Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Region i pored novih-starih izazova mora se suočiti sa ekološkim izazovima

Vujović je kao jedan od učesnika govorio na temu Zelene agende za Zapadni Balkan, pristupa i politike koja je proizašla iz Evropskog zelenog plana, kojim zemlje članice EU sve više pažnje posvećuju pitanjima ekološke tranzicije, s ciljem stvaranja klimatski neutralne Evrope do 2050. godine

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije, Ivan Vujović učestvovao je na Socijalno-ekološkom forumu, koji je u organizaciji fondacija Fridrih Ebert i Olaf Palme i Instituta za socijaldemokratiju, održan u Skoplju, saopšteno je iz SDP-a.

Forum su otvorili i na njemu učestvovali premijeri Sjeverne Makedonije i Kosova Zoran Zaev i Aljbin Kurti, koji su u svojim izlaganjima ukazali na značaj suočavanja sa sve snažnijim izazovima očuvanja životne sredine u svijetlu klimatskih promjena i svih ostalih negativnih uticaja, naglašavajući aktivnosti koje te zemlje sprovode u dijelu ekološke politike i implementacije Zelene agende.

Vujović je kao jedan od učesnika govorio na temu Zelene agende za Zapadni Balkan, pristupa i politike koja je proizašla iz Evropskog zelenog plana, kojim zemlje članice EU sve više pažnje posvećuju pitanjima ekološke tranzicije, s ciljem stvaranja klimatski neutralne Evrope do 2050. godine.

Generalni sekretar SDP je kroz dosadašnja iskustva Crne Gore u implementaciji ekološke politike ukazao na neke dobre početne ideje ali i, prije svega, na nedovoljnu posvećenost ovim politikama, što je uostalom karakteristično i za cijelu regiju Zapadnog Balkana.

„Nažalost, Region se danas ponovo susrijeće sa nekim nazadnim i opasnim idejama koje su nas sve puno koštale u bliskoj prošlosti, pa je sada i to dodatan razlog zbog kojeg nema adekvatnog fokusa na temu ekološke tranzicije i svih izazova koje u tom pogledu stoje pred našim državama i društvima“, naveo je Vujović.

On je dodao da ova tema mora biti jedan od ključnih elemenata progresivne agende evropskih socijalista i socijaldemokrata iz Regiona, te da je oko ovih pitanja neophodno raditi na uspostavljanju nacionalnog konsenzusa, budući da su izazovi univerzalni i tangiraju sva naša društva.

Tokom posjete Skoplju Vujović je imao bilateralni sastanak sa međunarodnim sekretarom Socijaldemokratskog saveza i ministrom pravde u Vladi Sjeverne Makedonije Bojanom Maričićem. Tokom razgovora apostrofirana je tradicionalno dobra saradnja između SDP Crne Gore i SDSM-a, a bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori i zemljama Regiona.

On je upoznao sagovornika o opozicionom djelovanju SDP-a i stavu da je model političkih promjena koji se dogodio u Crnoj Gori, a koji je dominantno utemeljen na platformi kleronacionalizma, značajno degradirao poziciju zemlje u mnogim oblastima, te da će biti neophodno uložiti veliki napor da se to stanje promijeni.

„SDP će uložiti sve svoje kapacitete da Crna Gora, i pored svih aktuelnih izazova, malignih i destabilizirajućih uticaja trećih strana, bude stabilno na kursu EU integracija, razvoja građanskog, multietničkog i sekularnog društva i u tom pogledu, kao i do sada, očekuje podršku partnerskih partija iz Regiona, kao i cjelokupne porodice evropskih socijalista“, izjavio je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve