Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Vlahović: Suočavamo se sa nečim što se zove nezavršeni rat

Nekadašnji ministar vanjskih poslova, Miodrag Vlahović, kazao je da je proces koji je vezan za istorijsko proširenje dobio neke nove proporcije, dodajući da se suočavamo sa nečim što se zove nezavršeni rat

Igmanska inicijativa za Crnu Goru otvorila je 28. sesiju koja je održana na temu Zapadni Balkan između „NON-PAPER-a“ i EU integracija.

Izbor teme za ovu sesiju opredijeljen je činjenicom da proces pregovaranja za učlanjenje u EU na Zapadnom Balkanu traje izuztno dugo, da je evudentna stagnacija u spoljnim i unutrašnjim energijama koje bi trebalo da indukuju primarno Berlinski proces, te da se, s vremena na vrijeme, pojavljuju bočne ili nepotpisane inicijative koje, ne rijetko, kontriraju deklarisanom cilju integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović kazao je da je dosta teško pričati o regionalnoj saradnji. Dodaje da ne zna koja je svrha praviti indeks regionalne saradnje kada imamo za 4 mjeseca 32 hiljade negativnih do ekstremno negativnih članaka u srbijanskim medijima u Crnoj Gori, te da se tu ne radi samo o medijskom ratu.

„Ne radi se samo o obavještajnom, nego i o religioznom, kulturnom, diplomatskom ratu. Mi smo na žalost ne samo u fazi saradnje nego u potpunoj dekonstrukciji u mnogim oblastima međunarodne saradnje, i izvor te dekonstrukcije je u zvaničnom Beogradu“, navodi Radulović.

Dodaje da nije samo to ono što zabrinjava, zabrinjava i činjenica da država nema nikakvu reakciju povodom toga.

„Mislim da je vrijeme da polako ta pragmatična kompriomisna varijanta sa osnovim vrijednostima na kojima je sazdana EU od strane subjekata ne samo EU nego i međunarodne zajednice prema zemljama Balkana polako počinje da biva eliminisana.

Smatra da je potrebno najzad početi da tretiramo zemlje Zapadnog Balkana i njihove lidere prema onim aršinima po kojima funkcioniše sistem zapadnih vrijednosti.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova, Miodrag Vlahović, kazao je da je proces koji je vezan za istorijsko proširenje dobio neke nove proporcije, dodajući da se suočavamo sa nečim što se zove nezavršeni rat.

„U toj situaciji kada smo svi okrenuti ka Evropi imamo situaciju gdje možda nećemo ući u Evropu, jer postoji mogućnost da se ovdje dovrši taj rat, ili da se ciljevi tog zločinačkog rata koji se dešavao u prvoj polovini 90ih godina prošlog vijeka završi sa intencijama i ciljevima koji su tada bili projektovani na neki drugačiji način“, navodi Vlahović.

Dodaje da je najveći problem komunikacija prema Evropi.

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić je kazala da je kontekst promišljanja o evropkskoj integraciji naših zemalja, Crne Gore i politici proširenja EU, najbolja platforma da iz svakog segmenta našeg društva dobijemo adekvatan doprinos, u smislu, ne samo dijaloga, nego da svako iz svoje perspektive učestvuje u onome što treba da bude debata.

„To je po meni prostor da se o evropskom putu naših zemalja govori iz perspektive vrijednosti, zatim iz persepktive instrumenata a onda iz perspektive ljudi i ljudskog kapitala. Sve ove dimenzije i njihova analiza mogu da doprinesu i aktuelnoj društvenoj debati oko toga gdje se Crna Gora kreće i gdje se cijeli region kreće“, kazala je Kordić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve