni i otvoreni dio za javnost Vujović je iznio viđenje SDP-a Crne Gore u povodu najaktuelnijih izazova, posebno u politčkom i bezbjednosnom smislu, sa kojima je suočen region.

“Naši problemi su zajednički i proizilaze iz nedavne prošlosti koju su obilježile destruktivne politike koje su razorile naše zajednice, produkujući čitav spektar devijacija koje nas i dalje sprečavaju da se konstituišemo kao razvijena i moderna društva. I dan danas se suočavamo sa istim izazovima u kojima umjesto demokratskog, građanskog, razvojnog, u središtu imamo etničko- nacionalno, religijsko i teritorijalno kao ključne teme koje polarizuju i destabilizuju sva naša društva, rekao je Vujović.

Predsjednik SDP-a je ukazao da je tragično da se 25 godina od okončanja posljednjeg regionalnog konflikta ponovo emituju iste destruktivne, opasne i primitivne poruke o stvaranju velikih država i nacionalnim homogenizacijama, navodeći da svjedočimo i besprizornoj reviziji prošlosti i relativizaciji ovih pogubnih politika.

On je kazao da se čini da je Zapad do kraja prozreo aktere i politike koji truju region, ukjlučujući i sve druge parapolitičke organizacije koji zloupotrebljavaju svoj položaj u društvu da nameću najgore i najregresivnije norme djelovanja i ponašanja.

“Nacionalizam, autokratija i maligni vanjski uticaji su nažalost moćna snaga na Balkanu – u Crnoj Gori su nosioci te politike jedna od ključnih snaga i podrška vlasti, Takvi akteri mogu prevarno promijeniti retoriku ali će njihovi ciljevi i djelovanje ostati isti. Legitimacijom da budu činioci vlasti daje im se podstrek da sa tom snagom i pozicijom u vrjednosnom smislu kontaminiraju društvo, suštinski ga udaljavajući od navodnih tj proklamovanih zalaganja. Ranjiva društva regiona teško se mogu nositi sa destruktivnim uticajem ovih snaga i zato je progresivna politika, uz pomoć evropskih partnera dužna da pruži snažan odgovor“, zaključio je Vujović.

Na Konferenciji je dogovoreno intenziviranje saradnje progresivnih snaga regiona uz direktnu podršku njemačkih partnera – Socijaldemokratske partije Njemačke i fondacije Fridrh Ebert.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Serdar
11.02.2024-18:16 18:16

Imena Vikoviću, što kriješ?