Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučinić: Bivša vlast CPC pomagala sa bijednih 4.200 eura, a za SPC dala 14 miliona eura i prepisala joj skoro sve naše manastire i crkve

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučnić je u svom autorskom tekstu oštro kritikovao odnos bivše crnogorske administracije prema CPC

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučnić je u svom autorskom tekstu oštro kritikovao odnos bivše crnogorske administracije prema CPC.

“Bivšu vlast krasile su dvije osobine: bila je moralno i emocionalno defektna. Prva se izjutra očituje na kružnome toku na ulazu u Cetinje. Stotine Cetinjana, i to onih koji su devedesetih godina prošloga vijeka spašavali čast države, utemeljili ideju suverene Crne Gore, i tu istu vlast, prvi put 1998. i konačno 2006. godine, s ulice izdigli u državnike, izjutra stopiraju prema Budvi i Podgorici.

U ova dva grada zarađuju ljeb u znoju lica svoga. Za dobro koje im je cetinjska omladina svojevremeno učinjela, nezahvalna administracija vratila im je zlom, dovodeći, ne samo tu omladinu, nego cijelo Cetinje u stanje socijalnoga očaja, i prinudila ih da ljeb traže van Cetinja. Druga je vidljiva u narodnim kuhinjama koje drži Beogradska patrijaršija, u kojima se oko podne širom zemlje hrane hiljade siromašnih građana, koji se ne mogu sami prehraniti.

Samo bezosjećajna administracija to može sebe dozvoliti, da svoje siromašne građane koji se od gladi sa životom dijele, na takav način prezre. Naravno, još neobrazovana i glupa pametne savjete nije primala. Mnogi od njih podsjećali su na efendiju iz jednoga bosanskoga vica. U njemu, mali Bosanac śedi pored puta s ćitapom (knjigom) u rukama. Nailazi efendija sa čalmom, i mali ga pita da mu pročita što piše u ćitap. Efendija odgovara da ne zna čitat. Na to će mali zabezeknut: “Efendija s čalmom a ne zna čitat”. A efendija će: “Evo ti čalma, pa ti pročitaj”. Nosili su “čalmu” ali nijesu znali “čitat” – od malih ljudi nijesu se mogla očekivati velika djela.

A onda su ih ti prezreni Crnogorci i građani koje hrani Beogradska patrijaršija, s najmanje deset hiljada glasova, ili dva, a prije će biti tri mandata data onovremenoj opoziciji, u avgustu prošle godine, poslali u opoziciju. Nije bivša bezgranično ambiciozna administracija bila samo moralno i emocionalno defektna nego i umišljena i podla. Bila je umislila da Srpsku crkvu preoblikuje u Pravoslavnu njoj lojalnu, a Crnogorsku dovede do propasti, da isčili.

Premudra vlast morala je da zna da Srbija i Rusija ni po koju cijenu neće dozvoliti da Srpska crkva, njihov strateški partner u Crnoj Gori, zemlji od strateškoga interesa za njih, ne bude u njihovoj funkciji. Sem, ukoliko Crna Gora ne izraste u velesilu, i stane uz bok, Amerike, Rusije i Kine. Zato je podlački podrivala autoritet Crnogorske crkve, svodeći povjerenje javnosti u nju s 34,5% 2004. na 12% 2020. godine, istovremeno joj dodjeljujući mjesečno mizernih 4.200 eura pomoći, i to je sve.

A Srpskoj crkvi je za deset posljednjih godina dodijelila 14 miliona eura i na nju prepisala skoro sve crkve i manastire i crkvenu kulturnu baštinu. Kreirala je bivša administracija i lažni fejsbuk profil vladike Mihaila na kojem mu se izrugivala, da bi urušila i njegov autoritet, i na sve naše molbe da ga ukloni, ostajala je nijema. S ruke, zbog sinekura, bili su im mnogi beznačajni politički, kulturni i javni radnici, koji su naplatili “krv i znoj moje generacije”, neki čašćeni i s najvišim državnim priznanjima.

Na koncu, u junu mjesecu prošle godine, na sastanku sa opštinskim vlastima, posredstvom jednoga građanina kojemu tu nije bilo mjesto, prevarno je odložila dodjelu placa za izgradnju saborne crkve, umjesto za jul za septembar mjesec prošle godine. A onda je sve uradila da odluku ne donese pravoremeno, prije konstituisanja nove Vlade. Ni sad, iako je donijela odluku, koju doduše osporava Vlada, ne pokazuje interes da nam ga prenese u vlasništvo.

Tako administracija namjerno i podlo podriva inicijativu za izgradnju crnogorske Saborne crkve, oko koje bi se okupljali i krijepili Crnogorci u ovo zlo vrijeme. Umišlja, ovoga puta da će se Crnogorci okupljat oko nje i njene “šuplje ideje” evropskih vrijednosti.

Odnedavno je Crnogorska crkva koja ima četvoricu vladika i 22 svještenika, đakona i ipođakona, odlukom nova Vlade, ostala i bez tih bijednih 4.200 eura mjesečne pomoći. Stoga se vladika Mihailo apelom obratio za pomoć Crnogorcima u zemlji i dijaspori. Odaziv je takvih razmjera da smo ganuti. Stotine ljudi, pripadnika sve tri vjere, odazvali su se na vladičin apel, i uplatili novčanu pomoć, na kojoj im blagodarimo.

Na isti način se bivša administracija odnijela i prema crnogorskim naučnim i kulturnim institucijama. Nijedna od njih: Matica crnogorska, DANU, PEN i Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” ne raspolaže ni s kvadratnim metrom sopstvenoga prostora, dok je Matica srpska, u sred Podgorice, s dozvolom vlasti, sagradila velelepnu palatu – Srpsku kuću.

U zdravlje Amerike, koja nas je spasila od beogradskih siledžija i uvela u NATO, Njemačke koja nas je monetarno zaštitila i Hrvatske koja je za crnogorski suverenitet učinjela toliko da joj se nikada ne možemo odužiti, dosad nijesmo završili u “sirijskome scenariju”.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dalibor
03.04.2021-10:51 10:51

Zato Crnogorci, pokažite dostojanstvo i građansku hrabrost. Nedajte da vas gaze i zgaze. Odbranite čast protestom protiv svakog zla. Protiv kršenja naših zakona i rušenja naše domovine.Danas je opet aktuelna, i aktuelnija no ikada poruka Svetog Petra Cetinjskog: “Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome. U pamet se Crnogorci”!

osvijesti
03.04.2021-17:56 17:56

Pošljednja pamet magarcu pod rep veli naš narod. Risto ih je stalno napadao, a Vi šenili za DPS,SD, SDP i gušili sve koji su na ovo ukazivali.

Nikola
04.04.2021-18:57 18:57

Precizna analiza, hvala gospodine Vučiniću.
4 hiljade za CPC a milioni onima koji Crnu Goru vide kao dio SS! Tako je to radio dps,sve sa rukom na srcu,a u svojoj biti sve anti-crnogorski. Oni su Crnu Goru doveli u ovo stanje da je sami opstanak doveden u pitanje i od njih se MORAMO distancirati JASNO i GLASNO .

anonymous
05.04.2021-00:21 00:21

Nevjerovatno da niti jedan drugi portal nije ovo prenio!

Sara
05.04.2021-14:45 14:45

i ja sam misljenja..da je DPS napravio puno gresaka..sto se tice nase crnogorske crkve..a sdruge strane njihova Diplomatija je bila na najvecem nivou..postali smo nezavisna zemlja..a u tome ga je pomogao malo i Risto Radovic..zato ga je Djukanovic nagradio sa dvije crkve..misleci da ce se on okrenuti drzavi CG…sto se izjavilo..Drugo,DPS je uveo CG i u NATO….To ne zaboravite..mi sad imamo mladje generacije..i nece vise praviti ovakve greske..kao sto su oni pravili prema crnogorcima…naravno..nenamjerno..(to je bila neka druga strategija)koja se okrenula u Bumerang..Bice bolje..Mi cemo opet nasu svojinu povratiti..i sagraditi najljepsu crnogorsku crkvu..da nam svak zavidi!

Karadagkan
06.04.2021-00:05 00:05

Dosta si u pravu, ali i previse ostar prema bivsoj vlasti. Bila je greska ne izdvojiti velika sredstva za nasu crkvu, ali islo se linijom ne cackati mecku, jer oni godinam roptaju od nezadovoljstva. Tako je funkcionisalo zadnjih petnaestak godina, medjutim pri prvom pokusaju da im se stane na rijep, to se nezadovoljstvo izlilo i vlast je smjenjena, to ne izgubiti iz vida. Drugo: tih deset iljada gladnih u kuhinji jesu problem, ali vlast je stvorila izuzetno povoljnu klimu za razvijanje biznisa i stanovnistvo i pojedinci se tu moraju prikljuciti i stvarati radna mesta, visak kapitala i napredak u cjelini.… Pročitaj više »