Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vojinović: Nastava će biti nastavljena od četvrtka i u Bijelom Polju

Kako bi ubuuduće škole više koristile obnovljive izvore energije u resornim ustanovama pripremili su program dokvalifikacija, a u budućem periodu planiraju i otvaranje novih smjerova

Zbog problema sa grijanjem, Srednja stručna škola u Bijelom Polju još nije otvorila vrata. Iz Ministarstva prosvjete najavljuju popravku kotlarnice do četvrtka i povratak đaka u školske klupe. Do tada će učiti online.

Iako je kotlarnica Srednje stručne škole u Bijelom Polju stara više decenija, uprava se nadala da će, tako dotrajala, izdržati još koju godinu. No, pred sam početak drugog polugodišta srušila se i onemogućila početak nastave. Učionice će zagrijati, kaže za Gradsku, ministar prosvjete Miomir Vojinović, od četvrtka.

“U nekoliko škola imamo problem sa kotlovima koji su se u međuvremenu pokvarili. Međutim, istog trenutka je Ministarstvo prosvjete reagovalo, obezbijedilo finansijska sredstva tako da će i nastava biti nastavljena od četvrtka i u školi u Bijelom Polju, normalno kako je i trebalo da teče”, kazao je Vojinović.

Kako bi ubuuduće škole više koristile obnovljive izvore energije u resornim ustanovama pripremili su program dokvalifikacija, a u budućem periodu planiraju i otvaranje novih smjerova.

“Formiranje odjeljenja koja će se isključivo baviti obnovljivim izvorima energije, zelena ekonomija i sve ono što je u ovom trenutku, nešto što je evropski trend. U međuvremenu, dok se ne osposobe novi kadrovi radiće se prekvalifikacije postojećeg obrazovnog kadra preko Centara za obuku. U tom pravcu imamo obećanje da će EPCG obezbijediti i finansirati te centre za obuku preko kojih će naši đaci završiti ono što je potrebno”, kaže Vojinović.

Tim povodom danas je potpisan Sporazum o saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore i CEDIS-om kako bi srednjoškolsko obrazovanje bazirali na saradnji sa privredom i poslodavcima i omogućili realizaciju praktične nastave u radnom okruženju. Dok ne stasaju generacije đaka sa tih smjerova, kadar će stvarati kroz podršku osnivanja zajedničkih centara za obuku iz oblasti elektrotehnike i energetike za učenike i odrasle.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve