Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović bez konkursa u fotelji nepostojećeg VD stanja šefa kabineta ministarke zdravlja

Sredinom decembra prošle godine, kada su se Krivokapićevi apostoli utrkivali ko će prije da smijeni kadrove DPS u svojim resorima i kada su nova lica zatrpala portale svojim ekspertskim biografijama u četničkim i inim unifomama, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović angažovala je izvjesnog Vuka Vujovića za šefa kabineta

Sredinom decembra prošle godine, kada su se Krivokapićevi apostoli utrkivali ko će prije da smijeni kadrove DPS u svojim resorima i kada su nova lica zatrpala portale svojim ekspertskim biografijama u četničkim i inim unifomama, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović angažovala je izvjesnog Vuka Vujovića za šefa kabineta.

Moćni google pretraživač otkrio je da Vujović voli da piše knjige ali iznad svega voli oružje, srpsku vojsku, četničku uniformu… No to nije tema ovoga teksta.

Tri mjeseca nakon angažovanja, imenovanja ili postavljanja za šefa kabineta u resoru JBB, Vujović revnosno obavlja povjerene zadatke, gostuje u medijima i predstavlja se kao šef kabineta. Međutim, Zakon o državnim službenicima i namještenicima kaže da se on lažno predstavlja, s obzirom na to da konkursa nije bilo, a pomenuti zakon to predviđa, piše Standard.

Na pitanje Standarda resoru JBB – da li je Ministarstvo zdravlja raspisalo konkurs, preko koga je za šefa kabineta postavljen Vuk Vujović te da objasne na koji način je gospodin Vujović postavljen za šefa kabineta u Ministarstvu, odnosno da li obavlja tu funkciju, rečeno nam je da je sve po propisima. Samo ne znamo kojim.

“Obavještavamo vas da Ministarstvo zdravlja nije sprovodilo postupak konkursa, niti javnog oglašavanja, s obzirom da je Vuk Vujović imenovan za v.d. šefa kabineta do sprovođenja i okončanja postupka izbora istog, u skladu sa zakonom”, stoji u odgovoru.

Odgovor, kratak i jasan, i pomislili bismo nakon prvog čitanja da nema ništa sporno.

Međutim, ono što su eksperti u ministarstvu zaboravili da nam kažu je da, za početak v.d. stanje šefa kabineta u ministarstvima ne postoji, te da ministri nemaju mogućnost da imenuju šefove kabineta. To mogu raditi predsjednici države, skupštine i vlade, i to po drugim propisima, u odnosu na onaj o državnim službenicima i namještenicima, koji važi i za Borovinić Bojović. Mada, do sada je više puta pokazala da je vrlo fleksibilna u tumačenju pravnih propisa ove države.

Dakle, zakon ne prepoznaje imenovanje šefa kabineta, niti vd stanje za tu funkciju. Popunjavanje tog radnog mjesta vrši se preko oglasa u Upravi za kadrove. Vujović ili bilo ko drugi može da bude angažovan po ugovoru o djelu ili o povremenim i privremenim poslovima ili konsultantskom ugovoru, kao što vjerovatno i jeste, jer na osnovu nekog dokumenta mora primati platu, jer bi je na osnovu nepostojećeg imenovanja uzalud čekao.

Evo ilustracije da su tvrdnje Standarda tačne odnosno dijela Zakona o državnim službenicima i namještenicima:

Dakle jasno je, da ministarka JBB ne može imenovati šefa kabineta, a posebno ga ne može imenovati za VD šefa kabineta. Zakon kaže da se sve to mora obaviti preko konkursa pa zato i ne postoji mogućnost VD stanja. Može neko da obnaša tu funkciju ali nikako da se lažno predstavlja.

Možda se JBB rukovodila članom 62 ovoga zakona koji mogućnost imenovanja nekih funkcija imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredjednik Skupštine Crne Gore, predsjednik i potredjednik Vlade, ali ne i ministarka zdravlja.

Ovog konkursa će zasigurno biti, pa ko želi i ispunjava uslove, neka se prijavi. Javiće se i Vujović, vjerovatno, i ako budete bolji od njega, možda vas ministarska izabere za svoj tim. Po zakonu i transparentno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danna
06.03.2021-12:54 12:54

Prijatno sam iznenađena što je jednom perspektivnom mladom čovjeku pružena prilika da bude šef kabineta u Ministarstvu zdravlja. Dobro je da su nadležni, imajući u vidu njegovo bogato radno iskustvo, odlučili da se konkurs ne sprovodi.

CRKNI
06.03.2021-13:14 13:14

Prvo na celo Srpska Vlada postavlja Cetnike da bi poslije cetnici dovodili svoje To i najvisa BUDALA u CG VIDI!